Published On: Pon, ruj 9th, 2019

Tokio je pogodio jedan u najsnažnijih tajfuna u posljednjih par godina; jedna osoba je poginula

Šire područje japanskog glavnog grada Tokija u ponedjeljak je zahvatio jedan od najsnažnijih tajfuna u posljednjih nekoliko godina, izazvavši rekordno snažne vjetrove i jake pljuskove, prekid javnog prijevoza i nestanak struje, a prema posljednjim podacima jedna je osoba poginula.

Tajfun Faxai pogodio je područje Chibe, istočno od središta Tokija, u ponedjeljak nešto prije svitanja, vjetrovima brzine 207 kilometara na sat, najsnažnijim ikad zabilježenima u tome području, izvijestila je Japanska meteorološka agencija. Vlasti su u širem području glavnoga grada, gdje živi oko 36 milijuna ljudi, upozorile građane da je opasno izlaziti na ulice.

OZLIJEĐENO JE DESETAK OSOBA

Prema posljednjim podacima, poginula je jedna žena u pedesetim godinama, a lokalni mediji prenose da je ozlijeđeno desetak osoba. Više od 130 letova je otkazano i zatvorene su brojne željezničke linije. Oluja je odnijela nekoliko krovova, te je u širem području glavnog grada više od 920 tisuća domova ostalo bez struje, uključujući čitav grad Kamogawu.

Više od pet tisuća ljudi je evakuirano, od čega više od polovice u turističkom gradu Kamakuri južno od Tokija, zbog opasnosti od odrona.

NAJSNAŽNIJA OLUJA U POSLJEDNJIH PAR GODINA

Japan svake godine pogodi četiri do pet tajfuna, ali uglavnom zaobilazeći Tokio. Prema nacionalnoj televiziji NHK, Faxai je najsnažnija oluja koja je zahvatila područje glavnog grada u posljednjih nekoliko godina.

Očekuje se da će se Faxai do podneva u ponedjeljak preseliti na otvoreno more, iako bi vjetrovi mogli potrajati nešto duže.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare