Published On: Sri, stu 13th, 2019

Tko su Dominković, Zahirović, Bilješko, Živković i Bajraktarević: Policajac, zaposlenik “HT Eroneta”, radnik na granici…

Vladimir Dominković, Fuad Zahirović, Anto Bilješko, Ilija Živković i Kenan Bajraktarević, optuženi u predmetu “Var”, branit će se sa slobode, odlučio je Sud BiH nakon današnjeg ročišta.

Osumnjičenima je određena mjera zabrane međusobnog, ali i kontakta sa svjedocima. Ne smiju, također, obavljati nikakve poslove koje organizira Nogometni savez.

Prije čitanja optužnice, postupajući sudija uzeo je osnovne podatke od optuženih.

Avaz donosi tko su Vladimir Dominković, Fuad Zahirović, Anto Bilješko, Ilija Živković i Kenan Bajraktarević.

Vladimir Dominković ima i hrvatsko državljanstvo. Danas je u Sudu BiH rekao da je inženjer i da radi u “HT Eronetu”, ali i da je slabog imovinskog stanja.

Foto: Avaz

Dominković je možda i najspominjanija osoba nakon rata, kada se govori o suđenju. To što je tek sada došao na udar vrlo je čudno, a ranije se znalo da može sve. U nogometnim krugovima bilo je jasno da brat Iljo drži leđa, pa se Vladimir ponašao u skladu s tim.

Fuad Zahirović jedini je od optuženih koji su danas bili u Sudu BiH, a kojeg nismo uspjeli fotografirati. Iako je ročište završeno u 15 sat, a Sud radi do 16, on nije izašao iz zgrade. Barem ne na ona vrata na koja su izašli ostali akteri, navodi Avaz.

Možda zbog toga što je uposlenik MUP-a SBŽ, kako je rekao danas na Sudu, pa su ga kolege policajci “pripazili” i pustili da izađe na druga vrata.

Uglavnom, kao i Bilješko, Zahirović je osoba koja je trebala “počastiti“ prolaznom ocjenom one koji odrađuju posao. Novotravnički ogranak u cijeloj je priči očigledno imao veoma zapaženu ulogu. Uzalud su godinama mnogi upozoravali na neregularnosti koje stižu iz SBŽ.

Anto Bilješko bivši je predsjednik NS SBŽ, kojem se mnogo toga stavljalo na teret. Imao je i šestomjesečnu suspenziju, ali se pokazao kao majstor uskrsnuća. Mnoge afere uspio je skloniti iza sebe, poput one za lažne sudijske diplome i uvijek je ostajao čovjek koji se pita.

U Sudu je rekao da je završio višu ekonomsku školu i da ima ugovor o djelu sa Savezom. Također, ima i hrvatsko državljanstvo.

Ilija Živković rođen je u Orašju. Kako je rekao danas u Sudu BiH u uvodnim pitanjima, ima državljanstvo BiH i Hrvatske, po zanimanju je stolar i radi na pola radnog vremena u Nogometnom savezu Posavske županije.

Čovjek koji je imao suspenzije još 2015. godine. Reklo bi se miran i samozatajan, a uvijek se znalo da je dio „oraškog klana“ uspostavljenog još dok je bh. nogometom vladao Iljo Dominković, čovjek kojem je Michael Platini došao na noge u Orašje.

Ime Kenana Bajraktarević najčešće je danas spominjala tužiteljica. U skoro svakoj prepisci koja je u posjedu Tužiteljstva glavni akter je Bajraktartević. Rekao je da radi na granici u špediciji. Jučer je ipak priznao krivicu i u potpunosti će surađivati s Tužiteljstvom.

Još jedan tipični izdanak oraške škole suđenja, a on se pokazao i van granica BiH. Snimak s utakmice Goražde – Velež obišao je cijeli Balkan. Mnogi su se smijali onome što je sudio, dok su igrači Veleža bili na rubu suza. Čovjeku su izbrojali da je čak u 19 navrata oštetio gostujući tim, navodi Avaz.

Evo koliko su suci uzimali novca za namještanje utakmica u BiH

Kako je navelo Tužiteljstvo, Dominković je organizirao grupu kojoj su pristupili i ostali i zahtijevali od uprava klubova dar za povoljno suđenje. Optužba se, između ostalog, odnosi na utakmice GOŠK – Budućnost od 13. listopada prošle godine i TOŠK – GOŠK od 20. listopada.

Prema optužnici, sudac Živković za utakmicu GOŠK -Budućnost uzeo je 3.000 KM, dok je sudac Bajraktarević za utakmicu TOŠK – GOŠK uzeo 3.000 eura i 1.000 KM. Suce je za te utakmice delegirao Vladimir Dominković, prenosi Klix.

Tužiteljstvo BiH kao jednu od odgovornih osoba navodi i Antu Bilješku, koji je delegirao promatrače. Njegova obrana odbacila je te navode.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare