Published On: Čet, stu 8th, 2018

Tomac: Kad sam čuo da Komšić dolazi u Hrvatsku pomislio sam – pa neće ga valjda netko primiti. Zaboravio sam da je Mesić živ

Nakon što je otkriveno da se ‘službeni posjet’ Željka Komšića sveo na ručak sa Stjepanom Mesićem te je bivši hrvatski predsjednik izjavio kako taj bošnjački političar ima legitimet predstavljati Hrvate ‘jer je njihova niska izlaznost na izborima u BiH pokazala da očito nisu htjeli Dragana Čovića’, zamolili smo za komentar prof. dr. Zdravka Tomca.

Prof. Tomac istaknuo je za portal Direktno kako je i ovaj potez Mesića još jedan dokaz da je Hrvatsko nacionalno etičko sudište bilo u pravu kada je bivšeg predsjednika ‘argumentirano i javno, moralno i etički, osudilo za veleizdaju’.

“Ovo je samo nastavak njegove veleizdaje hrvatskog naroda, to je nastavak krivotvorenja, laganja i podmetanja protiv vlastitog naroda”, oštar je naš sugovornik koji ističe kako nije istina da je Komšić izabran na legalan i legitiman način.

“Komšić je izabran prema izbornom zakonu koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i naložio da se isti promijeni u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom u kojem jasno stoji da postoje tri člana Predsjedništva BiH kako bi bila zastupljena sva tri naroda. Aktualni izborni zakon ponovno je omogućio preglasavanje Hrvata i tako je Komšić izabran glasovima Bošnjaka te oni sada imaju dva predstavnika u najvišem izvršnom tijelu te države”, podsjetio je prof. Tomac te poručio kako je  svaki pokušaj da se da legitimitet Komšiću jednostavno neobranjiv.

Smatra kako Komšić mora biti ‘persona non grata’ kao i da svatko tko ga prihvati i legalizira zapravo nastavlja veleizdaju hrvatskog naroda u BiH.

Hrvati nisu imali šanse

Na Mesićevu tvrdnju kako je za Čovića glasovalo samo 80 posto onih Hrvata koji su izašli na izbore, jer ih 60 posto istima nije pristupilo, Tomac odgovara kako je istina da izlaznost Hrvata nije bila najbolja, ali i ‘da su  glasovali svi koji su imali pravo glasa to ne bi bilo dovoljno jer je za Komšića glasovalo preko 200 tisuća Bošnjaka’. Hrvati, napominje, prema aktualnom izbornom zakonu, jednostavno nisu imali šanse.

Prof. Tomac ističe kako je politika Stjepana Mesića u BiH uvijek bila na  strani Bošnjaka, a  protiv Hrvata. “Uostalom cijela njegova politika je bila antihrvatska. Poznata je njegova popularnost na Baščaršiji,  dok kao predsjednik Hrvatske nikada nije otišao u Mostar”, podsjeća.

Napominje kako je Mesić i u vrijeme Haškog suda napravio veliku štetu Hrvatima. “U svom je uredu organizirao posebnu grupu ljudi s ciljem proučavanja tzv.  Tuđmanovih transkripata kako bi pronašli detalje izdvojene iz konteksta da bi se moglo optužiti Hrvate i poslati prvog hrvatskog predsjednika u Haag.  I  arhive je otvorio protivno zakonu. Stoga je Mesić zbog svojih protuzakonitih radnji trebao biti i krivično optužen u Hrvatskoj, a ne samo u moralnom smislu”, uvjeren je prof. Tomac.

Na naš upit da komentira sam susret Komšića i Mesića, prof. Tomac je odgovorio kako su se susrela dva ‘nemoralna čovjeka i političara’: “Kad sam čuo da je Komšić došao u Hrvatsku pomislio sam: pa neće ga valjda netko primiti, no zaboravio sam da je Mesić živ”.

Ne može ni u ‘šoping’

“Svatko tko razgovara s Komšićem i tako prihvati tu prevaru hrvatskog naroda u BiH radi protiv hrvatskih interesa. Moj je prijedlog bio da se protiv Komšića povede tzv. gandijevski bojkot pomoću kojeg su se Indijci na miran način izborili za slobodu od britanskog terora jer su jednostavno prestali komunicirati s njima. Tim putem su krenuli i neki gradovi i županije u BiH poručivši Komšiću da je  ‘persona non grata'”, navodi prof. Tomac koji smatra da bi i hrvatska Vlada i Hrvatski sabor trebali donijeti odluku za koju ima niz argumenata, a kojom se Komšić ne bi priznao za legalnog i legitimnog predstavnika Hrvata u BiH.

“Treba se inzistirati na promjeni izbornog zakona i na novim izborima u BiH, a Komšić treba biti ‘persona non grata’ i u Hrvatskoj. On kod nas ne može doći ni u ‘šoping’ kako se našalio HDZ-ov Miro Kovač, jer je toliko zla nanio hrvatskom narodu”, zaključio je Zdravko Tomac u razgovoru za Direktno.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare