Published On: Ned, pro 2nd, 2018

“TO JE KRVAVI NOVAC” Aukcija nacističkih predmeta izazvala bijes u Australiji

Aukcija nacističkih artefakata, uključujući sliku Adolfa Hitlera, izazvala je ovaj vikend ogorčenost javnosti u Australiji i pozive da se takve predmete uništi.Aukcija je održana u gradiću Bredbu, 90 kilometara južno od Canberre, izazvavši val pritužbi na Facebook stranici aukcijske tvrtke, na kojoj su objavljene fotografije nacističkih artefakata.

Među njima su noževi sa svastikom, značke, znakovi, novine, dokumenti i kacige. Jedna zbirka, koja je bila vlasništvo jednog njemačkog časnika, sastoji se od njegove fotografije, SS značke, Željeznog križa, malog noža i poveza za ruku sa svastikom.

“Veličanstveni artefakti”

David Smith Auctions opisuje nekoliko tih artefakata u svojem katalogu kao “veličanstvene” i ističe da ima “izvrsne slike Adolfa Hitlera”. Od 700 predmeta na aukciji, 75 je povezano s nacističkim režimom.

Predsjednik židovske Protuklevetničke komisije, Dvir Abramovich, rekao je za list The Australian da je ta aukcija groteskna i nečuvena.

“To je udarac u želudac žrtvama, preživjelima koji su patili i koji su izgubili rodbinu u holokaustu, kao i australskim vojnicima koji su umrli boreći se kako bi pobijedili nacistički režim”, rekao je.

“Nacisti su počinili čudovišne zločine koristeći slike i simbole koji se ovdje nude, a pokušavati zaraditi na tim krvavim predmetima je užasno i nepristojno.”

“Krvavi novac”

David Smith zanijekao je da je aukcija “krvavi novac”. Istaknuo je da predmeti ne glorificiraju nacistički režim, iako se složio da više ne bi trebao koristiti riječ “veličanstveni”.

“Naši vojnici otišli su onamo i borili se i oni su zapravo oslobodili židovski narod”, rekao je za ABC Sunday, dodajući da su predmeti ponuđeni na aukciji dio povijesti.

Aukcijska kuća u Melbourneu Downies u listopadu je povukla nacističke artefakte iz prodaje zbog kritika židovskih skupina. Međunarodna aukcijska kuća Sotheby’s zabranila je prodaju nacističkih predmeta./Hina/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare