Published On: Wed, Jun 21st, 2017

TOMLJANOVIĆ: On ne razumije razliku između zastupničkog doma i doma naroda, no ako mu kažete “kako si” on će odgovoriti da je protiv

 

HDZ 1990 i Posavska stranka potpisali su jučer sporazum o političkoj suradnji, a potpisivanju sporazuma u svojstvu predsjednika Središnjeg odobra Hrvatske stranke BiH,( bivša NHI Krešimira Zubaka) nazočio nazočio je Tomislav Tomljanović.  Saraj Zubakova partija nije član HNS-a jer nema izabranih dužnosnika. No sve znaju o radu HNS-a. Stavovi Kreše Zubaka o HNS-u bit će onakvi kako Sarajevo kaže. Jer Zubak je od aktivacije haaškog suda, jako nagodan sa Sarajevom.

Sarajevski mass mediji Zubaka i ono što on uspije okupiti masovno iskorištavaju u kontrapropagandi. Pa tako politike koje napune jedan omanji restoran na medijima najvećeg nacionalizma u BIH dobijaju status pravih Hrvata. Tako su pravi Hrvati za Sarajevo oni koji smatraju sljedeće:

U redu je bila pljačka Herc banke
U redu je preglasavanje manjeg naroda
Komšićev izbor bio je legalan i legitiman.
U BIH postoje dvije loše vojske i jedna dobra. ABIH.

Ukoliko želite da vas Sarajevo prizna kao pravog Hrvata morate usvojiti i sljedeće stavove: 

Morate vjerovati da su Hrvati sami sebe protjerali iz Konjica, Vareša, i cijele Bosne. Da su pucali sami na sebe. Da su sami sebe tjerali u konc logore. Da su sami sebi vezali žicom ruke i tjerali se na mučenja. Da su, kako bi podvalili Sarajevu, sebi obredno sjekli glave, to snimai i stavljali na internet kako bi kompromitirali antifašističke dosege ABIH.

E ako to sve vjerujete, onda ste čest uzdah u saraj TV sevdalinkama, i vi ste čestitamo pravi Hrvat. Svi ostali, ta šačica naroda, to je kriv Hrvat do Hrvata.

Jedan od pravih Hrvata, pored Zubaka je g. Tomljanović. On je u razgovoru za pravi medij,  kazao između ostalog i sljedeće:

“Radi se o tome da mi želimo napraviti jedan otklon od HNS-a, od jedne privatne institucije. Mi ne biježimo od činjenice da Hrvatima u Bosni i Hercegovini treba konsenzus, dakle ono što bi potpisali i čega bi se morala pridržavati svaka stranka koja i jeste i koja nije u nekom savezu. HNS se pokazao kao privatna institucija koja ne radi na zaštiti interesa hrvatskog naroda”, kazo je predsjednik Središnjeg odobra Hrvatske stranke BiH, koja nema ni jednog vijećnika niti zastupnika, pa samim tim ne može, sve i da hoće biti članicom Hrvatskog Narodnog Sabora u BiH.

Dakle on je za konsenzus, ali je protiv HNS-a. To je kao da kažeš želimo pojačati špic u igri, no nužno je da sve napadače stavimo na klupu. Dakle HNS ne valja, i on ne štiti interese naroda. Zato ih štiti Tomljanović sljedećim prijedlogom:

Tomljanović se zalaže da građani biraju predstavnike naroda, odnosno da se i Predsjedništvo BiH i Dom naroda biraju u Parlamentarnoj skupštini!

Dakle čovjek koji zna! g. Tomljanović,predlaže što, u cilju očuvanja interesa koje mi ne kužimo  a on ih kuži: Da Parlamentarna skupština BiH moža birati Dom naroda u F BiH! Ukratko da građanska logika, jedan čovjek jedan glas bira konsocijacijsku logiku, i prodire u kolektivno pravo. Vau! Ovakav radikalan prodor građanskog u kolektivno nije predlagao niti Krug 99, niti SDPBIH niti itko od najradikalnijih i najzagriženijih majorizatora najdražeg nacionalizma.

Tomljanović, samodopadno čak taj stav u interviewu ponavlja:

“Naš politički stav, koji je od ranije poznat, je da mi smatramo da treba u cilju razvoja parlamentarizma u Bosni i Hercegovini, članove Predsjedništva birati u Parlamentarnoj skupština i Dom naroda BiH i to je vrlo jednostavno rješenje i ne bi se događalo ovo što se događa.

Tomljanović u interviewu dalje pokazuje elementarno nepoznavanje osnovnih politoloških termina te minum poznavanja političkog sustava u BIH. Njemu je očito nejasno da se izmjene Izbornog zakona ne odnose na Zastupnički (građanski), već na Dom naroda Federacije BiH i BiH, te da je taj Dom, po ustavu i Odluci ustavnog suda predstavništvo naroda, a ne građana.

Izmišljanje nekih A,B i C Hrvata i Bošnjaka je smiješno, i prije svega to je neustavan prijedlog”, tvrdi Tomljanović.

“Čim dovodite u neravnopravan položaj građane to se kosi sa temeljnim ljudskih pravima i sa Ustavnom BiH, a da ne kažem da je BiH potpisala Europsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama”, naglašava Tomljanović.

Dodaje da je prema tome sasvim jasno da se radi o neustavnom prijedlogu i da se u nedostatku rješenja izmišljaju rješenja koja nisu prihvatljiva.

“To rade da bi rekli da su nešto uradili a nisu ništa uradili. Možete predložiti šta god želite ali ako zato nemate konsenzus i potporu, badava su prijedlozi. Tako i oni koji nešto predlažu a niko ih ne podržava, ni koalicija na državnom nivou koja se na pola mandata raspala upravo zato što nije bila programska nego oko podjele fotelja”, dodao je Tomljanović.

Dakle prema Tomljanoviću , nema što Hrvat predlagati dok mu Sarajevo ne kaže da može predložiti i  iako Ustavni sud nalaže da se predložiti zakon treba mijenjati? Tomljanović smatra da je to sve samo spin a ne zakonska obveza?
I na kraju, pojašnjavajući “nepravdu” predloženog zakona Tomljanović vidno potvrđuje da mu nije jasno kako je do sada išao princip majorizacije. Dakle kad je Sarajevu trebalo preglasati Hrvata u nekom području gdje je taj isti Hrvat malobrojniji tad mu manja vrijednost tog glasa nije smetala. Ukratko recimo da Tomljanović živi u Tuzli ili Goraždu. Tom i takvom Tomljanoviću ne smeta, da 10 drugih izaberu njegovog predstavnika u Predsjedništvo  i u građanski dom naroda. On o tome šuti. No smeta mu takav izborni sustav u kojem većinski nacionalizam u Tuzli neće moći birati dva hrvatska predstavnika u Dom naroda, nego će broj predstavinka u Domu naroda, i njihov raspored određivati hrvatski narod sam, na cijelom teritoriju BiH poštujući vlastitu brojnost na cijelom teritoriju BIH tako da glas 10 Hrvata u Goraždu ne može biti vrijedniji od glasa 100.000 Hrvata u Zapadnoj Hercegovini. U takvom sustavu Hrvat iz Sarajeva, Goražda i Visokog, znao bi da se njegovim glasom ne bi moglo manipulirati kod izbora u Dom naroda,  niti bi se takvim Hrvatima manipuliralo za potrebe većinskog nacionalizma. Zna to dakle takav Hrvat. No ne zna Tomljanović. Koji ne kuži apsolutno ništa.

Evo i dokaza u ovoj rečenici:
On je istaknuo da suština delegiranja u Doma naroda i Vijeća naroda nije u proporciji jer da je tako onda nikada ne bi bilo osam Hrvata u Vijeću naroda RS-a, gdje je Hrvata mali broj.

Ovom rečenicom zapravo je priznao , da je , što se politike tiče, totalni outsider. Takvima Zubak i može biti pravni i politički autoritet.

Političar koji ne shvaća što je krucijalna razlika između Domova naroda ili Zastupničkog građanskog doma, ne bi se smio baviti politikom. Hrvat koji to ne shvaća, ne bi smio imati prostora u politici. Na medijima najvećeg nacionalizma svakako.