Published On: Uto, svi 11th, 2021

Tko su Tatari i gdje je Tatarija?

Tatarski ples – Krimski Tatar (lijevo) u bitci s vojnikom Poljsko-Litvanskog saveza (desno).

 

Republika TatarstanTatarska ili Tatarija (ruski: Респу́блика Татарста́н, tatarski: Татарстан Республикасы) je republika u Ruskoj Federaciji.

Neslužbeni moto Tatarske je: Buldırabız! (Možemo!).

Izravni prijeslov imena ove republike s ruskog je Respublika Tatarstan. Druga tatarska inačica, imena ove republike je Tatarstan Cömhüriäte (cömhüriät je tatarski naziv za republiku), ali je neslužben. Druga inačica imena na ruskome je Тата́рия (Tatarija) i bilo je službeno dok je postojala Tatarska ASSR za sovjetskog doba.

Tatarska se nalazi u središtu Istočnoeuropske nizine, otprilike 800 km istočno od Moskve. Leži duž rijeka Volge i Kame (pritoke rijeke Volge), i pruža se istočno prema Uralu.

Glavne etničke grupe su Tatari (52,9 %), Rusi (39,5 %), Čuvaši (3 %), UdmurtiMarijci i Mordvini.

Tatari su narod danas pretežno nastanjen u Tatarstanu (oko 2 milijuna) i drugdje u Ruskoj Federaciji (ukupno oko 5,6 milijuna), s manjim odvjetcima i u drugim zemljama kao su (BugarskaRumunjska; stara naselja u Poljskoj, oko 3000), te na širem području od Krima, preko Kavkaza i Sibira, do Kine (gdje su poznata nacionalna manjina). Po vjeri su većinom muslimani suniti, uz manje skupine pravoslavaca.

Sam naziv „Tatarlar“ izvorno se odnosio na mongolsko pleme „Ta-ta“, koje je živjelo sjeverno od pustinje Gobi u 5. stoljeću. Te se pokrenulo prema Zapadu i zavladalo turkijskim plemenom Protobugara na Volgi, s kojim se danas izmiješalo (današnji kazanjski Tatari). Tako se Tatari najčešće drže turkijskomongolskim narodom koji govori turkijskim jezikom.

Nakon prodora Džingis-kanovih Mongola u Europu, nazivi Tatari i Mongoli javljaju se sinonimno. Do 13. stoljeća izmiješali su se i s drugim turkijskim narodima u Europi (HazariKumaniPečenezi i dr.).

Tatari su vladajući sloj u Zlatnoj Hordi, državi koja se prostirala od Oba do Dnjepra, ugrožavajući i Moskvu, a nakon slabljenja Zlatne Horde vladaju još uvijek moćnim Kazanjskim i Krimskim kanatima, sve do kraja 15. stoljeća, kada ih potiskuju Rusi.

Drugom svjetskom ratu krimski Tatari su raseljeni. Kazanjski Tatari su imali autonomiju u Tatarstanu u SSSR-u, danas Republika Tatarstan u Ruskoj Federaciji.