Published On: Sub, svi 21st, 2022

TOKAČA: Gdje je taj fantomski popis od 1.601 ubijene djece u Sarajevu, to je neodgovorno

Direktor Istraživačko dokumentacionog centara IDC-a Mirsad Tokača, govoreći o broju ubijene djece tijekom opsade Sarajeva, kazao je da za njega brojevi nisu bitni, jer imaju ljudi koji su lansirali brojeve s različitim namjerama.

“To može biti dio ratne propagande ili bilo što drugo. Ono što je bitno je identitet žrtve, i za to se borim skoro 30 godina. Ne možete i neodgovorno je u javni prostor lansirati broj od 1.601 ubijenog djeteta, a da ne ponudite nikakvu argumentaciju. Naravno, nespretan način na koji je Srđan Puhalo izašao u javni prostor je jedna vrsta priče i sasvim je druga priča naša neodgovornost da takvu vrstu izbacivanja brojeva, koji se ne pojavljuju 1996., nego se pojavljuju 1994. godine, a pojavljivali su se i mnogo ranije. To je potpuno neodgovorno i vi time nudite argumentaciju onima koji hoće da relativiziraju zločine i koji hoće da ga potpuno negiraju”, rekao je Tokača za portal Source.ba.

Dodao je i da je on uvijek govorio o brojevima iza kojih su stajala imena i identiteti ljudi.

“Radili smo taj posao dugo godina, a 2003. počinjemo popis stanovništva uključujući Sarajevo. To je jedno dubinsko istraživanje iza kojeg stoji 100.000 imena”, kazao je on.

Došli do imena 524 djece

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu se oglasio i rekli su u priopćenju da je 1996. godine Zavod za zdravstvenu zaštitu BiH iznio popise s pojedinačnim identitetima da je u Sarajevu pod opsadom ubijeno 1.601 dijete, a ranjeno 14.946 djece.

“To što tvrdi gospoda iz Instituta je vrlo upitno. Gdje je taj fantomski popis? Zašto nikada nije objavljen? Vrlo je interesantno da Institut tako nešto kaže i koji je svojim istraživanjem tu cifru potpuno negirao. Institut je između 2006. i 2010. radio istraživanja i došli su do imena 524 djece u opsjednutom Sarajevu, kad kažem opsjednuto Sarajevo, govorim o šest općina koje nisu bile slobodne”, istaknuo je Tokača, dodajući:

“Ako postoji popis – zašto nikad nije objelodanjen i objavljen? Zašto taj popis nisu odmah objavili? Evo desetak dana traje ova debata”.

Podsjetimo, ovu temu je otvorio politički analitičar Srđan Puhalo, koji je čak punudio novčanu nagradu u iznosu od 10.000 KM svakome tko mu donese imena 1601 ubijenog djeteta tijekom opsade Sarajeva./HMS/

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

ISLAMSKIM KLEROFASISTIMA BAKIRA FASISTE, LAGGANJE JE NORMALNA POJAVA.

LAZU ZA SREBRENICU, ZA ŽRTVE ISVE ŠTO KSZU JE LAZ.

Amerika
Amerika
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Muslimani lazu po uoutama AMERIKANACA. Oni su njihovi štićenici. Njima je laz dozvoljena.

GDJE GOD su nesreće i ratovi tu prste imaju amerikanci.
DANAS je to vidljivo u UKRAJINI.

GDJE GOD su amerikanci tu su ubojstva, smrt, laži, zločini.

MUslimani, Hrvati, ukrajinci su štićenici Amerike i njima je laz dozvoljena

Kiklop
Kiklop
Šta ti kažeš na ovo?  Amerika
1 mjesec prije

Ne vjerujem da Hrvate bih stite Amerikanci.Muslimane da.Nas je jedino Dodik stitio, a sada nitko.Svi nam rade o glavi viska smo.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Popisano 524 imena a Turska stoka slagala da je poginulo 1601.

Nemaju mjeru ni u čemu pa ni u laganu.

Smrdljiva turska stoka

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Ubijao si telad turske stoke..bosnjaci jesu stoka koja nije vratila dug, ja sa njima nisam ,meni da je neko mog iz blize familije ubio kao civila ja bih vratio…srećom po takve…

Pero
Pero
1 mjesec prije

Anđelima vječni spokoj…

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Cetaljska srpska svetosavskoteroristicka zajebancija i provokacije…od bosnjaka da je iko primijenio pravo licne odmazde ne bi se djikani ubice smijali u lice….Isti puhalo aprila 1992 kome je u Kalinoviku od bosnjska doniopoziv…vise se nikad nije vidio i vratio

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Muslimani nemaju stida ni pred vlastitom stradalom djecom. Koja je to stoka od naroda. Ni malo ne sumnjam da su Markale sami iscenirali.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Zaboravio sam vam reći nekad ću se javljati kao Đikan bio sam soroš sad sam ujko maček a inače sam hercegovački musliman koji želi mir s komšijama a nekad poludim jbg al ostajem pri stavu da ćemo ako se ne promijenimo PODOKITI

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Glabaj kitu

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Mir s komsijama?? Decko, taj brod je davno isplovio.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

20.05.2022 /SarajevoTeroristan, BiH – Prvog dana vožnje! > Pokvario se novi trolejbus!! Ahahaha>Trolejbusi su nabavljeni IZ MINSKA ;-)) Ipak, već prvog dana su se pojavili prvi problemi. Kod džamije “Gluho bilo Kralja Fahda” jedan od trolejbusa stao je i ostao u kvartu, pa ga je do garaže morao šlepati kamion. Ministar Šteta ih je najavljivao kao najsavremenije i od početka se nije odvajao od njih, pratio je svaki korak od dostave iz Minska do probnih vožnji u SarajevuTeroristanu, pa se s pravom očekuje i njegov izlazak na teren. Novi trolejbusi su opremljeni najsavremenijom opremom, kupljeni su novcem građana Kantona SarajevoTeroristan. 

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Pa šta si Tokmace popisivao i čije cifre potpisivao,ko te imenovao, odakle podaci…ko ti dao penezi….Da su Bošnjaci ko krdo Bivola to mogu prihvatiti,bez sjećanja ,evidencije pisanja,kukavice koje gledaju ubice svoje djece nekaznjeno ,potkupljivi,…dozboljavaju sebi..da ubice njihove djece iz mrznje provociraju, da su sami sebi pravili markale ,da nisu pobili toliko djece a ubijali iz ceifa ko glineni golubove..prešlo je granice…sve dok ne postane masovna pojava ličnog vraćanja duga i lične odmazde …BOSNJACIMA je opet spremljen preduslov klanja…narod bivola..