Published On: Pon, ruj 10th, 2018

Tko su švedski desničari o kojima danas priča cijela Europa?

U modrom odijelu s plavom kravatom i prijenosnim mikrofonom pred pozadinom iste boje ukrašenom tratinčicama, pod novim logom koji predstavlja umiveno lice Švedskih demokrata, slavio je sinoć sa svojim pristašama Jimmie Åkesson, lider ove “nacionalističke” stranke. Sa 17,6 posto osvojenih glasova ovo je najveći uspjeh te stranke do sada te bi prema nekim računicama mogla biti ključna u formiranju nove vlasti u Švedskoj. Izbori u Švedskoj su, upravo zbog značajnog rasta desnice, privukli golemu pažnju javnosti u cijeloj Europi.

“Utjecat ćemo na događaje u Švedskoj”

“Ostvarit ćemo ogroman utjecaj na ono što će se događati u Švedskoj tijekom sljedećih tjedana, mjeseci i godina”, ustvrdio je Åkesson, koji je svoju stranku proglasio pobjednikom izbora.

Neizvjestan ishod švedskih parlamentarnih izbora na kojima je blok stranaka lijevog centra ostvario 40,6 posto glasova, a desnog 40,2 rezultirat će dugim pregovorima koji bi, kako stručnjaci smatraju, mogli trajati tjednima.

Kako The Guardian piše, novu vlast predstavljat će ili lijevi i desni blok zajedno ili sklapanje saveza jednog od dvaju blokova sa Švedskim demokratima, koje su dosadašnje stranke izbjegavale zbog njihovim ekstremističkih korijena.

Značajan uspjeh Švedskih demokrata od prošlih izbora

Iako su im neki mediji, posebice britanski, koji su preuveličavali opasnost desničarskih uspjeha, o čemu je twetao kolumnist The Economista Jeremy Cliffe, predviđali uspjeh od 25 posto osvojenih glasova, Švedski demokrati osvojili su sinoć 17,6 posto glasova, odnosno 63 zastupnička mjesta. Ipak, značajan je to uspjeh od 2014. godine kad su imali 12,9 posto glasova.

Švedski demokrati, osnovani 1988. godine, dugo vremena bili su povezani s neonacistima i drugim desničarskim nacionalističkim grupacijama, a nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, prije osam godina ušli su prvi put u švedski parlament.

Od goruće baklje do plave tratinčice

Iako ih prozivaju zbog njihovih antiimigrantskih stavova i rasističkih svjetonazora, službeno Švedski demokrati odbijaju te etikete te se nastoje predstaviti kao umjereni desničari, koji se zalažu za obustavljanje dolaska imigranata te izlazak iz EU-a. Jedna od taktika bila je i promjena loga stranke. Nekadašnju baklju koja gori, nalik na logo britanskih radikalnih desničara Nacionalne fronte, zamijenili su tako tratinčicom plavo-žute boje.

Jimmie Åkesson – najzaslužniji za približavanje stranke umjerenim glasačima

Smatra se da je “peglanju” imidža najviše pridonio sam lider stranke, tridesetdevetogodišnji lider Jimmie Åkesson, karizmatičan govornik koji je uspio pridobiti umjerene glasače, a koji je na čelu stranke od 2005. godine.

Nonšalantnih manira, neobavezno odjeven, dobar je govornik koji ne komplicira te se u javnosti predstavlja kao običan čovjek koji voli čitati krimiće i koji je priznao da je imao problem s kockanjem. Åkesson je svojim stilom te na valu migrantske krize 2015. godine uspio pridobiti veći broj birača te riješiti stranku neonacističkog imidža.

“Ljudi ga vide kao običnu osobu za razliku od drugih političara na koje gledaju kao glumce koji igraju određene uloge”, izjavila je za AFP Karin Svanborg-Sjovall iz think thanka Timbro.

“On je talentirani komunikator. Uspio je prikazati svoju stranku kao alternativu i nešto posve drugačije od drugih etabliranih stranaka”, rekla je za Daily Time Kajsa Falasca, asistentica komunikacija sa Sveučilišta Mid Sweden.

Iza umjerene vanjštine stare rasističke navade

No ispadi poput statusa jednog od kandidata za lokalne izbore koji je na Facebook profile objavio pjesmu sa stihovima “Šveđani su bijeli i zemlja je naša”, kako je izvijestio tabloid Aftonbladet, ipak sugeriraju o kakvoj je stranci riječ.

I brojni drugi istaknuti članovi stranke posljednjih su godina prozivani zbog rasističkih ispada, a desetak ih je pred kraj kampanje izbačeno iz stranke jer su mediji otkrili njihovu povezanost s neonacističkim pokretima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare