Published On: Čet, ruj 25th, 2014

TKO SU NOVE SLUGE IZVRŠNIH VLASTI: Ovo su novi suci i tužitelji u BIH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) je na sjednici održanoj danas u Sarajevu donijelo odluke o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini. Vijest zvuči profi i fino. Rekao bi čovjek mašala države. Međutizin, otkada je na aparatima ovo nešto što zovu državom, javna stvar u BIH je da je sudstvo pod potpunom kontrolom izvršne vlasti, bilo one u Sarajevu ili Banjaluci, te pod vrlo jakim utjecajem američke amasade u BIH. Najbolji primjer je Afera Reket Zlatka Lagumdžije. Iako postoje materijalni dokazi, te video snimka svjedoka koji je izjavu potvrdio i u SIPI, tzv ,nezavisno sudstvo protiv Zlatka ne podiže optužnicu. Umjesto toga SDP, partija koja smatra dajoj pripada i sdubena vlast pritvara kog poželi, po principu ako nisi s nama ideš iza rešetaka. Tako je konačno pritvoren i Lijanović, ne zato što je kriminalac, iako on to jest, nego zato jer je zasmetao Lagumdžiji. Ironija je htjela da se dva američka posinka, Jerko i Zlatko, projekti koji su stvarani 90.ih kao trojanci koji bi trebali razvaliti hrvatsku i bošnjačku naiconalnu politiku, među sobom posvađaju. Lijanović je ostao što su Ameri htjeli, vjeran tzv. građanskim idejama , što je imalo i svoju cijenu, nekoliko stotina milijuna maraka otetih iz džepova građana FBIH. Međutim Zlatko se Dodikizirao. Danas je čelnik jedne klasične bošnjačke nacionalističke partije koja niti u jenoj svojoj rečenici ne zadire niti u jedan od zacrtanih ciljeva bošnjačke nacionalne politike. Poznate li naime ijednog SDP-ovca koji je ikada rekao – Čekajte , pa Treći entitet ili dvokantonalna BIH rješili bi naiconalna trvenja u BIH i dopustili SDP-u da se razvija i u nebošnjačkim sredinama? Ne poznate narafski…

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Jasmina Rajković, na poziciju predsjednika Kantonalnog suda u Mostaru, Husein Huzejrović,na poziciju zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, Milena Perić, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Mostaru, Jasmina Muratović, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu, Goran Majanović, na poziciju sudije Općinskog suda u Bihaću, te Admir Hairlahović, na poziciju sudije Općinskog suda u Bosanskoj Krupi.

Imenovani su, također, Sanela Vrbanjac, na poziciju sudije Općinskog suda u Sarajevu, Zinaida Šišić, na poziciju sudije Općinskog suda u Tuzli, Dijana Jusufović-Kaknjašević, na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Sarajevu, Fatima Hajdarević, na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Travniku i Davor Cilenšek, na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Travniku.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: Goran Đurić, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Doboju, Dean Trivić, na poziciju sudije Osnovnog suda u Banja Luci i Milena Debeljević, na poziciju tužioca Okružnog tužilaštva u Trebinju.

Pri donošenju Odluke o imenovanju VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri.

Također VSTVBiH je imao u vidu sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; te odnos sa radnim kolegama, ponašanje van posla, profesionalnu nepristranosti, ugled i iskustvo na rukovodećim poslovima.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija na dužnost će stupiti 1. novembra, saopćeno je iz VSTVBiH-a.

(Fena/md)