TOMISLAV MARTINOVIĆ: Samo jedan Hrvat je potpisao inicijativu SDP-a za smjenu Vlade FBiH

Gostujući u Trećem dnevniku Federalne televizije Tomislav Martinović, predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda Federacije BiH je rekao kako je inicijativa SDP-a za smjenu federalne Vlade samo politički spin kojim se još jednom pokušava unijeti nemir u ovom entitetu.

– Ono što se dogodilo ja bi nazvao “SDP-ovim ljetnim igrama” ili “Show by Komšić i Nikšić”. To me na to podsjeća. Sam način na koji je inicijativa podnesena, potpisnici koji su je potpisali jasno pokazuje kako je to još jedan od političkih spinova ne bi li se pozornost skrenula na neke druge stvari, ne bi li se u Federaciji BiH stvorila kriza. Mi smo u Klubu hrvatskih izaslanika u Domu naroda zadovoljni radom ove vlade. Samo je jedan potpisnik iz reda hrvatskih izaslanika potpisao ovu inicijativu, što jasno govori što hrvatski izaslanici misle o cijeloj to priči – rekao je Martinović.

Dodao je kako se izabrani dužnosnici trebaju baviti velikim problemima koje je iza sebe ostavila platformaška vlast, a ne “ljetnim igrama” u režiji stranaka građanske opcije.

– Ljetne igre su ljetne igre, ali mi trebamo rješavati stvarne probleme. Ovo nije način kako se rješavaju problemi. Pričati o agendi, a ne spomenuti da je danas na sjednici izglasali dnevni red, da smo imali većinu od 35 zastupnika ili čak 37 u jednom trenutku, da samo jedna točka nije dobila pozitivno mišljenje jasno govori kako u Domu naroda postoji parlamentarna većina. S druge strane, zakoni koji su usvojeni su dio reformskog paketa, dio onih zakona koje moramo donijeti na našem europskom putu – naglasio je Martinović.

Odgovarajući na optužbe DF-a i SDP-a kako će građani trpjeti zbog ovakve situacije, Martinović je odgovorio kako je hrvatski narod četiri godine trpio nešto što se zove vlast koja nije imala potpuni legitimitet. I na kraju je preživio tu priču.

– Meni je politički žao što se ovo događa. Imamo puni kapacitete stranaka koje predstavljaju hrvatski narod, imamo SDA koji je pobjednik prošlih izbora i imamo situaciju da nam se opet nameće građanski model. Nema šanse da će ovakva inicijativa dobiti potporu hrvatskih izaslanika. Imamo i više od uvjerljive dvotrećinske većine i spremni smo u tome pravcu povući vitalni nacionalni interes. Mislim da će se ova priča vrlo brzo završiti. Radi se o spinu u ovome političkom trenutku, što nikako nije dobro za Federaciju – najavio je Martinović.

Njega je podržao izaslanik SDA u Domu naroda FBIH Jasenko Tufekčić koji je rekao kako su i na zadnjoj sjednici Doma naroda usvojeni reformski zakoni koji će na godišnjoj razini donijeti proračunu oko 150 milijuna maraka.