Published On: Mon, Sep 7th, 2015

TKO ZADNJI IZAĐE NEKA UGASI SVJETLO Ivanić: Nema promjene Daytona barem još dvadeset godina

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je kako je za današnje generacije u BiH Daytonski sporazum i postojeći sustav jedina alternativa “još za barem dvadeset godina”, te upozorio da bi “raspakivanje” Daytonskog sporazuma proizvelo opću političku nestabilnost, pa i najizravnije ugrozilo mir.
Ivanić smatra kako su možda moguće manje promjene Daytonskog sporazuma za koje su jednako zainteresirane sve tri strane u BiH.
– I ove promjene bile bi teško ostvarive, ali sam uvjeren da bi veće promjene Daytonskog sporazuma bile nemoguće i da bi otvaranje te ‘Pandorine kutije’ oslobodilo duhove prošlosti i bilo vrlo opasno po mir u BiH – naveo je Ivanić za “Nezavisne novine”.
On je ocijenio kako bi se, kad bi se otvorila ta nerealna rasprava o drugačijem uređenju BiH od sadašnjeg, u startu pojavile barem tri potpuno različite vizije BiH – bošnjačka o BiH bez entiteta, srpska o neovisnoj Republici Srpskoj i hrvatska o nastanku trećeg, “hrvatskog” entiteta koji bi obuhvatao zemljopisno prostore gdje su Hrvati većina.
– Jasno je da bilo koja od ovih vizija sama po sebi isključuje ostale dvije i da kompromis nije moguć. Odatle i moj pesimizam oko bilo kakvih pozitivnih učinaka priče o novom Ustavu ili o potrebi da BiH pređe iz daytonske u bruxellesku fazu – ističe Ivanić.