Published On: Fri, Aug 7th, 2015

TOMISLAVOVA BAZA UOPĆE NIJE IMALA ČUVARE! Rođaci uvjereni da je snimka stara deset dana: "Pogledajte mu bradu! Sumnjamo da mu daju da se brije"

Tomislav nije zaposlen u CGG-u već je radio za dnevnicu, a tvrtka je ocijenila da čuvari nisu potrebni.

Nije puno trebalo da se supruga i sestra otetog Tomislava Salopeka odluče na opasan put u egipatsku neizvjesnost. Ne bi li po svaku cijenu pomogle u Tomislavovu oslobađanju, njih su dvije svojim obiteljima ostavile na brigu svoje troje malene dječice koja zapravo niti ne znaju razloge putovanja njihovih majki.
Dolazak Tomislavove supruge Nataše i sestre Zdenkeu Egipat u pratnji ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Vesne Pusić i agenta prošao je mirno, no očekivanja da će možda teroristi reagirati na njihov dolazak i promptno uslišiti njihove apele za oslobađanje odmah su splasnula.
Komunikacija Nataše i Zdenke sa zabrinutom obitelji u Hrvatskoj već tu prvu večer bila je vrlo kratka.
– U telefonskom razgovoru rekle su da nema ništa novo. Još uvijek ništa. Nakon njihova dolaska nitko se od terorista nije oglasio. Lokaciju na kojoj se njih dvije nalaze i pod kojim su uvjetima smještene nisu smjele otkriti. Razgovor je vrlo brzo nakon toga prekinut, valjda radi opreza – ispričao nam je jedan od rođaka Salopekovih.
Dodao je da je sve više uvjeren kako je uznemirujući video o najavljenom ubojstvu, ako se ne ispune zahtjevi IS-a, snimljen par dana nakon otmice, dakle prije najmanje desetak dana.
– Jeste li mu vidjeli bradu i frizuru? Sumnjam da mu daju da se brije i uređuje. Neki njegovi kolege koji su ga vidjeli dan prije otmice, rekli su da je imao bradu vrlo sličnu toj na snimci. A u takvom očaju lako fizički propadne.
Njegova Nataša nakon dvotjedne agonije izgleda kao 45-godišnjakinja koja nema više od 40 kila – zaključio je rođak Salopekovih, uznemiren informacijama o odbrojavanju i šutnjom terorista.
Kako doznajemo, Tomislav je zapravo radio u CGG-ovoj sestrinskoj tvrtki. Nije bio stalno zaposlen već je je bio, kažu nam upućeni, na dnevnici od stotinjak eura.
– Baza u Egiptu nema čuvare jer to košta. Treba 8 vojnika na jednog radnika. Ni vozači nemaju pratnju. Kad radnik sjeda u auto s lokalnim vozačem i kad mu se prigovori zašto juri kroz pustinju 170km/h, vozač slegne ramenima i kaže: ‘Alah dao, Alah uzeo!’ – kažu poznanici.