TOKIĆ: Popis stanovništva za Bošnjake najvažnije pitanje proteklih 100 godina

Popis stanovništva za Bošnjake najvažnije je pitanje u proteklih 100 godina, izjavio je Sejfudin Tokić, koordinator Koalicije nevladinih organizacija ”Bitno je biti Bošnjak”, u nedjelju u Sarajevu na skupu povodom različitih izjava predstavnika državnih struktura i nevladinih organizacija vezanih za popis stanovništva 2013. godine.
 
Koalicija smatra da se u javnosti pojavio veliki broj nevladinih organizacija koje za cilj imaju zbunjivanje naroda u vezi popisa stanovništva, te smanjenje broja Bošnjaka u BiH koji, kako pokazuju procjene statističkih institucija, trenutno ima 55 posto.
 Značaj regularnog popisa stanovništva je od velikog značaja i imat će dalekosežne posljedice za ustavnopravno uređenje BiH i njenu budućnost i to na način da što bude više Bošnjaka na popisu toliko će BiH biti stabilnija i toliko će europska demokratska budućnost naše zemlje biti izvjesnija – smatra koordinator Koalicije Sejfudin Tokić.
Pretpostavka za građansku državu BiH jest afirmacija općeg demokratskog prava po kojem jedan čovjek predstavlja jedan glas.
A pretpostavka za ostvarivanje općeg ljudskog prava jest i realno oslikavanja etničke strukture popisa u listopadu, uz obvezu poštivanja svih međunarodnih konvencija, načela i standarda prava svih naroda i nacionalnih manjina, istaknuto je tijekom današnjeg skupa.
Iz Koalicije smatraju da je popis stanovništva za Bošnjake najvažnije pitanje u proteklih 100 godina, i kako navode, iznenađeni su izjavom ministra Damira Hadžića koji navodi da je popis tehničko pitanje.
Također, navode da se plaše i izražavaju otvorene sumnje da ustavne promjene i inicijativa za preustroj FBiH, koja je ideja Američkog veleposlanstva, jedna zamka koja ima za cilj teritorijalne podjele FBiH između Bošnjaka i Hrvata i smanjivanju životnog prostora za Bošnjake, pri čemu se ”podrazumijeva” da je RS ekskluzivni teritorij srpskog naroda.
Tokić smatra da bi u tom slučaju došlo do ”palestinizacije” bošnjačkog naroda.
Naglašena je i važnost dolaska bh. dijaspore, uz objašnjenje da su se izjašnjavanja putem interneta i pošte pokazala nepouzdanim.
– Mi ovom kampanjom ne pozivamo Srbe i Hrvate da se vrate bošnjaštvu, nego pozivamo samo sve ljude, institucije i građane da omoguće da se svatko izjasni onako kako želi i da bez lažnih kampanja i zbunjivanja pokušavaju ostvariti ono što nije uspjelo genocidom – dodao je Tokić.

more recommended stories