Published On: Fri, Apr 26th, 2019

TOLIKO IM JE SARAJEVO UZELO U 20 GODINA: Pogledajte kako bi trebao izgledati kompleks u Tuzli vrijedan milijardu KM

Gradsko vijeće Tuzle na današnjoj sjednici prihvatilo je Regulacijski plan Irac-jug koji je otvorio mogućnost za izgradnju suvremenog stambeno-poslovnog objekta u ovom gradu.

Vrijednost investicije je milijardu  maraka, a prema idejnom projektu kompkleks je nazvan “Crystalico”.

Prema planu, kompleks će biti izgrađen na lokalitetu nekadašnje Livnice čelika u Tuzli, a koju je skupa sa zemljištem po cijeni od skoro 14 milijuna KM kupio aktuelni načelnik Kalesije Sead Džafić.

Uz Džafića u realizaciji projekta “Crystalico” će biti i nizoemski investitor koji će većinskim dijelom financirati izgradnju.

“Crystalico” predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u Tuzli, a sadržavat će stambeno-poslovne prostore, restorane, salone, dječija igrališta, kao i uređene prometnice s kružnim tokovima.

Ako je vjerovati optimističnim najavama, izgradnja bi trebala početi tijekom ove godine, a predviđeno je da radovi traju pet godina.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović smatra da je ovaj grad danas učinio veliki korak, usvajanjem  plana kojim su stvoreni uvjeti za primanje najveće poslijeratne strane investicije.

Tuzla već nekoliko godina predstavlja jedan od bh. gradova s najvećim procentom izgrađenih objekata.

Ovakvom pozitivnom trendu doprinijela je i izrada Prostornog plana grada za period od 2010. do 2030. godine. Ovim dokumentom je predviđeno širenje grada na mjestima na kojima je to moguće.