Published On: Pet, tra 16th, 2021

TKO SU NEPOŠTENI? Bošnjački vojni invalidi u pismu Inzku i Sattleru prijete ratom: “Pošteni” građani će preuzeti stvar u svoje ruke

Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku, veleposlaniku Johannu Sattleru, šefu delegacije Europske unije u BiH, povodom novih “napada” na BiH.

 

“Pozivamo vas i druge međunarodne institucije zadužene za provedbu mira u Bosni i Hercegovini da budete konkretni i do kraja odgovorni u vezi s događanjima u Bosni i Hercegovini.

Prestanite da se pretvarate kao da vam nije jasno što se u ovoj zemlji događalo 90-ih godina, što se danas događa i što se sutra može dogoditi.

Ako nastavite takvu politiku, vašim nečinjenjem, direktni ste sudionici destruktivnih politika koje vode u sunovrat”, kazali su.

Nastavljaju da međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini za provedbu mira na čelu s visokim predstavnikom u današnje vrijeme, podsjećaju na 90-e godine.

“Na istu politiku međunarodne zajednice, koja je svojim odnosom prema Bosni i Hercegovini omogućila fašističkim hordama da čine najgnusnije zločine nad nedužnim građanima Bosne i Hercegovine, odnosno genocid nad bošnjačkim narodom, ponovo pred licem međunarodne zajednice, pred vama, međunarodnim institucijama koje su zadužene za provedbu mira u ovoj zemlji, rasističke i fašističke politike otvoreno udaraju na ustavnopravni poredak međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. Negiraju presude međunarodnih sudova za ratne zločine i sudova za ljudska prava, negiraju genocid nad bošnjačkim narodom, veličaju i odlikuju ratne zločince. Vidimo da i politike nekih država, koje su članice Europske unije (Slovenija), pozivaju na “miran razlaz”, tj. na realizaciju velikosrpske i velikohrvatske politike, politike Tuđman – Milošević”, dodaju.

Naglašavaju da se ovdje ne radi samo o negiranju genocida, ovo je priprema za novi genocid, nova silovanja i nove pokolje.

“Upozoravamo, neće biti nikakvog razlaza, kome se ne živi u Bosni i Hercegovini može ići gdje god hoće. Nećemo nikada više čekati u redovima za klanje i silovanje, za logore, za žive lomače, za masovne grobnice, za naše progone itd. Nećemo čekati vaše konvencije, rezolucije, vaša žaljenja i oplakivanja, dok se nad nama priprema novi genocid”, navode.

Iz Saveza upozoravaju da je krajnje vrijeme za nametanje zakona o zabrani negiranja genocida koji je počinjen nad bošnjačkim narodom, prije nego što pošteni građani ove zemlje preuzmu stvar u svoje ruke.

I na kraju zaključuju: “Mirna Bosna – Miran Balkan – Mirna Europa”.

Dnevnik.ba