Published On: Tue, Jul 28th, 2020

Tomašić se ne može vratiti u Sabor, tip koji je dobio 19 glasova ostaje sve četiri godine

Nekoliko dana prije konstituiranja Hrvatskog sabora javnost je nekoliko dana zabavljala drama oko toga tko će zamijeniti Ružu Tomašić u Hrvatskom saboru. Naime, eurozastupnica iz Hrvatske konzervativne stranke kanila je svoj mandat prepustiti stranačkom kolegi, dotad posve anonimnom Marku Milanoviću Litri, a ne prvom sljedećem s liste Domovinskog pokreta, Robertu Pauletiću, koji je dobio vrlo solidnih 19,79 posto, odnosno skoro četiri tisuće preferencijalnih glasova. Milanović Litre ih je dobio 19. Glasova, prenosi Telegram.hr

Kako se pojavilo tumačenje da su oni koji su dobili više od praga od deset posto preferencijalnih glasova automatski zamjena za zastupnicu koja stavi mandat u mirovanje, nastao je javni prijepor, jer je Pauletić htio da on konzumira mandat, na što je Tomašić odgovarala da će onda ona odustati od višestruko bolje plaćenog mandata u Bruxellesu i Strasbourgu. Ipak, službeno mišljenje Mandatno-imunitetnog povjerenstva presjeklo je stvar i pojasnilo da mandat s koalicijske liste pripada članu stranke s koje je kandidatkinja koju se mijenja. Dakle, Milanoviću Litri.

MILANOVIĆ LITRE U SABORU NA ČETIRI GODINE

Njega su, pak, na konstituirajućoj sjednici Sabora novinari pitali o tome je li mu neugodno zbog broja preferencijalnih glasova. “Nije mi neugodno, što bi mi bilo neugodno, ne predstavljam ja 19 ljudi nego glasove Hrvatske konzervativne stranke u 10. izbornoj jedinici i sve politike koje predstavlja naša stranka”, kazao je Milanović Litre (Tomašić je, usput, dobila 8.274 preferencijalna glasa).

Kako je u isto vrijeme Tomašić najavljivala i da kroz godinu dana napušta Europski parlament, u javnosti se nekako stekao dojam da Milanović Litre na Markov trg ide na godinu dana, a ne na puni mandat. To je, međutim, bilo pogrešno – Tomašić se ne kani vraćati u Sabor, već ide, kako nam je i danas potvrdila u telefonskom razgovoru – u političku mirovinu.

POVRATAK ILČIĆA

Čak i kad bi se predomislila, Tomašić se ne može vratiti u Sabor, jer je pri njegovom konstituiranju, zbog pravila u Europskom parlamentu, morala podnijeti ostavku na zastupničku dužnost. Dakle, Milanović Litre i njegovih 19 fanova (okej, okej i svi oni kojima je stalo do “politika koje predstavlja Hrvatska konzervativna stranka”) mogu biti mirni naredne četiri godine.

A razloga za trljanje ruku ima i još jedan političar koji nije osvojio pozamašan broj preferencijalnih glasova, ali ne na parlamentarnim, već na lanjskim izborima za Europski parlament. Kad Ruža Tomašić ode u političku mirovinu, na dužnosti eurozastupnika zamijenit će je potpredsjednik Hrvatskih suverenista čuveni Ladislav Ilčić, koji je na europskim izborima na listi desne koalicije lanjskog svibnja uspio dobiti 1,93 posto glasova.