Published On: Sri, kol 10th, 2016

TO JE TA NJEMAČKA Sud legalizirao brak u kojem maloljetnica nije htjela – tolerira li se šerijatsko pravo?

U Njemačkoj su počele žestoke diskusije oko izbjegličkih bračnih parova u kojima je supruga – maloljetna. Organizacije za dječja prava kao što su UNICEF ili “SOS – dječje selo” već godinama kritikuju takve brakove koji se sklapaju u određenom broju muslimanskih zemalja. Prema navodima “SOS – dječjeg sela”, godišnje 15 miliona devojčica biva prisiljeno da stupi u brak. U velikom broju slučajeva njihovi supruzi su mnogo stariji muškarci koji te devojčice prisiljavaju na seksualne odnose. Posljedica su psihički problemi, ali i komplikacije prilikom trudnoće i porođaja.

Prema njemačkom Građanskom zakoniku, u brak smiju da stupe samo punoljetne osobe, a u izuzetnim slučajevima vlasti dopuštaju i vjenčanja osoba koje su navršile 16. godinu. Prema tradicionalnom islamskom pravu, djevojčice su stasale za udaju po navršenoj 9. godini, a dječaci – kada napune 12 godina. Neke države su izmijenile zakone i podigle tu granicu, ali se u praksi pomenuta šerijatska tradicija često ipak toleriše. No, osnovno pitanje glasi: da li tu tradiciju treba da toleriše i Njemačka kao država koja je primila takve izbjeglice?

Neobično obrazloženje suda

Diskusija se rasplamsala nakon što je Viši sud u Bambergu priznao važenje braka jedne 15-godišnje Sirijke udate (kada je imala 14 godina) za 21-godišnjeg muškarca koji je uz to i njen rođak. Slučaj se odvijao ovako: najprije su pomagači u prihvatilištu za potražioce azila prijavili lokalnoj Kancelariji za mlade da među izbjeglicama postoji bračni par gdje je supruga maloletna i podsjetili da se to kosi sa njemačkim zakonima; Kancelarija za mlade nije priznala taj brak i razdvojila je supružnike, preuzevši starateljstvo nad djevojčicom. Bračni par se zbog toga požalio Sudu za porodična pitanja a taj sud je stao na stranu pomenute Kancelarije, potvrdivši da “djevojčica nije u stanju da sagleda svu kompleksnost i posljedice braka”.

Mladi par je, međutim, bio uporan, pa je slučaj stigao do Višeg suda, i desio se preokret: taj sud je sporni brak proglasio pravno važećim pozvavši se na paragaf 1633 Građanskog zakonika, koji kaže da “udata maloljetnica sama smije da određuje gdje se zadržava i sa kim će kontaktirati”. Djevojčica i njen suprug su u trenutku sklapanja braka sirijski državljani koji su se vjenčali u Siriji, tako da je sud u ovom slučaju zapravo presudio u skladu sa sirijskim pravom. Obrazloženje: brak koji je zvanično sklopljen se smatra brakom i kada je neregularan – sve dok se ne poništi, a poništavanje brakova nije u nadležnosti kancelarije za mlade.

To obrazloženje je izgledalo čudno njemačkim novinarima, koji su zatražili dodatno objašnjenje od portparola Višeg suda Leandera Breslera. On je na to doslovce rekao: “Sud ukazuje da nije morao da odlučuje o tome da priznanjem sirijskih pravnih odredbi o starosti dovoljnoj za stupanje u brak postoji povreda njemačkih pravnih odredbi o tome, jer ovdje u svakom slučaju – i po njemačkom i po sirijskom pravu – polazimo od važećeg braka”. Drugim riječima, sud bi možda spriječio sklapanja takvog braka, ali ne dira u već sklopljene brakove te vrste.

Mnogi stručnjaci i veliki dio njemačke javnosti nisu zadovoljnim tim objašnjenjem. U nekim medijima, i posebno na društvenim mrežama, pojavili su se naslovi: “Dječji brakovi dozvoljeni u Njemačkoj”, “U Njemačkoj važi šerijatsko pravo” i slični. Desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) i ogroman broj građana koji joj je naklonjen, ali i mnogi koji nemaju ništa sa političkom desnicom, ogorčeni su zbog odluke suda u Bambergu. Taj sud je, međutim, dozvolio mogućnost žalbe na svoju odluku. Što znači da bi sada njemački pravnici trebalo da dokažu da je narušen njemački pravni poredak.

Uslijediće promjene zakona

Bez obzira na ovaj slučaj, savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija i Bavarska najavile su da će se ozbiljno pozabaviti odgovarajućim pravnim odredbama kako bi spriječile da brakovi sa maljoletnim djevojčicama postanu pojava koja se na njihovoj teritoriji toleriše.

“Brakovi u kojima stariji muškarci iskorišćavaju bijedu pojedinih porodica i žene se djevojčicama, predstavljaju kršenje fundamentalnih prava žena i djece”, rekao je Tomas Kušati, ministar pravde Sjeverne Rajne-Vestfalije, i dodao: “Zbog toga moramo da ozbiljno razmotrimo mogućnost da se u budućnosti priznaju samo brakovi u kojima su oba partnera punoljetna”.

Nije poznato koliko se maloljetnih ženskih izbjeglica koje su u braku tačno nalazi u Njemačkoj. U Bavarskoj je do kraja aprila ove godine izbrojan 161 slučaj udatih izbjeglica mlađih od 16 godina, u Baden-Virtembergu – 117, a u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji – 188 slučajeva.

Autor: Deutsche Welle

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>