Četvrtak, 18 srpnja, 2024

TOMIĆ: Vjerujem da će Trumpova vlada podržavati cjelovitost BiH i konstitutivnost naroda

Must Read

Postoji opasnost da Balkan ne bude u žarištu vanjske politike Trumpove Amerike. Puno je nepoznanica jer se sva politika Donalda Trumpa nije dala isčitati iz njegovih javnih nastupa u kampanji, kaže dekan Filozfoskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr Zoran Tomić. No, ipak vjeruje da će SAD imati ključnu ulogu u BiH i da će biti činitelj stabilnosti, prenosi Hrvatski Medijski Servis.
-Vjerujem u dosljednu američku politiku koja će podržavati bh. cjelovitost i konstitutivnost Hrvata, Bošnjaka i Srba i da će poticati izgradnju europskih standarda i euroatlanski put Bosne i Hercegovine, izjavio je Tomić u intervju portalu politika24.net.
Tomić smatra i kako će pobjedom Trumpa porasti popularnost stranka desnice u Europi porasti, te kako će ih on ohrabriti
-Ali taj politički populizam Trumpa će sada završiti s preuzimanjem vlasti. S druge strane poticanje populizma i potpore ultra desnih opcija u Europi dovodi SAD-u u opasnost da izgubi povjerenje EU. Izazovi su to. Nisam siguran da će krajnja desnica puno profitirati na Trumpu. Njihov prostor je slaba EU i loše gospodarstvo. To je njihov prostor, smatra Tomić.
Ni sam, priznaje, nije očekivao pobjedu Trumpa.
– Očito su to bila očekivanja ili bolje reći procjene koje su nam servirali mainstream mediji. Ostaje dojam da su ovi mediji pogrešno ili namjerno iskrivljavali sliku ili stvarno raspoloženje birača u SAD-u.
Trumpova pobjeda na američkim predsjedničkim izborima, po mišljenju dr Tomića, ukazuje i na krizu u američkom društvu s jedne strane ali i činjenicu da žele promjene i odbacuju status quo.
-Ključne su bile poruke. Poruke odbacivanja dosadašnjeg vođenja strateške američke politike i promjena smjera. Koji je to smjer to često nije ni sam Trump uspio objasniti. Ali insistirao je na promjenama. Očito da je Amerika umorna od političkom mainstrema. Dakako Trump je svojom populističkom politikom izvukao neodlučne birače na birališta. Kao što je pisao prof. Edelman Trump je pokazao da je kampanja „spektakl“. I po tome se on kao proizvod razlikovao od proizvoda Hillary.
Svjetski mediji, ali i veliki broj svjetskih političara predviđa da pobjedom Donalda Trumpa nastupa iznimno teško stanje i razdoblje neizvjesnosti ?
Tomić je sigurno samo u to da ništa nije sigurno kada je Trump u pitanju u kontekstu njegovih poruka, govora i javnih nastupa u kampanji.
-S druge strane svjesni smo da menadžment američke politike ne čini samo predsjednik. Puno je tu još institucija koje kreiraju ili sukreiraju američku unutarnju i vanjsku politiku. Strateški ciljevi i strateški partneri SAD-a su već davno postavljeni. Ne vjerujem da će se to bitno mijenjati. Promjena će biti ali koje promjene i s kojom dinamikom ostaje vidjeti.
Upitan dolazi li vrijeme „zatopljavanja“ američko – ruskih odnosa? Tomić kaže kako je i to teško reći.
-Trump će se odmah susresti s brojnim izazovima od kojih su neki sigurnosni, drugi ekonomski i politički a koji se preklapaju s interesima Rusije. Možda će napustiti politiku novog „hladnog rata“ s Rusijom i njenim partnerima što bi bilo dobro. Prvi izazov će biti Sirija. S druge strane zašto ne bi dobro surađivali Rusija i SAD-a i zašto to ne bi bilo dobro za svijet. To zašto ipak će trebat pretvoriti i real politiku i bit će potrebno čarobnjaštvo ovog svijeta da se to i ostvari, kaže prof.dr Zoran Tomić intervju portalu politika24.net./HMS

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -