Published On: Pet, srp 8th, 2022

Tonči Tadić, veliki poznavatelj Japana: Šokiran sam atentatom, ovo je golem udarac

ATENTAT na bivšeg japanskog premijera Shinza Abea šokirao je cijeli svijet. Abe je preminuo nakon što je upucan na predizbornom skupu u gradu Nara, blizu Osake na zapadu Japana. Napad se dogodio dok je Abe držao govor.

Osumnjičeni za napad na Abea jest 41-godišnji Tetsuya Yamagami iz Nare, grada u kojem se napad i dogodio. Fuji TV izvijestila je da je napadač bivši pripadnik japanske ratne mornarice. Lokalna televizijska kuća NHK javlja da mu je policija zaplijenila pištolj. Uhićen je.

Na Abea su ispaljena dva metka.Drugi ga je hitac pogodio u leđa, nakon čega se srušio na tlo. Bivši japanski premijer se držao za prsa kad je pao na tlo i vidio se trag krvi na njegovoj košulji. Abe, kako govore prve informacije iz Japana, nakon napada nije pokazivao znakove života. Hitno je prebačen u bolnicu.

Na ovu temu smo kontaktirali hrvatskog fizičara i japanologa, inače potpredsjednika Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva Tončija Tadića. Njemu je Shinzo Abe osobno dodijelio najviše japansko odlikovanje – “Red izlazećeg sunca”.

Tadić: Imali su atentate samo u dva razdoblja

Rekao nam je kako je i sam šokiran ovim napadom, naznačivši kako Japan nije navikao na ovakvo nešto.

“Ovo doista nije dio njihove političke tradicije. Oni su imali nešto atentata, ali samo u dva razdoblja. Jedno je ono 1868. za vrijeme rušenja Šogunata i za Japan jako turbulentnih 1930.-ih godina. Nikad prije niti poslije se nije događalo nešto slično”, govori.

“Zato i ne čudi dosta ležeran stav osiguranja, što je zapravo jedan od uzroka svega što se dogodilo. Što se tiče kazne za napadača, može se očekivati smrtna kazna. Nisu je ukidali u Japanu”, kazao je.

Podsjetio je na činjenicu da je Abe imao veliki utjecaj na japansku politiku.

“Abe je dao ostavku 2020. na mjesto premijera, ali djelovao je u stranci kao de facto kao počasni predsjednik s velikim utjecajem na politiku Japana. Ovo je doista veliki udarac za Japan i ostavit će prazninu u japanskoj politici”, rekao je Tadić.

Sad će ići temeljita istraga

Dodaje kako je sada za očekivati promjene u Japanu oko osiguranja ovakvih skupova.

“Japanci sve rade promišljeno, prvo će sigurno ići velika i temeljita istraga je li napadač djelovao sam, je li djelovao  kao dio neke skupine. Mene je zaintrigiralo da je napadač tri godine radio u vojsci, što je neobičan podatak.

Najviše me zanima od kuda mu oružje. Japan ima zakon o vatrenom oružju i mačevima, koji je strog kao naš hrvatski. Nije tu jednostavno doći do oružja. Trebat će i to istražiti”, zaključio je Tonči Tadić.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Supersrbo
Supersrbo
1 mjesec prije

Da su ubili Putina to bi se svakako slavilo u anglosaxonskim krugovima ovako ubiše jednog poslušnika.Sta da su ubili Orbana u mađarskoj.Dali bi to bio ogroman udarac.

New Turac
New Turac
Šta ti kažeš na ovo?  Supersrbo
1 mjesec prije

Putina ce sami Rusi objesiti