Published On: Pon, ruj 16th, 2013

Tokić: Bošnjaci smo i govorimo bosanskim jezikom

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta i koordinator koalicije “Bitno je biti Bošnjak“, reagirao je u nedjelju povodom različitih pokušaja zbunjivanja i dovođenja u lažnu dilemu Bošnjaka, kako je naveo, uoči predstojećeg popisa stanovništva u našoj zemlji.

Nema sumnje da je glavni centar negiranja identiteta Bošnjaka i bosanskog jezika, sistematskog pokušaja zbunjivanja i stvaranja lažnih dilema bošnjačkom narodu“, upravo u Republici Srpskoj.

U ovom dijelu BiH se svakodnevno drastično narušavaju ljudska prava, svjedoci smo napada na vjernike prilikom odlaska u džamije, a slave se i veličaju ratni zločinci i politika genocida, vrši nasilna pravoslavizacija u obrazovnom sustavu i strukturama državne administracije.

Ovih dana je podignuta i optužnica protiv novinara Federalne televizije BiH u čijem radu su navedene istine o načinu nastanka i funkcionisanja pomenutog entiteta. Također, upravo iz ovakve RS mjesecima se negira postojanje Bošnjaka kao naroda, ali pri tome se agresivno istom narodu sugerira da ne postoji bosanski jezik – naveo je, između ostalog, Tokić u današnjem priopćenju.

On smatra da sve ove činjenice ukazuju na dramatičnost situacije u kojoj su Bosna i Bošnjaci.

“Najbolji način da se ojača BiH i stvori pretpostavka za njenu punu integracije i afirmaciju kao matične države svih Bošnjaka, jeste odziv na popis”– istakao je Tokić.

“Bošnjaci su kroz povijest pokazali nebrojeno puta da su najbolji pripadnici svoje države, tj. da su najbolji Bosanci. S tim u vezi, nema dilema za izjašnjavanje pripadnosti bošnjačkom narodu i o tome da govorimo maternjim, bosanskim jezikom.

Nema BiH bez Bošnjaka niti Bošnjaka bez matice BiH. Zato pozivamo sve članove koalicije BBB, sve njene aktiviste da intenziviraju rad za pripremu i provođenje povijesno značajnog popisa stanovništa od 1. do 15. listopada 2013. godine”  kaže se na kraju priopćenja Tokića.