Published On: Uto, stu 20th, 2018

Tko su žene koje u Beogradu svake godine pale svijeće za Vukovar?

I OVE GODINE je u Beogradu nevladina organizacija Žene u crnom obilježila godišnjicu pada Vukovara. Skup Žena u crnom svake godine osigurava veći broj policajaca.

Ove se godine skupilo dvadesetak ljudi kako bi odali počast Vukovaru. Svijećama su na podu ispisali “Vukovar”, a na transparentima su napisali “Odgovornost” i “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru”. Na trećem transparentu su napisali osnovne podatke o opsadi grada pod vodstvom JNA i zločinima počinjenim na Ovčari.

Žene u crnom su zapravo globalni antiratni ženski pokret koji okuplja više od deset tisuća članica i članova diljem svijeta, a osnovane su 1988. godine u Jeruzalemu tijekom izbijanja Prve intifade.

Pružaju nenasilni otpor militarizmu, seksizmu i nacionalizmu

Žene u crnom u Srbiji osnovane su u listopadu 1991. pod vodstvom aktivistice Staše Zajović. Glavni ciljevi Žena u crnom je nenasilni otpor militarizmu, ratu, seksizmu, nacionalizmu i drugim vidovima nasilja i diskriminacije nad ženama i svim drugačijima i različitima u etničkom, vjerskom, kulturnom, seksualnom i ideološkom pogledu. Od osnivanja su Žene u crnom organizirale preko tisuće mirovnih akcija na ulici, kao što su prosvjedi ili performansi, a ističu se i pomoći koje pružaju izbjeglicama.

“Rat je počeo i to je bila naša odgovornost kao građanki Srbije da tražimo odgovornost za ratne zločine”, rekla je u razgovoru za BBC Staša Zajović objašnjavajući što je bio motiv osnivanja Žena u crnom.

Desničari im godinama prijete i napadaju ih

Unatoč brojnim prijetnjama nasiljem od strane ekstremne desnice i obožavatelja srpskih ratnih zločinaca poput Ratka Mladića i Veselina Šljivančanina, Žene u crnom svake godine odaju počast Vukovaru i Srebrenici, te podsjećaju na zločine koji su počinjeni tijekom devedesetih godina i tako se zalažu za suočavanje s prošlošću.

“Povodom 27 godina od pada Vukovara, podsjećamo da je: 25. 8. 1991. godine napadom JNA iz zraka, sa zemlje i Dunava, počeo “pakao Vukovara“. 19. rujna 1991. veliki broj Beograđana, bacajući cvijeće pred tenkove, ispratio je Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rušilački pohod na Vukovar. Kao jedan od najsramnijih događaja u povijesti Beograda, prekriven je zavjetom šutnje i poricanja”, objavile su ove godine na svom Facebooku na dan godišnjice pada Vukovara, prenosi Index.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare