Published On: Thu, Dec 12th, 2013

Tko su platformaške karikature koje pucaju na mjesto direktora ‘hercegovačkog diva’?

Danas ističe rok za dostavljanje prijava na natječaj za generalnog direktora mostarskog Aluminija, a na adresu ovog poduzeća, kako doznaje Dnevni list, do jučer je stiglo šest kuverata.

Četiri kandidata su naznačili imena na kuvertama, dok na dvije nema imena, pa će ostati misterija dok ih Nadzorni odbor ne otvori.

Među poznatim imenima koja su se prijavila su, kako otkriva izvor blizak Nadzornom odboru, Tomislav Perić, zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije, zatimMilorad Bahilj, ministar trgovine u federalnoj Vladi, Vjekoslav Domljan, ekonomski stručnjak koji trenutačno obavlja dužnost v.d. direktora Aluminija, te Tihomir Bradvica iz Ljubuškog, inače urednik portala ljubuski.info.

Novi Nadzorni odbor Aluminija u kojem sada sjede i predstavnici državnog kapitala nedavno je razriješio Ivu Bradvicu s mjesta generalnog direktora te raspisao natječaj za novu upravu. Vlada Federacije koja je nakon davdeet godina preuzela udio od 44 posto Aluminija, a time i upravljanje u ovom poduzeću u međuvremenu je poslala nalog i Financijskoj policiji Federacije da uđe u ovo poduzeće. Takva odluka je donesena kako bi se provjerila legalnost poslovanja poduzeća u proteklim godinama, ali i višemilijunski dug koji se nagomilao u ovom hercegovačkom gigantu.

Aluminij d.d. Mostar dioničko je društvo s oko 850 djelatnika i godišnjim izvozom koji premašuje 150 milijuna eura te je mjesto generalnog direktora do sada bilo jedno od najjačih u BiH.

Što se tiče odnosa snaga u Nadzornom odboru gdje sjede predstavnici Vlade FBiH, među kojima kadrovi SDP-a i “Boljitka”, te predstavnici malih dioničara i Vlade Hrvatske, potpuno je neizvjesno tko bi mogao preuzeti kontrolu nad hercegovačkim divom.