Published On: Čet, ruj 27th, 2018

TKO UBIJA SRBE U JUŽNOJ AFRICI: ČEŠKI BOSS NARUČIO SERIJU LIKVIDACIJA MAFIJAŠA ODGOVORNIH ZA SMRT ARKANA? Niz je nevjerojatan, padaju jedan za drugim

Dobrosav Gavrić (lijevo), automobil u kojem je ubijen Đorđe Mihaljević (u sredini), Radovan Krejčíř (desno)

 

Đorđe Mihaljević (44) ubijen je u svom Porscheu kad su mu dvojica napadača prišla na motorima dok je stajao na semaforu u Johannesburgu, glavnom gradu Južnoafričke Republike.

Johannesburg je poznat kao jedno od mjesta omiljenih srpskoj mafiji. Beogradska Politika piše da je ubijeni Đorđe Mihaljević bio jedan od uglednijih Srba u glavnom gradu JAR-a, poznati prodavač dijamanata i zlata.

Smrt u Porscheu

Svjedoci su vidjeli dvojicu bijelaca koji su, vozeći se na motoru, pucali u Mihaljevića u predgrađu Johannesburga dok je čekao zeleno na semaforu u ponedjeljak oko 18 sati. S mecima u sebi Mihaljević je vozio još nekoliko stotina metara, zatim je zaustavio automobil, izašao, pao na tlo i umro. Đorđe Mihaljević treći je ubijeni Srbin u Južnoafričkoj Republici u kratkom vremenu.

U travnju ove godine u Johannesburgu je ubijen Milan Đuričić Miki, suučesnik u ubojstvu Željka Ražnatovića Arkana, jednog od šefova srpske mafije. Arkanovci, paravojna skupina koju je vodio, odgovorni su za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine. Za Arkanovo ubojstvo u Beogradu su 2006. osuđeni Dobrosav Gavrić, Milan Đurišić i Dragan Nikolić. Bivši policajac Dobrosav Gavrić uhićen je 2012. u Južnoafričkoj Republici.

Mjesec dana nakon ubojstva Milana Đuričića, u svibnju, u Novom Beogradu je ubijen Gorgije Darmanović Gorg, koji je također živio u Johannesburgu. Zatim je u srpnju u Johannesburgu ubijen Darko Kulić za kojega se sumnjalo da je imao informacije o tome tko je ubio Đuričića i Darmanovića.

Izručenje

U Južnoafričkoj Republici je i prvooptuženi za Arkanovo ubojstvo Dobrosav Gavrić. Bio je u bijegu nakon što je osuđen na 35 godina zatvora, a 2011. se saznalo da je u JAR-u. Gavrić je uhićen kao vozač jednog od šefova južnoafričke mafije, Cyrila Beeke, koji je ubijen na isti način kao sada Mihaljević: dok se vozio, prišla su mu dva motorista i pucala u njega. Gavrić mu je bio vozač pa je i on dobio metak, ali je preživio. Gavrić je u pritvoru od 2011. i bori se da ga ne izruče Srbiji, tvrdeći da će ga tamo ubiti.

Sve je počelo, čini se, u svibnju 2007. godine ubojstvom Jurja Uljanickog zvanog Rus. To je prvo od ubojstava do kojih je došlo nakon raskola u tamošnjoj mafiji, kad se jedno krilo odvojilo od dotadašnjeg nedodirljivog šefa, češkog mafijaša Radovana Krejčířa. Portal news24.com prenosi da je istražitelj Paul Hendrikse na ročištu u slučaju Gavrić svjedočio da je za ubojstvo Cyrila Beeke osumnjičen šef bande Sexy Boys, Jerome Booysen. Beeka je bio povezan s odbjeglim češkim mafijašem Radovanom Krejčířom za kojega su radili mnogi Srbi.

Reket

Ubojstva Rusa Uljanickog i Cyrila Beeke izazvala su krvavi niz mafijaških obračuna između skupina koje se bave reketom, švercom cigareta i droge. Beogradski mediji prenose da su ubijeni Srbi postali mete kad su nakon raskola u podzemlju okrenuli leđa Radovanu Krejčířu i priklonili se njegovu dotadašnjem suradniku Beeki. Ubijeni Đorđe Mihaljević i Milan Đuričić bili su prvotno bliski s Krejčířom. Đorđev otac Petar Mišo Mihaljević iz Herceg Novog otet je 20. prosinca 2013. u Johannesburgu i teško mučen.

Čekićem su mu slomili nogu i zdjelicu zbog čega je poslije nekoliko dana umro. Južnoafrički mediji pisali su da je dan prije ubojstva Beeke policija u Krejčířovoj kući pronašla popis za likvidaciju. Navodno je za likvidacije angažirao trojicu plaćenih ubojica iz Srbije. Ako je to točno, značilo bi da Srbi pucaju jedni na druge u Južnoafričkoj Republici.

KRONOLOGIJA Likvidacije srpske mafije u JAR-u

svibanj 2007.: tijekom vožnje ubijeni su Juraj Uljanicki, zvani Rus, i njegova 4-godišnja kći Julija

ožujak 2011.: ubijen je šef mafije Cyril Beeka, a ranjen je njegov vozač Dobrosav Gavrić, osuđen na 35 godina za ubojstvo Željka Ražnatovića Arkana

srpanj 2013.: pokušaj ubojstva češkog bossa Radovana Krejčířa, koji je preživio

studeni 2013.: ubijen je Veselin Laganin

prosinac 2013.: od posljedica mučenja u Johannesburgu umro je Petar Mišo Mihaljević, otac sada ubijenog Đorđa

travanj 2018.: ubijen je Milan Đuričić Miki, suučesnik u Arkanovu ubojstvu

svibanj 2018.: u Novom Beogradu ubijen je Gorgije Darmanović Gorg koji je živio u Johannesburgu

srpanj 2018.: u Johannesburgu je ubijen Darko Kulić

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare