Published On: Pet, lis 3rd, 2014

Tokić traži da se objelodane rezultati popisa u BiH

BANJA LUKA – Kandidat za predsjednika RS-a Sejfudin Tokić danas je u Banjoj Luci zatražio od Agencije za statistiku BiH da objelodani etničku strukturu stanovništva sa prošlogodišnjeg popisa u BiH. Višemjesečne manipulacije oko priopćavanja rezultata popisa stanovništva od djelatnika Agencije za statistiku i predstavnika međunarodne zajednice involvirane u ovaj proces dodatno doprinose destabilizaciji političkih prilika u našoj zemlji. Mada su rezultati etničke strukture stanovništva trebali biti objelodanjeni prije više mjeseci umjesto toga javnosti se dosta često nude zbunjujuće informacije od tzv. neimenovanih izvora ili pak procjena strukture stanovništva navodnih grupa eksperata – saopćio je Tokić.

S obzirom na tu činjenicu da postoje jasni podaci o procjeni strukture stanovništva od strane nevladinih organizacija uključenih u ovaj proces, a prema kojoj Bošnjaci čine 53-54 posto stanovništva, očito je da sva ova dešavanja predstavljaju zlonamjerni pokušaj političkih centara moći u zemlji i inostranstvu da falsifikuju realnu etničku strukture stanovništva u našoj zemlji – navodi Tokić.

Kao koordinator više od 100 nevladinih organizacija u koaliciji “Bitno je biti Bošnjak” traži da se već poznati raspoloživi podaci o popisu stanovništva javnosti priopće odmah, posebno prije oktobarskih izbora kako bi se izbjegle daljnje manipulacije vezane za ovo strateški važno pitanje za budućnost države BiH i bošnjačkog naroda.

(Vijesti.ba/Fena)