Published On: Ned, pro 27th, 2020

TOLERANCIJA PRIJE SVEGA? KomšiCIK će držati HDZ BiH u vodstvu do kraja Božićnih praznika?

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP BiH) objavilo je nove, preliminarne rezultate lokalnih izbora održanih u Mostaru 20. ovog mjeseca. Obrađeni podaci sa 147 od ukupno 150 biračkih mjesta, ne pokazuju promjene u rezultatima glasovnja koji su objavljeni do sada.

Prema podacima SIP-a za Gradsku izbornu jedinicu, najviše glasova, 36,51 posto je osvojila Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH). Koalicija za Mostar koju čini više stranaka predvođenih Strankom demokratske akcije (SDA) je osvojila 30,07 posto, dok je BH Blok Mostar, kojeg čine Socijaldemokratska partija i Naša stranka dobio 12,19 posto glasova birača. Slijedi Hrvatska republikanska stranka, Koalicija zajedničke srpske liste „Ostajte ovdje“ , Platforma za progres i Neovisna lista „ Pravo na grad“, prenosi Radio Slobodna Europa.

HDZ BIH po broju glasova, osim u gradskoj, vodi u još tri izborne jedinice. Koalicija za Mostar, koju uz SDA čine Savez za bolju budućnost (SBB), Demokratska fronta (DF), Stranka za BiH (SBiH) i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) ima prednost u tri izborne jedinice.

SIP BiH je objavio da danas, 27. prosinca, u Glavnom centru za brojanje smještenom u Sarajevu, počinju pripreme za brojanje glasačkih listića koji su stigli putem pošte. „Moguće je da se listići počnu brojati već u nedjelju u popodnevnim satima“, priopćeno je iz SIP BiH.

Izbori za Gradsko vijeće Mostara su nakon stanke od dvanaest godina, održani 20. prosinca 2020. godine. Građani su birali 35 vijećnika, a oni će, dvotrećinskom većinom odlučiti tko će biti novi gradonačelnik grada na Neretvi. Ukoliko se u prva dva kruga gradonačelnik ne izabere dvotrećinskom većinom, u trećem krugu bira ga se nadpolovičnom./HMS/