Published On: Pet, ruj 29th, 2017

TKO ZBOG VLASTITIH INTERESA PRODAJE SVOJ NAROD? Vukoja: HNS BiH mogu osporavati samo oni koji su protiv konstitutivnosti Hrvata

Vukoja smatra kako je sasvim legitimno i politički opravdano kritizirati rad HNS BiH s pozicije (ne)provođenja deklaracija i rezolucija koje je HNS BiH donio i usvojio. Ali, osporavati i negirati ideju, misiju i opstanak HNS BiH, naglašava, mogu samo oni koji se ne zalažu da Hrvati u BiH budu konstitutivni i jednakopravni.

Hrvatski narodni sabor je jedini jamac očuvanja hrvatske političke samobitnosti u BiH, i to će ostati sve dok Hrvati u BiH ne dobiju punu i neotuđivu institucionalnu zaštitu svojih ustavnih prava, izjavio je za Dnevnik.ba Ivan Vukoja, voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća HNS BiH.

Vukoja je ovo rekao komentirajući sve glasnije izjave koje dolaze iz HDZ-a 1990., inače članice HNS-a BiH, o tom kako u HNS-u BiH navodno vlada jednoumlje i kako je HNS BiH u službi HDZ-a BiH.

Posljednja u nizu takvih izjava došla je od članice Predsjedništva HDZ-a 1990 Diane Zelenika koja je sarajevski medijima kazala kako je HNS BiH nastao kao krovna nacionalna institucija, ali da se vremenom pretvorio u instituciju u kojoj navodno vlada jednoumlje s, kako je rekla, jednim ciljem: da se uguši pluralizam kod Hrvata i svih onih koji ne razmišljaju kao HDZ.  Također, Zelenika je rekla kako HDZ 1990 neće izaći na izbore u koaliciji stranaka HNS-a, a najavila je i moguće istupanje ove stranke iz HNS-a.

“Ja sigurno mogu reći da mi nećemo ići na izbore u sklopu HNS-a, kao što nismo to radili ni 2014. godine. Izlazak na zajedničkim listama značio bi uništenje za sve one koji imaju manje brojnu infrastrukturu”, izjavila je Zelenika.

Vukoja, pak, smatra kako je sasvim legitimno i politički opravdano kritizirati rad HNS BiH s pozicije (ne)provođenja deklaracija i rezolucija koje je HNS BiH donio i usvojio. Ali, osporavati i negirati ideju, misiju i opstanak HNS BiH, naglašava, mogu samo oni koji se ne zalažu da Hrvati u BiH budu konstitutivni i jednakopravni, odnosno, oni politički akteri koji su zbog vlastitih političkih interesa spremni prodavati nacionalne interese. Naravno, ukoliko je riječ o strankama i pojedincima koji se javno deklariraju kao predstavnici i zastupnici hrvatske nacionalne politike u BiH.

Logička i politička kontradikcija je, veli Vukoja, da se netko u isto vrijeme predstavlja kao hrvatski političar u BiH i ruši HNS BiH.

„Zbog postojećeg ustavnog i institucionalnog aranžmana HNS BiH jest registriran kao udruga građana, ali ono što HNS-u BiH daje snagu i legitimitet je činjenica da HNS BiH ima 620 članova. 620 izabranih i imenovanih dužnosnika na svim razinama vlasti u BiH, od općinskog vijeća do državnog parlamenta, od načelnika općine do člana Predsjedništva, koji politički djeluju kroz 13 stranaka i neovisnih lista. Kao takav, HNS BiH je jedini garant očuvanja hrvatske političke samobitnosti u BiH, i to će ostati sve dok Hrvati u BiH ne dobiju punu i neotuđivu institucionalnu zaštitu svojih ustavnih prava“, istaknuo je.

Što se HDZ 1990 tiče, dodaje, oni već opetovano pokazuju problem u razumijevanju i provedbi načela legitimnog zastupanja.

„Da bi netko bio legitiman hrvatski predstavnik u tijelima vlasti namijenjenim zastupanju kolektivnih prava konstitutivnih naroda onda on taj legitimitet mora dobiti na izborima od  pripadnika naroda kojeg predstavlja i čije interese zastupa. Teza o ‘dvostrukom legitimitetu’ članova Predsjedništva i Domova naroda samo je eufemizam i smokvin list za majorizaciju i unitarizam kojim ‘većinski narod’ želi ostvariti svoje ultranacionalističke interese. Staviti se u službu takve politike mogu samo politički mešetari koji negiraju da su Hrvati u BiH konstitutivan narod“, pojašnjava Vukoja.

Pored toga što je licemjerno i kvislinški kad dolazi od strane hrvatskih političkih aktera, dalje pojašnjava, to je i protuustavno i antidejtonsko djelovanje.

„Jer ne zaboravimo, i Ustavni sud je kroz nekoliko svojih odluka potvrdio i naglasio da je konstitutivnost naroda temeljno i natkrovljujuće načelo Ustava BiH, a time i cjelokupnog Daytonskog sporazuma“, rekao je.

Koliko su namjere nekih članova HDZ 1990 iskrene i vjerodostojne pokazuje izjava Dijane Zelenike da neki članovi HDZ 1990 traže izlazak iz HNS BiH zbog političkog jednoumlja koje tamo vlada.

„Logično bi bilo upitati ih hoće li se njihovim izlaskom to stanje navodnog jednoumlja povećati ili smanjiti? Ukoliko se stvarno žele boriti protiv navodnog jednoumlja u HNS-u BiH, onda je jedini logičan i legitiman  način da ostanu u HNS-u BiH i borbu vode u okviru HNS BiH. Sve ostalo je politička manipulacija i stavljanje u funkciju većinskog nacionalizma zarad osobnih i klijentelističkih interesa“, zaključio je Vukoja.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>