TOP SKANDALI U 2012. GODINI: Kako se pucalo po hostelima, seksalo u SIPA-i, a turbo folk nadirao u sarajevsku kulturu…

Skandala protekle godine nije manjkalo… Od seksa u kancelarijama SIPA-e i oružanog ljubavnog okršaja u igmanskom hostelu do skandaloznih sportskih, kulturnih i političkih poteza koji su i ove godine opečatili javnu scenu Bosne i Hercegovine. DEPO PORTAL odabrao je među njima one oko kojih se dizalo najviše prašine ili, pak, sramno šutalo

teatro show

SKANDAL BR. 12 – NADIRANJE TURBO FOLKA U POSLJEDNJE OAZE URBANE KULTURE U SARAJEVU
Prostor koji je u predratnim godinama bio stjecište sarajevske kulturne scene, a nakon rata pokušao ostati mjesto pop-rock zabave, sporta i golog umjetničkog entuzijazma, zadnjih mjeseci, korak po korak, otvarao je vrata naletima novih turbo talasa… No, kada je početkom decembra iznad Doma mladih, kultnog okupljališta alternativaca, osvanuo ogromni plakat za gostovanje Teatro showa, srbijanske verzije Sodome i Gomore, ova skandalozna odluka menadžmenta Centra Skenderija podigla je prašinu kakvu ni najveći optimisti u gradu nisu očekivali.
Ulje na vatru dolila je i najava deložacije trenutno najjačeg i najproduktivnijeg umjetničkog udruženja u BiH – CKA Charlama iz prostorija Skenderije, ali i zatvaranje Gradske galerije Collegium Artisticum, kao i ranije inicirana deložacija Kolecije Ars Aevi te istjerivanje drugih sportskih klubova, nakon što je prethodno otjeran KK Bosna.
Zahvaljujući umjetničkom buntu i velikom medijskom pritisku, ali i revnosnoj intervenciji kantonalnog ministra kulture Ivice Šarića, ovaj skandal za sada je stopiran.
No, uz njega ide i zatvaranje Zemaljskog muzeja, sa stavom direktora Adnana Busuladžića koji u 21. vijeku otvoreno poručuje ‘da ne komuniciraju preko mejla’, kao i zbog ogromnih dugova zatvaranje Umjetnička galerija BiH, Historijskog muzeja, Nacionalne i Univerzitetske biblioteke…
Dakle, koga onda čudi što glavni ‘kulturni’ događaj u BiH ispade koncert Ace Lukasa u Zetri.
SKANDAL BR. 11 – SEKS U SIPA-i

sex kancelarija

Krajem juna ove godine SIPA-u je potresala prava filmska seks-afera. Naime, između visokog dužnosnika te državne agencije i njegove mlađe nižerangirane kolegice došlo je do razbuktavanja strasti, i to gdje drugo nego – u službenim prostorijama.
Ono čega akteri snimka nisu bili svjesni je da je njihov vatreni seks u sobi rezerviranoj za saslušanje svjedoka snimila nadzorna kamera, pa je video zapis njihovog susreta kružio nekoliko dana, ne samo među uposlenicima SIPA-e, nego i među njihovim poznanicima, a potom je informacija stigla i do medija.
Epilog i novi detalji ovog seks-slučaja očekuju se u ovoj godini.
SKANDAL BR. 10 – DUŠANKA MAJKIĆ I MASTERŠEF SKANDAL
I tako, dok presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić-Finci’ čeka da bude implementirana, dok pola miliona nezaposlenih čeka posao na birou, dok BiH nikad dalje nije bila od evropskih integracija – stari dobri recept usmjeravanja pažnje javnosti na nebitno opet je upalio.

Konobar s državnim grbom BiH

Prošle godine problem je nastao kada su konobari u restoranu i bifeima zgrade Parlamenta BiH dobili nove uniforme na kojima je bio grb Bosne i Hercegovine, međunarodno priznate države. Plavo-žuti grb BiH sa bijelim zvjezdicama, međutim, postao je glavna tema pojedinih zastupnika u Parlamentu BiH, a vijest je ‘odjeknula kao petarda u gastro-heraldičko-nacionalističkim krugovima Republike Srpske’.
Dušanka Majkić, SNSD-ova zastupnica u Parlamentu BiH, sve ovo je protumačila kao svojevrsnu ‘bošnjačku zavjeru’:
– Ovaj najnoviji slučaj je dokaz šta se dešava kada se rukovođenje zajedničkim institucijama prepusti na upravljanje predstavnicima samo jednog naroda…, konstatovala je Majkić.
– To možda nekome može izgledati banalno, ali i te uniforme su na određen način dokaz od kolike je važnosti da se u institucijima uvažava interes sva tri naroda. Naime, tek prije nekoliko dana na tu poziciju postavljen je Srbin Siniša Perković, a pretpostavljam da su uniforme naručene prije nego što je on stupio na funkciju – dodala je još Majkićeva .
Podsjećanja radi, slična ‘afera’ dogodila se i početkom 2012. kada su, prema tvrdanjama medija iz RS-a, radnici u Parlamentarnoj skupštini BiH ‘upali u kancelariju Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu, tvrdeći da imaju naređenje da postave grb Bosne i Hercegovine’.

Nemanja Supić

SKANDAL BR. 9 – BH. REPREZENTATIVAC JAVNO PODRŽAO RATKA MLADIĆA
Nemanja Supić, golman kojeg je prije četiri godine ‘izmislio’ Ćiro Blažević, kada ga je pozvao da brani za BiH u kvalifkacijama za SP, ‘istaknuo’ se ove godine veličanjem ratnog zločinca Ratka Mladića.
Bivši golman reprezentacije Bosne i Hercegovine, nakon što su odlukom Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu hrvatski generali Gotovina iMarkač pušteni na slobodu, dao je podršku optuženom srpskom ratnom  zločincu na svom Facebook profilu.
“Samo me zanima kako su svi Srbi zločinci a ovi drugi nevinaščad. Izdrži Ratko!”, napisao je Supić u statusu. Uz status je priložio i sliku optuženog generala, kojeg itekako dobro pamte Srebrenica, Sarajevo, Srebrenica, ali i Šibenik, Zadar…
SKANDAL BR. 8 – PRIJETNJE NA PREMIJERI FILMA ‘BODY COMPLETE’ U LONDONU
Selektor progama za Balkan na poznatom filmskom festivalu Raindance u Londonu izvrijeđao je na ovogodišnjem izdanju njemačku glumicu Asli Bayram zbog uloge u austrijsko-bosanskohercegovačkom političkom trileru „Body Complete“. Selektor tu, ipak, nije stao, nego je nastavio vrijeđati i poznatog bh. novinara i kritičara Ognjena Tvrtkovića.

Body Complette_iz filma

Veliki skandal dogodio se u uoči same britanske premijere ovog filma, kada je selektor za Balkan Andrej Kretovich napao Tvrtkovića i uskratio mu pravo da pogleda film ‘Body Complete’ reditelja Lukasa Sturma. Razlog – po njemu je film ‘Body Complete’ antisrpski i ovakav nikada nije trebao biti snimljen.
Ovome incidentu predhodio je još jedan; selektor Kretovich je prije toga napao i glavnu glumicu ovog filma Asli Bayram, zaprijetivši joj da će na projekciju doći „dosta Srba iz Londona“ i napraviti skandal. Sve to dovelo je toga da je Asli Bayram nije pojavila u ime ekipe filma na premijeri.
Stvar je još skandaloznija kada je poznato da festival Raindance financira država koja je jedna od osnivača Međunarodnog suda za ratne zločine, a što je jedna od glavnih tema filma.
SKANDAL BR. 7 – PUCNJAVA NA SKUPU MLADIH SDP-ovaca NA IGMANU

Prava drama odvijala se protekle godine na dvodnevnom skupu SDP-a na Igmanu. Vlasnik benzinske stanice ‘Green’ Mirza Muhović (29) upao je na skup koji se održavao u hostelu na Igmanu i iz pištolja pucao u sarajevsku manekenku i članicu ove stranke Eminu Karišik (27).

emina karisik i mirza muhovic naslovna

Kako je svjedok ispričao, Emina i Mirza su se posvađali zbog njegovih ispada ljubomore, međutim, na stepeništu prvog sprata hostela, kada je krenula ka svojoj sobi, Mirza ju je ranio u nogu. S prostrijelnom ranom manekenka je uspjela pobjeći od podivljalog momka, a jedan od zaposlenika sakrio ju je u kuhinju spasivši joj najvjerovatnije tako život. Emina je bila sakrivena ispod sudopera, dok ju je Mirza tražio po hostelu. Tražeći je, ispalio je dva hica u ženskom toaletu te još nekoliko u hodniku na drugom spratu, gdje je bila Eminina soba.
Sarajevskoj manekenki trebalo je dugo da progovori o traumatičnoj noći. Šutnju je prekinula u oktobru, kada je dala opširni intervju za magazin Azra.
“Mirza mi je pucao u glavu, ali pištolj je zakočio. Od svoje krvi pomislila sam da je njegova i bila sva u strahu da je sebe ranio”, ispričala je Emina, između ostalog, o događaju koji joj je obilježio život.
No, početkom decembra uslijedio je nastavak ove drame kada je u Radićevoj ulici u Sarajevu došlo do fizičkog okršaja između Muhovića i Ensara Zijadića, i to opet zbog manekenke Karišik.
Javnost sa znatiželjom iščekuje nove skandale sa istim akterima, uz nadu da u njima neće biti krvavih tragova.
SKANDAL BR. 6 – ODLAZAK NAŠIH SPORTISTA NA OLIMPIJADU U LONDON
Nije, naravno, do sportista, već do Olimpijskog komiteta BiH, čiji su čelnici na ovogodišnje Olimpijske igre u Londonu poveli svoje familije, pa i širu rodbinu, tako da je u konačnici bh. selekciju činio pozamašan broj prateće svite i tek nekolicina takmičara.

Izet Rađo

Predsjednik OK Izet Rađo, čak i kada je javnost otkrila njegov naum, nije vidio ništa sporno u navedenim činjenicama. Na upit zašto je njegova kćerka Dijana bila u opremi Olimpijskog tima BiH, dok su istovremeno pojedini bh. sportisti morali sami da se snalaze za olimpijske dresove, predsjednik OK je lakonski upitao: „Pa hoće li možda u opremi Austrije da bude na Olimpijskim igrama?!“.
Rađo je također tada tvrdio da „svi koji dođu u London mogu dobiti akreditacije“, što je bio i odgovor na pitanje na koji se način njegova kćerka akreditovala kako bi boravila sa sportistima u Olimpijskom selu. Naravno, svi koji su se zatekli u glavnom  gradu Britanije isto tako su se uvjerili da se definitivno nisu mogli tek tako akreditovati i ući u strogo čuvano Olimpijsko selo u Londonu.
Zbog cijele ove afere Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS-a najoštrije je osudilo samovoljni potez čelnika OK BiH i do daljnjeg prekinulo svaku saradnju s Olimpijskim komitetom BiH.
SKANDAL BR. 5 – DRŽANJE U ROBOVLASNIŠTVU NJEMICE BETTINE SIEGNER
Zašto su je tukli, ona ne razumije. Slušala ih je, pokušala što bolje obaviti zadane poslove, samo da se ne ljute. Nije vrijedilo. Umjesto pohvale dobivala je batine.

Betina Siegner/ Foto: Anadolija

Još uvijek traje suđenje Slavojki i Milenku Marinkoviću iz okoline Kalesije, koji su optuženi za zlostavljanje i držanje u ropstu Bettine Siegner. Potresna sudbina mlade Njemice punila je novinske stupce – osim što su je izgladnjivali, pa je morala jesti ono što su Marinkovići izdvajili za psa, Bettina je svjedočila i o fizičkom i psihičkom zlostavljanju:
– Kada sam uzela hranu ispred psa kojeg su Marinkovići imali i to pojela, vidjela me je Milenkova kći Monika, istukla me štapom što sam pojela hranu za psa jer im je pas bio važniji od mene… Na glavi imam ožiljke koji su mi ostali jer me je Monika često udarala po glavi, a Milenkov bratZoran također me tukao, pogotovo kad bi se napio… Supruga Milenkova brata MilošaOlivera zvana Olga, nešto je slagala i ja sam to rekla Milenku. Onda me ona štapom izudarala po rukama čime mi je, mislim, slomila kosti u desnoj šaci i to na srednjem prstu i prstenjaku i odonda je to ostalo tako… – svjedočila je Bettina Siegner.
Bettinia Siegner, 19-godišnja državljanka Njemačke, prema optužnici je sedam godina živjela u ropstvu. Njena majka Christina, koja je očito vrlo dobro znala kroz kakav pakao njena kći prolazi, sve to je ipak opovrgnula, uz objašnjenje da je ‘Bettina oduvijek bila sklona laganju i krađi’: “Da sam vidjela da joj je loše, sigurno bih je povela sa sobom”, kazala je tokom suđenja Christine Siegner.
SKANDAL BR. 4 – POŽARI U BIH
Prošlo ljeto u Bosni i Hercegovini ostat će upamćeno i kao vatreno ljeto – skoro da nije bilo općine u BiH u kojoj bar jedan požar nije gorio. Budući da su požari divljali baš u vrijeme godišnjih odmora, i na reakcije državnika moralo se čekati i po nekoliko dana. Situaciju je dodatno pogoršavala neorganizovanost nadležnih službi –  vatrogasaca i vozila nije bilo dovoljno, o helikopterima da i ne govorimo, pa su građani uzimali stvari u svoje ruke i sami gasiti podivljale vatrene stihije.

požari u BiH_koridor 5C

Hercegovina je gorjela mjesecima, oko Jablanice, Trebinja i Konjica vladalo je opsadno stanje, a ogromne površine šuma su otišle u nepovrat . Čak je i Sarajevo tih dana bilo u izmaglici, jer je vjetar nanosio dim i pepeo iz Konjica.
Ovo je samo jedna u nizu situacija u prošloj godinu u BiH u kojoj su nadležni pokazali da nisu sposobni nositi se sa zadacima koji su im povjereni, te da su itekako preplaćeni. Međutim, kao što to obično biva u vanrednim situacijama, počele su kružiti i razne teorije zavjere o požarima koji su zahvatili bh. prostore. Jedna od najzanimljivijih bila je tvrdnja da požari koji haraju zemljom nisu plod slučajnosti nego da su – podmetnuti.
Koincidencija ili ne, ali veliki broj požara se pojavio na trasi autoputa na koridoru 5c. Dionica od Konjica do Jablanice, te okolina Mostara i Čapljine pokazuju veliki stepen poklapanja požarišta i trase autoputa. U okolini Konjica trasa autoputa je trebala prolaziti kroz šumu u kojoj raste endemično drvo munika, zbog čega nije bilo moguće da se autoput gradi kroz to područje.
I tako, šuma je nestala, a gradnja autoputeva se nastavlja…
SKANDAL BR. 3 – PROFESORICA BOSANSKOG JEZIKA NE ZNA GDJE JE NARODNO POZORIŠTE

Narodno pozorište u Sarajevu

Da nije tragično, bilo bi smiješno… Ali nije nimalo smiješno. Slučaj je zabilježen u jednoj od prestižnih sarajevskih srednjih škola, Trećoj gimnaziji, a akter ovog skandaloznog događaja  bila je mlada 24-godišnja profesorica Bosanskog jezika, koja je, u skladu sa planom i programom, učenike prvog razreda ove gimnazije, krajem marta 2012. godine, povela na pozorišnu predstavu ‘Ožalošćena porodica’.
Nakon što su se gimnazijalci organizovali, sakupili novac i kupili karte, na času Bosanskog su iste podijelili, uz dogovor: „Nađemo se kod Narodnog u 19 sati“. Šok i nevjericu potom izazvalo je pitanje koje je đacima uputila profesorica: „A, gdje vam je to?!“. Kada su je zatečeni đaci s nevjericom upitali kako ne zna gdje je Narodno pozorište u Sarajevu, ona je lakonski odgovorila: „Pa, ja sam sa svojom rajom uvijek išla u kino!“.
Još jedna skandalozna potvrda lošeg srednjoškolskog kadra i definitvnog sunovrata bh. obrazovnog sistema.
SKANDAL BR. 2 – POPIS STANOVNIŠTVA U BIH

Na probnom popisu stanovništva u BiH, koji je proveden od 15. do 29. oktobra u 15 općina FBiH i 15 opština RS, aktivirala su se razna udruženja i organizacije u borbi za – Bošnjake, Hrvate i Srbe. Kako je domaćim političarima zbog buduće raspodjele vlasti od izuzetne važnosti da u BiH, makar, ne opadne procenat ovih nacija u odnosu na popis iz 1991. godine, dali su se, preko svojih poslušnika, u veliku kampanju ‘nacionalnog osvješćivanja’ bh. građana.

Popis stanovništva

Jer, ako bi se procenat Ostalih na novom popisu pokazao značajnim –  a ima šanse da tako bude ako se uzmu u obzir i svi oni ‘neprilagođeni’ iz mješovitih brakova – eto razloga za velike i važne ustavne promjene u državi, a onda etno slika BiH više neće biti ista kao danas.
Do koje mjere se priča o popisu i Ostalim zahuktala zorno svjedoči i rasmplamsala javna debata na temu mješovitih brakova u BiH, u kojoj se najmračnije očitovao srpski scenarista Nikola Pejaković Kolja, zaključivši u svom kolumnističkom tekstu ‘ne zna ni ko je čovjek a ko žena, niti kome djeca da se mole’.
Različitim kampanjama vezanim za popis stanovništva tek ćemo svjedočiti u novoj 2013. kako se pravi bude približavao. Iako kako sada stvari stoje, postoje velike šanse da Bosna i Hercegovina propusti i ovaj voz. Naime, EUROSTAT je u novom izvještaju preporučio da popis bude odgođen za šest mjeseci, odnosno, da umjesto u aprilu bude održan u oktobru 2013, kako je saopštio novinarima u Sarajevu otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.
Kao mnogo drugog u BiH, tako i naredni popis stanovništva prijeti da preraste u prvorazredni skandal…
SKANDAL BR. 1 – POLITIČKA, EKONOMSKA I DRUŠTVENA STVARNOST BIH
Taman kada pomislimo da ne možemo gore, stvarnost nas iznova demantira. Tako je i prošla godina u BiH, kao i cijelokupna društveno-politička klima u zemlji, samo još jednom pokazala da smo duboko podijeljeno društvo, država u kojoj vladaju mito i korupcija, država koja se ne može i ne želi osloboditi okova prošlosti i okrenuti se ka budućnosti.

kontejner

Cijela 2012. bila je obilježena kvazi pokušajima ‘šestorki’, ‘sedmorki’ i ‘četvorki’ da se dogovore o veoma važnim pitanjima za građane BiH, između ostalog i o implementiranju presude ‘Sejdić-Finci’ koja bi nepriznatim Ostalim dala njihova ljudska prava.
Vlast ove godine nije bila posvećena rješavanju krize, nego generiranju nove, koja otpočetka potresa sve nivoe i koja nikako da se riješi. Nesposobnost razumnog dijaloga, a sve zbog očuvanja vanrednog stanja, čini se jedino je čime su se hranile stranke na vlasti.
Stravična ekonomska bijeda, nezaposlenost, nova poskupljenja, razbojništvo i kriminal, nemoć odgovornih…. Zbrka oko ovogodišnjih rezultata lokalnih izbora u BiH, za koje je zaslužna Centralna izborna komisija, kao i kontroverze koje su pratile izbore u Srebrenici, sve to dodatno upotpunjuje sivu političku sliku današnje BiH.
Ne treba zaboraviti ni stalne prijetnje iz Bruxellesa da će se bh. državljanima ponovo uvesti vize za putovanja u zemlje Schengena. Ako bi se to zasita desilo, a upozorenja su sve učestalija zbog povećanog broja azilanata u zemljama EU, onda BiH prijeti još veći mrak od onog u kojem se trenutno nalazi.
Da, uvijek može gore.
 
(DEPO PORTAL)

more recommended stories