Published On: Sri, lis 30th, 2013

ZABRIJAO Tokić: Novim popisom će se pokazati da ima 54 posto Bošnjaka čime će se ubrzati put BiH NATO-u i EU.

Pokušaj raslojavanja, zbunjivanja, onemogućavanje popisivanja bošnjačkog naroda koji su sustavno vođeni proteklu godinu, nisu uspjeli. Iako financirane sa značajnim novčanim iznosima iz inozemstva, neke nevladine organizacije koje su vodile kampanju prema građanima bošnjačkog etničkog porijekla “da nije bitno biti Bošnjak”, nisu uspjele u svojim namjerama, ocijenio je Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda i koordinator koalicije NVO “Bitno je biti Bošnjak”, povodom završetka procesa dostavljanja cjelokupnog popisnog materijala u centru za skladištenje u Istočnom Sarajevu.

U današnjem priopćenju Tokić navodi kako će “popis stanovništva u BiH 2013., imati dalekosežne posljedice za budućnost bošnjačkog naroda u cjelini i za Bosnu i Hercegovinu”.

”Prema orijentacijskim podacima dobivenim od oko dvije tisuće promatrača i aktivista popisnog procesa možemo kazati da oko 3,8 milijuna stanovnika BiH njih oko 54 posto su Bošnjaci, dok postotak Bošnjaka u RS-u iznosi oko 17 posto”, kaže Tokić.

On smatra da “značajan broj Bošnjaka u RS-u otvorenim opstrukcijama i onemogućavanjem od vladajućih elita ovog entiteta nije popisan, a ovakav postupak pripadnika bošnjačkog naroda ojačat će stabilnost BiH i ubrzati njen put u EU i NATO”.

U sljedećem popisnom procesu predstavnici bošnjačkog naroda imaju obavezu permanentnog praćenja procesa obrade popisnog materijala, u popisnom centru u Istočnom Sarajevu,da ne bi došlo do manipulacija u brojanju, odnosno smanjivanja broja Bošnjaka. Rezultati popisa koje predviđamo omogućit će još u većoj mjeri afirmaciju BiH kao maticu Bošnjaka ma gdje oni živjeli te ubrzavanje usklađivanje ustavnopravnog sustava BiH sa standardima EU i zemalja NATO-a, navodi Tokić u priopćenju.

Dodaje da “povijesni značaj kampanje ‘Bitno je biti Bošnjak’ i druge aktivnosti na edukaciji Bošnjaka za popis stanovništva ima svoju posebnu vrijednost, u činjenici da je to prvi put u posljednjih sto godina, da su sve strukture bošnjačkog naroda zajedno radile na afirmaciji nacionalnog identiteta u interesu vlastitog naroda”.

Ovako provedena aktivnost treba biti putokaz za zajedničku borbu posebno za nacionalna i vjerska prava Bošnjaka u RS-u gdje su ona drastično ugrožena. Istovremeno osnove ove kampanje stvaraju pretpostavku za zajednički nastup bošnjačkih političkih stranaka, NVO i neovisnih pojedinaca na predstojećim izborima u RS-u u interesu Bošnjaka i Bosne, kaže u priopćenju Tokić.