Published On: Čet, stu 9th, 2017

Todorić kao Usain Bolt: Bježao od kamera niz londonske ulice

Nakon što je u utorak Ivica Todorić uhićen i ispitan u Londonu, pušten je da se brani sa slobode. Pred londonskim sudom pojavit će se za pola godine, točnije 10. travnja kada je zakazano novo ročište. Do tada mora tri puta tjedno na policiju.

Večeras su ga tako ispred nadležne postaje dočekali novinari koji su mu htjeli postaviti pitanja.

Todorić za razliku od jučer nije bio raspoložen za davanje izjava. Umjesto toga, čim je ugledao kamere HRT-a dao se u bijeg duž cijelog bloka ulica te usput pokazao da je u vrlo dobroj formi.

POGLEDAJTE HRT-OV PRILOG:

Siol: Todorić milijune sakrio u Švicarskoj

SlovenskiI portal Siol objavio je detalje kaznene prijave koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv Ivice Todorića, a iz iz kojih proizlazi da je vlasnik Agrokora  u razdoblju između 2006. i 2017. godine nezakonito prisvojio 173 milijuna eura dobiti.

Na prijedlog zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva sud je već osigurao Todorićevu imovinu u Hrvatskoj.

Todorić je osumnjičen za kaznena djela zlouporabe ovlasti u poslovanju, kršenje knjigovodstvenih obveza i krivotvorenje dokumenata.

Popis zamrznute imovine:

– 25 % udjela u Kulmerovim dvorima, vili s posjedom na sjeveru Zagreba
– nekretnine u rodnom gradu Ivanić Gradu, Kutini i Čazmi
– udio u hrvatskom poduzeću Agrokor Projekti, kojim Todorić još uvijek kontrolira vlasništvo nad Agrokorom, čija je nominalna vrijednost 5.32 milijarde kuna (715 milijuna eura)
– novac na računima u Addiko banci, Zagrebačkoj banci i Kreditnoj banci Zagreb.

Pogrešna prezentacija bilanci Agrokora

Ključne sumnje odnose se na pogrešnu prezentaciju bilance Agrokora. Navodi se niz nepravilnosti. Novac koji je iz matičnog društva Grupe prenesen na povezane i nepovezane osobe prikazivan je u bilanci kao depozit, iako to nije bio. Istovremeno, Agrokor je također lažno objavljivao podatke o obvezama prema dobavljačima, dohodak od dividendi, dobiti i ostalih kategorija u bilanci.

Sve je od investitora i javnosti skriveno uz pomoć revizora iz revizorske tvrtke Baker Tilly Discordia, koja je bilancu i operativni izvještaji Grupe pripremala  u suprotnosti s međunarodnim računovodstvenim standardima, piše Siol.

Time je Todorić prekršio zakonsku obvezu zaštite tuđih imovinskih interesa. Pri tome je dobio nezakonitu prednost dok je istodobno izazvao “ogromnu materijalnu štetu”, navodi se u optužbi.

Agrokor oštećen za stotinu milijuna eura

Osim toga, bivši prvi čovjek Agrokora osumnjičen za nezakonite postupke u stotinama milijuna eura vrijednoj kupovini dionica Agrokora, koje su bile u vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Uspio ga je unijeti u svoju imovinu bez korištenja vlastitih sredstava, uz pomoć Mihe Glavića, direktora AWT Internationala, dugogodišnjeg dobavljača Agrokora.

Glavić je za Todorića dogovorio izvore financiranja od banaka, kojima je novac potom vraćen preko tvrtki iz Agrokor grupe. Na taj način Agrokor je oštećen za stotinu milijuna eura. AWT International, distributer robe široke potrošnje, završio je u predstečajnoj nagodbi prošli mjesec, piše Siol.

Fiktivni ugovori s tvrtkom Investco

Siol piše kako je neposredno prije kupnje Mercatora, u 2012. i 2013. godini,  Todorić dug Agrokora “zatvorio” različitim manevrima. Investco, koji je 2013. godine osnovao Miroslav Blažev, deveti najveći vlasnik Konzuma, sklopio je ugovor o cesiji, koji je prema istražiteljima bio fiktivan. Tako je Todorić zapravo na Investco prebacio teret povrata osobnih dugova prema Hypo Alpe-Adria-Bank, koja je prethodno imala hipoteku na Kulmerovim sudovima. Tim manevrom dobio je 16 milijuna eura. Sve se to dogodilo u vrijeme kada su austrijske vlasti već intenzivno istraživale kredite velikih klijenata Hypo Alpe-Adria-Banke – tako i Todorićeve.

Tijek novca u Švicarsku

Prijava otkriva zašto je Agrokor već dugo imao tvrtku Agrokor AG u Švicarskoj, čiji je direktor bio Todorić. Preko tvrtke je upravljao raznim izvozno-uvoznim poslovima, ostavljajući proviziju na svom računu.

Istodobno, potpisao je u ime Agrokora ugovor kojim je švicarskoj tvrtki posudio skoro 44 milijuna eura. Dio tog novca završio je u Todorićevu džepu. Naime, kriminalisti su pronašli podatke o povučenih gotovo šest milijuna eura.

Novcem koji je povlačio s računa banaka UBS i Credit Suisse Todorić je pokrivao razne troškove za osobne potrebe i potrebe  članova svoje obitelji. Potrošio je najmanje 1,6 milijuna eura, milijun funti i 200 tisuća dolara.

Istražitelji su otkrili nedostajanje značajnog dijela poslovne dokumentacije švicarske tvrtke Agrokor AG.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x