Published On: Sri, stu 25th, 2015

Topić i Gavran u Europskom parlamentu: Hrvati u BiH ne mogu ostvariti svoja nacionalna prava


Počasni predsjednik Paneeropske unije BiH i član Predsjedništva Međunarodne Paneeropske unije Franjo Topić i predsjednik Paneeropske unije BiH Vanja Gavran u Europskom parlamentu govorili su o europskoj perspektivi države u okviru teme “Izazovi multikulturalnosti u jugoistočnoj Europi – Budućnost BiH kao zemlje bogatstva različitosti”.
Topić je euro-parlamentarcima i Paneeropljanima naglasio da je Bosna i Hercegovina važna zemlja za Eeropsku uniju i da ukoliko nema mira u BiH nema ga ni u Europi.
– Recept za trajan mir leži u poštivanju etničkih i individualnih prava. Bez uvažavanja etničkih različitosti BiH ne može funkcionirati. Zato je važan dijalog jer je ova zemlja mjesto dijaloga i ekumenizma – rekao je Topić.
Istakao je da ustavno uređenje države nije nikako dobro i da su potrebne promjene.
U svom izlaganju Gavran je konstatirao da je napredak BiH na europskom putu u posljednjem izvješću Evropske komisije ocijenjen pozitivno.
Usvojena ja europska agenda i nakon osam godina stajanja na mjestu, zemlja se, kaže, vratila na pravi put, pri čemu je Europa shvatila kako se mora više angažirati u ovoj nedovršenoj priči.
Euro-parlamentarcima objasnio je da naša zemlja kako tako funkcionira kao država, ali ne i kao društvo.
– Bosne i Hercegovine nema dovoljno za sve. Jedini, Bošnjaci, ljubomorno je čuvaju za sebe pokazujući time da su samo oni pravi domoljubi koji se identificiraju s BiH. Drugi, Hrvati, gledaju je i kao majku i kao maćehu, jer u njoj ne mogu ostvariti svoja nacionalna prava kao ostala dva naroda. Dok treći, Srbi, BiH uglavnom ne doživljavaju svojom domovinom, identificirajući se samo s entitetom Republika Srpska, a značajan broj njih bi taj entitet radije vidio kao samostalnu državu ili kao dio Republike Srbije. To je naša realnost. Ovo je ključni problem višenacionalne BiH – izjavio je Gavran.
Zaključio je da se sve može riješiti ako bi bh. političari bili iskreniji i ako bi zanemarili privatne i stranačke interese i na prvo mjesto stavili interese države i svih njezinih stanovnika.
Nakon izlaganja, koji su održani na poziv Paneuropske skupine pri Europskoj pučkoj stranci, upriličen je okrugli stol o pitanjima slobodne medija do ustavnih promjena i uloge Europe u BiH, na kojem je sudjelovalo 20 zastupnika Europskog parlamenta, među njima i Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Tonino Picula, Eduard Kukan, Ana Zaborska, Alojz Peterle, Cristian Dan Preda, Tunne Kelam, Paul Rübig koji inače vodi ovu Paneuropsku skupinu u Europskom parlamentu, priopćeno je iz Paneeropske unije BiH./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare