Published On: Sub, stu 7th, 2015

TONINO PICULA U SARAJEVU Jesu li moguće pozitivne promjene u odnosima unutar BiH?

Neuspjeh konstituiranja Zajedničkog odbora ostavlja živima dileme jesu li moguće pozitivne promjene u odnosima unutar današnje BiH kao pretpostavke za usvajanje europskih standarda u mnogim područjima, naglasio je Picula.
U Sarajevu se jučer i danas održao 1. sastanak zajedničkog Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-a BiH (SAPC), kojim je predsjedao šef Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH Tonino Picula. Uz njega je supredsjedao Nikola Lovrinović,
predsjedavajući zajedničkog odbora za europske integracije parlamentarne skupštine BiH.
Riječ je o premijernom susretu predstavnika Europskog parlamenta i predstavnika parlamenta BiH na novoj razini, nakon što je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), gdje su trebali biti usvojeni Deklaracija i preporuke kao i Poslovnik o radu.
Na žalost, nisu usvojeni zbog otpora dijela predstavnika BiH koji su inzistirali da se odluke donose kvalificiranom većinom, odnosno da se u Poslovnik SAPC-a preslikaju procedure Odbora za europske poslove Parlamentarne skupštine BiH.
„Riječ bi bila o neprihvatljivom presedanu. Međutim, predložili smo bosanskohercegovačkoj strani da uoči zajedničkog glasovanja organizira interno izjašnjavanje o temama kakvo god ono želi. Na žalost, kompromis koji sam ponudio je odbijen, premda su ga podržali, ne samo kolege iz Europskog parlamenta, nego i dio BiH izaslanstva. Izravna posljedica odbijanja jeste da nismo mogli pristupiti radu na zajedničkim preporukama. Morat ćemo nastaviti tražiti zajedničko rješenje prvom sljedećom prilikom, no ona će biti tek u lipnju 2016. godine“, zaključio je zastupnik Picula nakon sastanka.
Cilj sastanka u Sarajevu bio je konstituiranje Zajedničkog parlamentarnog odbora – dva tjedna prije prvog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje. Osim toga, iz Predsjedništva BiH je najavljena skora predaja kandidature za članstvo zemlje u EU.
“Novi pristup EU Bosni i Hercegovini i stupanje na snagu SSP-a bile su geste ohrabrenja i svojevrstan kredit za europsku budućnost zemlje. Neuspjeh konstituiranja Zajedničkog odbora ostavlja živima dileme jesu li moguće pozitivne promjene u odnosima unutar današnje BiH kao pretpostavke za usvajanje europskih standarda u mnogim područjima”, naglasio je Picula.
Zastupnik Picula u Sarajevu se sastao i s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, ministrom i zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom, kao i s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadakom.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare