Published On: Sri, srp. 4th, 2018

TONE KOMŠIĆEV BROD Izašla i Maja Gasal-Vražalica: “DF je stranka bez kriterija”

Rukovodstvo DF-a čini jedan čovjek, to je predsjednik stranke, i jedno četiri muškarca oko njega, a zaluta maksimalno jedna žena, koja se uklapa u model, naravno. Demokratski nema šta. Zbog nepostojanja sistema mjerljivih kriterija za sve u stranci treba vam podrška samo jednog čovjeka, a kad imate taj glas većina će bez pitanja podržati, izjavila je Gasal-Vražalica za Interview.ba

Maja Gasal Vražalica neće biti na listi DF-a niti bilo koje političke stranke na listopadskim izborima.

U intervjuu za portal Interview.ba, Gasal-Vražalica je pojasnila razloge svoga praktično napuštanja DF, stranke Željka Komšića. Kaže kako je riječ o stranci kojom upravlja Komšić s manjom skupinom njegovih poslušnika te da je riječ o stranci koja honorira nerad a ne rad.

„Da se energija koju troše na diskreditiranje pojedinih partijskih kolegica i kolega usmjeri na bavljenje politikom, uvjerena sam da bi se rezultati vidjeli za manje od godinu dana. Rezultate bi osjetili i građani, narodi, priroda, životinje, a i prevozna sredstva“, izjavila je Gasal-Vražalica.

Kao netko tko nije bio ni u jednoj stranci prije DF-a, dodala je, vjerovatno sve ovo drugačije promatra.

“Dok ljudi koji su bili (od prije u politici, op.ur.) imaju ogromne hipoteke jedni prema drugima i ustvari se pokazalo da se sve svodi samo na liste, pozicije i vjerovatno oporbeno djelovanje. Ja sebi ne znam objasniti zašto se sve ovako završilo, kamoli da izađem pred ljude i uvjeravam ih da smo mi ti, a ni mi ni oni sami ne možemo apsolutno ništa. Drugi dio moje odluke baziran je na unutarstranačkom modelu na kojem počiva većina stranaka u Bosni i Hercegovini, pa čak i u regiji (…). Najveće i najteže borbe se vode u matičnoj stranci, ne u skupštinama i ta borba uzima mnogo energije, a bazirana je na osobnim sujetama, animozitetima, špekulacijama i jednim općim neradom”, izjavila je.

Kaže kako se sve svelo na pozicioniranje par ljudi, a to pozicioniranje je svedeno na kriterije koje dogovori njih par u rukovodstvu, a to rukovodstvo sastavljeno od većine poslušnika bez pitanja izglasa sve što mu se servira i onda slijedi strategija grupiranja i gaženja preko leševa, kako bi se do objave listi zadržali na već unaprijed dogovorenim pozicijama.

“Ako nemate sistem u vlastitoj stranci, teško da se možete na pravi način izboriti da napravite i izgradite sistem u svojoj domovini. Nekako je nelogično da iz dana u dan imamo gubitak mandata, a u samoj stranci nema ni volje ni želje da se preispitaju uzroci, te otklone nedostaci, jer bismo i na taj način uspostavili dijagnozu i pronašli lijek te ga redovno konzumirali kako ne bismo skroz oboljeli”, izjavila je Gasal-Vražalica za Interview.ba.

Veli i kako je danas ključno pitanje tko je „rukovodstvo“ DF-a. Ima, kaže, DF naravno organe stranke, ali se odluke donose tamo negdje, pa čak i kad se na samom Predsjedništvu izglasa nešto, iz priopćenja se saznaje da se to ipak promijenjeno i to bez obrazloženja.

“Rukovodstvo čini jedan čovjek, to je predsjednik stranke, i jedno četiri muškarca oko njega, a zaluta maksimalno jedna žena, koja se uklapa u model, naravno. Demokratski nema šta. Zbog nepostojanja sistema mjerljivih kriterija za sve u stranci treba vam podrška samo jednog čovjeka, a kad imate taj glas većina će bez pitanja podržati. Forma je zadovoljena, sve se to provede kroz organe, ali su i sami organi smišljeno popunjeni i većinom prijateljski kadrovirani. Nakon obznanjivanja, na posljednjem predsjedništvu stranke, da ne želim ni na jednku listu  i da dajem ostavku u predsjedništvu, nitko me nije kontaktirao”, istaknula je.

Kaže i kako se liste kreiraju mnogo prije negoli ih samo Predsjedništvo vidi, a onda se pro forme izrade pravila i procedure u kojima do nekog osmog pravila stoji da baza preporučuje/delegira kandidatkinje/kandidate za sve razine, a onda u devetom piše da sam predsjednik stranke ima pravo da kandidatkinje/kandidate stavlja amo-tamo ili pak ne stavi uopće.

“Onda se formira Kadrovska komisjija od muških kolega koji će i sami biti na listi. Zamislite apsurda da čovjek sam o sebi odlučuje na koju će poziciju koje liste. Žene nisu članice Kadrovske, ali sumnjam da je ijedna od kolegica postavila pitanje, jer nije baš trenutak dizanja tenzija, jer svi hoće na liste, pa zato bolje da ne talasaju, a to i jeste ‘muški’ posao. Ukratko, sve je svedeno na predsjedinka stranke i njih par oko njega, koji na osnovu subjektivnih kriterija onako tko je s kim dobar, tko je kooperativan u stvarima koje njima odgovaraju i onda naravno netko će tu i zalutati, odnosno biti vrednovan na ispravan način, ali ne zbog njihove želje, već zbog zakonske norme koja se mora ispoštovati (spol), ali i zbog nacionalnog ključa. Kriteriji koje je izradilo ‘rukovodstvo’ DF-a su na bazi tko je veći patriota, tko je koliko poštovan u svojoj sredini i slično, tek na posljednjem mjestu je koliko si upoznat/a sa ustavnom/zakonskom regulativom nivoa za koji se kandidiraš. Možda je negdje izmišljena ova mašinica za mjerenje patriotizma i ugleda, a ja eto ne čuh za nju”, izjavila je Gasal-Vražalica.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer