Published On: Sub, svi 28th, 2022

Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju?

VIDEO objavljen u prosincu 2020. prikazuje dvojicu elegantno odjevenih Rusa kako pijuckaju američki viski i razgovaraju o ubijanju Ukrajinaca.

“Ja sam nacist. Ja sam nacist. Neću reći da sam nacionalist, domoljub, imperijalist i tako dalje. Reći ću to otvoreno – ja sam nacist”, rekao je jedan od muškaraca, Aleksej Milčakov, koji je bio u fokusu videa objavljenog na ruskom nacionalističkom YouTube kanalu.

“Morate razumjeti da osjećate uzbuđenje lova kada ubijete osobu. Ako nikada niste bili u lovu, trebali biste probati. Zanimljivo je”, rekao je Milčakov.

Osim što je ozloglašeni i priznati nacist, poznat po ubojstvu šteneta i razmetanjem time na društvenim mrežama, Milčakov je šef ruske paravojne skupine poznate kao Rusič, koja otvoreno prihvaća nacističku simboliku i radikalne rasističke ideologije. Milčakov i njegova skupina vjerodostojno su povezani sa zločinima u Ukrajini i Siriji, prenosi Radio Slobodna Europa.

Zajedno s članovima Ruskog imperijalnog pokreta, ova skupina bjelačkih supremacista, koju su Sjedinjene Američke Države prije dvije godine proglasile globalnom terorističkom organizacijom, jedna su od nekoliko desničarskih skupina koje se aktivno bore u Ukrajini, odnosno surađuju s redovnom ruskom vojskom ili savezničkim separatističkim postrojbama.

Prema povjerljivom izvješću njemačke Federalne obavještajne službe, do kojeg je 22. svibnja došao časopis Der Spiegel, brojni ruski desničarski ekstremisti i neonacisti bore se u Ukrajini.

Iz Sirije u Ukrajinu

Njemački analitičari napisali su kako činjenica da su ruski vojni i politički čelnici prihvatili neonacističke skupine potkopava tvrdnju ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove vlade da je jedan od glavnih motiva invazije želja za “denacifikacijom” Ukrajine, piše Spiegel.

Čak i prije invazije 24. veljače, sukob u Ukrajini privukao je znatan, ali nepoznat broj vojnika s desničarskim simpatijama. Većina pozornosti dugo je bila usmjerena na desničarske milicije i paravojske koje su se borile na strani ukrajinskih oružanih snaga, što je fenomen koji datira još od početka sukoba u Donbasu 2014. godine.

Čuveni ukrajinski Azovski puk formiran je od desničarske milicije zvane Azovski bataljun koja je postala poznata u prvim danima rata. Vođe i osnivači ove skupine otvoreno su zagovarali ksenofobičnu i antiimigrantsku retoriku. Simboli su bili vrlo slični nekima koje su koristile nacističke jedinice tijekom Drugog svjetskog rata.

Kasnije je Azovski puk uključen u ukrajinsku Nacionalnu gardu i ublažio je ekstremističku retoriku, ali je zadržao reputaciju elitne borbene jedinice.

Godinama su ruski dužnosnici iskorištavali Azov i nacionalističke figure 20. stoljeća poput Stepana Bandere u propagandne svrhe, često iskrivljujući ili preuveličavajući njihove stavove i postupke u prilog lažnoj tvrdnji da Ukrajinom dominiraju neonacisti.

Najavljujući invaziju 24. veljače, Putin ju je pokušao opravdati rekavši da su ciljevi bili “demilitarizacija i denacifikacija”. Vlade Kijeva i Zapada kažu da je taj argument neiskren i kažu, čak i da je istinit, ne bi opravdao pokretanje ničim izazvane invazije na zemlju s demokratski izabranom vladom.

Nisu se svi pridružili skupini Wagner

Najavljujući invaziju 24. veljače, Putin ju je pokušao opravdati rekavši da su ciljevi bili “demilitarizacija i denacifikacija”. Kijev i zapadne vlade kažu da je taj argument neiskren, a čak i da je istinit, ne bi opravdao pokretanje invazije na zemlju s demokratski izabranom vladom.

Međutim, tijekom godina se manje pažnje posvećivalo desničarskim ruskim milicijama koje se bore u ime Rusije, ne samo u Ukrajini nego i u Siriji.

Iako se vjeruje da su se neki borci pridružili ruskim privatnim plaćeničkim kompanijama poput Wagnera, nepoznat broj boraca pridružio se i obučavao pod Rusičom, kao i Ruskom imperijalnom pokretu i njegovoj paravojnoj jedinici, Ruskoj imperijalnoj legiji.

Bivšeg padobranca Milčakova stručnjaci su identificirali kao jednog od vođa Rusiča, zajedno s još jednim Rusom po imenu Jan Petrovskij. Neki stručnjaci kažu da je ova skupina povezana s Wagnerom. Rusič je službeno osnovan kao Sabotažna i jurišna izviđačka skupina u Sankt-Peterburgu 2014. godine.

I Milčakov i Petrovskij borili su se protiv Ukrajine kao dragovoljci u Donbasu 2014. i 2015. i otvoreno pokazivali oznake koje su dobili u Uniji dobrovoljaca Donbasa. U to vrijeme, međutim, Rusija je u više navrata poricala da se njezine snage bore u Donbasu tvrdeći da su lokalne snage koje se bore protiv ukrajinskih postrojbi samo lokalni partizani.

Snimka na kojoj ubija štene, odsijeca mu glavu i navodno ga jede

U rujnu 2014. godine u blizini sela Ščastja, u Luhanskoj oblasti, militanti Rusiča borili su se protiv ukrajinske paravojne skupine Ajdar. Ukrajinski medijski izvještaji govore da su deseci ukrajinskih vojnika ubijeni. Poslije su internetom kružile slike unakaženih i spaljenih tijela, a Milčakov se kasnije otvoreno hvalio kako je fotografirao tijela.

Milčakov je također stekao reputaciju te iste godine kada su blogeri i novinari otkrili niz fotografija i videa starih dvije godine na kojima je prikazan kako ubija štene, odsijeca mu glavu i navodno ga jede. Tabloidni ruski list Moskovskij Komsomolec napisao je o njemu članak pod naslovom “Fašistički mesar iz Sankt-Peterburga otišao se boriti na strani pobunjenika”.

Početkom 2015. godine Kanada, Britanija i Europska unija sankcionirali su Milčakova i Petrovskog. “Milčakov je aktivno podržavao akcije i politike koje potkopavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine i dodatno destabiliziraju Ukrajinu”, navodi Velika Britanija u svojoj objavi sankcija.

U listopadu 2016. Petrovskij je uhićen u Norveškoj, gdje je živio i radio zajedno s Norvežaninom povezanim s desničarskom grupom Soldiers of Odin. Istog mjeseca je deportiran.

Fotografije i videozapisi objavljeni na društvenim mrežama 2020. i 2021. ukazuju na to da su borci Rusiča bili u Siriji, gdje je Rusija provela vojnu operaciju i podržala sirijski režim te eliminirala tamošnje oporbene borce. Sanktpeterburški medij Fontanka krajem 2017. također je pronašao fotografije Milčakova kako pliva u bazenu u blizini Palmire.

U izvješću njemačke obavještajne službe navodi se da su Rusičovi borci u Ukrajini od početka travnja.
Nema potvrde da su Milčakov ili Petrovskij u bilo kojem trenutku bili u Ukrajini nakon invazije 24. veljače. Međutim, kanal na Telegramu, za koji se čini da je povezan s Rusičom, 27. svibnja je objavio fotografiju bez datuma na kojoj se navodno vide i Milčakov i Petrovskij u Ukrajini kako stoje ispred oštećenog oklopnog vozila.

“Milčakov se vratio u akciju. Sada je negdje u prostranstvima Ukrajine, aktivno uključen u denacifikaciju i demilitarizaciju”, stoji u objavi.

“Pričuvni odjel”

Na dan kada je Rusija započela invaziju, čelnik Ruskog imperijalnog pokreta Denis Garijev objavio je poruku na svom kanalu na Telegramu u kojoj je napisao: “Nema sumnje, mi smo za likvidaciju separatističkog entiteta Ukrajine.”

Osnovan 2002. godine u Sankt-Peterburgu od strane Stanislava Vorobjeva, Ruski imperijalni pokret podržava monarhističku ideologiju, djelomično izvedenu iz uvjerenja da Rusiju treba voditi potomak dinastije Romanov, obitelji posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. U travnju 2020. godine američki State Department uveo je sankcije toj skupini, kao i Vorobjevu, Garijevu i još jednom čovjeku.

“Skupina je omogućila paravojnu obuku za bijele supremaciste i neonaciste u Europi i aktivno radi na okupljanju ovih grupa u zajedničku frontu protiv njihovih navodnih neprijatelja”, navodi se u priopćenju State Departmenta. Pokret ima dva pogona za obuku u Sankt-Peterburgu, koji se vjerojatno koriste za uvježbavanje napada u šumi i urbanim područjima, taktičko oružje i obuku borbe prsa u prsa.

Nekoliko tjedana nakon Garijevljeve objave na Telegramu, centar za borbenu obuku u blizini Sankt-Peterburga, pod nazivom Partizan, objavio je regrutaciju dobrovoljaca za borbu u Ukrajini.

Garijev je također stvorio srodnu organizaciju pod nazivom Pričuvni odjel, koja je prema njemačkom obavještajnom izvješću primala višemilijunske uplate od Ministarstva unutarnjih poslova, Federalne službe sigurnosti i Federalne službe zaštite, vladine agencije zadužene za zaštitu najviših dužnosnika Kremlja.

Kao i pripadnici Rusiča, borci Ruske imperijalne legije pridružili su se borbama na istoku Ukrajine 2014. i 2015, a prema informacijama militanata, tada je ubijeno najmanje šest članova skupine. Prema njemačkim obavještajnim podacima, Garijev je ranjen u borbama sredinom travnja, a njegov zamjenik Denis Nekrasov je ubijen, vjerojatno u blizini grada Izjuma u Harkivskoj oblasti.

Aleksandar Verkhovskij, stručnjak za ekstremističke skupine u Rusiji i voditelj istraživačkog centra SOVA, kaže da je trenutačno u Ukrajini vjerojatno manje ruskih ekstremističkih boraca nego u ranim godinama rata u Donbasu

“Nacionalisti su igrali ključnu ulogu u prvoj fazi rata. Bili su značajan dio, ne baš većina. Sada u Ukrajini nema mnogo dobrovoljaca iz Rusije. Možda najviše nekoliko desetaka”, zaključio je Verkhovskij.

guest
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Allah je velik - američki šuupak je još veći!
Allah je velik - američki šuupak je još veći!
1 mjesec prije

Soroševci 🙁 , opet propuh u američkom šuupku 🙁 ?!

BROKEN UCHKUR ON THE BLACK DIMIYE
BROKEN UCHKUR ON THE BLACK DIMIYE
Šta ti kažeš na ovo?  Allah je velik - američki šuupak je još veći!
1 mjesec prije

THE LETTER “Z” IS THE FASCISTIC SYMBOL OF THE SERBIAN CHETNIKS, THE SERBIAN FASCISTIC ARMY DURING THE 2.W. WAR WHO KILLED 100.000 BOSNIAKS AND 99% OF JEWS IN SERBIA(only in Belgrade 15000 JEWS HAVE been KILLED) DURING 2.W.W…

SERBIAN CHETNIKS HAVE SYMBOL “Z” WRITTEN ON THE KNIFE “KAMA” WHICH IS A SPECIAL KNIFE FOR SLAUGHTERING PEOPLE … AND THE LETTER “Z” MEANT “ZAKLATI” (SLICE TROATH)…

BITNO JE DA NE PUŠE IZ SNAŠINE ZICAGU
BITNO JE DA NE PUŠE IZ SNAŠINE ZICAGU
Šta ti kažeš na ovo?  BROKEN UCHKUR ON THE BLACK DIMIYE
1 mjesec prije

U NOVOJ RASPODJELI TERITORIJA, BALKAN JE OPET DOPO TURCIMA I OSUNEĆENIM… Q… RCIMA…
OPET ĆEMO VAVEKE ZAČEPLJATI PROPUH U VLASHKIM ZICAGU….
ŠTA BI Š’ČEPA MOGA…. HAHAHAHHAHA

SRBIJA POTPISNIK HITLEROVOG "APELA"
SRBIJA POTPISNIK HITLEROVOG "APELA"
Šta ti kažeš na ovo?  BITNO JE DA NE PUŠE IZ SNAŠINE ZICAGU
1 mjesec prije

SRBIJA JE BILA PRVA JUDENFREI ZEMLJA REGIONA..
SRBI SU POBILI ISTI BROJ JEVREJA KAO I HRVATI, SAMO ŠTO NISU ISTO KAŽNJENI..
SRBI SE UOPŠTE NISU BORILI ZA JUGOSLAVIJU SVE DO 44-45 KAD JE STALJIN POSLO ČEČENE DA SRBE IŠĆERAJU IZ ČETNIKA,
A SRBKINJAMA UĆERAJU SNAGU UZICAGU…
SVI SU SRBI BILI U RAZNIM VRSTAMA ČETNIKA…NEDIĆEVI POBILI SVE JEVREJSKO… DRAŽINI UBIJALI SVE MUSLIMANSKO… LJOTIĆEVI POBILI SVE ROMSKO….
KAKAV PRLE, TIHI I OTPISANI…. SVE GO ČETNIK BIO U SRBIJI..
ONI ŠTO NISU BILI ČETNICI SU PREBJEGLI KOD ANTIFAŠISTA BOŠNJAKA U BOSNU U PRVE EVROPSKE ANTIFAŠISTIČKE OAZE …

STATISTIKA JE NEUMOLJIVA
STATISTIKA JE NEUMOLJIVA
Šta ti kažeš na ovo?  SRBIJA POTPISNIK HITLEROVOG "APELA"
1 mjesec prije

Partizani u Srbiji:

41.g……20 000 partizana
42.g……22 000 partizana
43.g……18 000 partizana(mnogi se vratili u če:tnike)
44.-45.g….204 000 partizana(ČEČENI prećerali sve srbe iz če:tnika u partizane i nastadoše ČE:TNIZANI).

Last edited 1 mjesec prije by STATISTIKA JE NEUMOLJIVA
PUTEŠESTVIJE PAHOMIJA I VASILIJA OD PUPKA DO ŠUPKA
PUTEŠESTVIJE PAHOMIJA I VASILIJA OD PUPKA DO ŠUPKA
Šta ti kažeš na ovo?  STATISTIKA JE NEUMOLJIVA
1 mjesec prije

ZNAMO ZA STRAVIČNI NEDIĆEV VOZ U ČIJIM GASNIM KOMORAMA JE POBIJENO 90% JEVREJA NA PUTU DO LOHORA SAJMIŠTE… NEDIĆ SE PRVI FALIO HITLERU DA JE “OČISTIO” SRBIJU PRIJE HRVATA..

Kvico
Kvico
1 mjesec prije

Jedina razlika izmedju Hitlera i Putina je ta sto je Hitler ima brkove

Diangelo
Diangelo
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
1 mjesec prije

mislis zelenski kakav putin

Last edited 1 mjesec prije by Diangelo
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Diangelo
1 mjesec prije

Me misli, misli Putin- baš kao i ogromna većina normalnoga svijeta.

BITNO JE DA NE PUŠE IZ SNAŠINE ZICAGU
BITNO JE DA NE PUŠE IZ SNAŠINE ZICAGU
Šta ti kažeš na ovo?  Diangelo
1 mjesec prije

STALJIN JE BIO GORI OD HITLERA

Mevlid
Mevlid
Šta ti kažeš na ovo?  BITNO JE DA NE PUŠE IZ SNAŠINE ZICAGU
1 mjesec prije

Jeste bio , ali za Njemce i njihove satelite.

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
1 mjesec prije

Ruski i ukrajinski neonacisti su topovsko meso za Putina s jedne strane i Zapad s druge.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Martina Mlinarević
1 mjesec prije

Ukrajinski jesu, a ruski nisu. Da je htio odavno je mogao ruske eliminirati, ali oni još i danas aktivno djeluju i postoje.

EMOCIJE SU MI POMJEŠANE.... 2:0....ZA NAS
EMOCIJE SU MI POMJEŠANE.... 2:0....ZA NAS
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

OBZIROM DA JE DO SKORA AZOV BRIHADA VELIČALA I SLAVILA LIK I DJELO
SRatka Mladića Đenerala PampeRS-a
GENOCODAŠA OSUĐENOG NA DOŽIVOTNU ROBIJU…….
…. APELUJEM NA ZAREĆENE STRANE KO PA:PA😁😉😀😉😁

Last edited 1 mjesec prije by EMOCIJE SU MI POMJEŠANE.... 2:0....ZA NAS
Mevlid
Mevlid
1 mjesec prije

Vjerovato im je to ostalo od Hrvata koji su došli do “Staljingrada” , onomad , kao saradnici nacista..

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Sta nas se to tice?
Bolje da pisete ko su bili hvo neonacisti koji su ubijali,mucili i silovali po konc logorima u paradrzavnoj,zlocinackoj tvorevini,takozvanoj hb.

kanal
kanal
1 mjesec prije
  1. Koliko riječi i truda u tekstu da se “dokaže” da u Ukrajini ratuju ruski nacisti!?Sve se svelo na dokaz o ubijenoj zvijeri iz lova.Eto stalno pratim od polovine veljače sva izvješća ,onih tamo i ovih ovamo.Začudo ode nemuštih objava o “pobjedničkom pohodu” Ukrajinske vojske i svakodnevnog laži plača Zelenskog nigdje dokumetarnog prikaza tih epohalnih pobjeda.Valjda je cilj ovog teksta bio da prikaže te naciste iz Rusije u njenoj vojsci i,nama običnim ljudima i svjetskoj javnosti,koja je neosporno protiv rata bilo gdje?Ali gledaj čuda umjesto tih tv zapisa mi u slikopisima sa ratišta u Ukrajini vidimo tamo neke dobroćudne soldate iz grupe Azov koji se “dobrovoljno” predaše,ovim iz teksta Ruskim nacistima.Zamisli vraga kada ih natjeraše da se skinu,a ono neko im ,valjda na silu,tetovirao:svastiku,Hitlera,Bendera i vaskolike svjetske “mirotvorce”.Da nije neko nenamjerno zamjenio zarobljene vojnike,pa nas sve dovodi u dilemu?Vidim da je Zelenski već,uveliko,podjelio Ukrajinu glasno se nudeći Poljacima,a ubjedjujući svoje regularne vonike da samo “malčice” izdrže dok on ne posvršava te državne poslove ,te ih oslobodi obveze samoubojstava istih u njegovu korist.Obećava im zaštitu i pomoć države,dijeli lente i odličja herojska poginulim pa vaskrslim živim junacima.Na kraju žalim one Ukrajince koji se dadoše u iznanstvo,a koje objeručke ih dočekaše “saveznici” nekih desetak dana,a potom im već okrenuše ledja tjerajući ih iz prihvatilišta na ulicu.Bojim se da sutra,po povratku iz iznanstva isti se ne budu ponašali kao naši “hrabri” Bošnjaci koji zaboraviše da im je cijela Hrvatska obala bila utočište i sklonište za djecu i žene,Hrvatska vojska branila ognjišta i oslobadjala ih,a danas isti to zaborave i hladno govore da to Hrvati izmišljaju.Oni kao i Zelenski ,a i njihov rahmetli Alija lagano imaju spiku za ujuto,za podne,za uveče,a sutradan to ništa ne vrijedi niti se dogovorili,niti dogodilo: