Published On: Uto, pro 22nd, 2015

Tko kaže da su djeca kriva što žene nemaju karijeru? Krivi su muževi

Žene koje žele imati uspješnu karijeru i obitelj trebale bi se udati za mnogo starije muškarce koji će već biti u mirovini i tako ostajati doma brinuti o djeci i obiteljskim dužnostima • To je nažalost jedna od istina koja vrijedi u poslovnom svijetu.
DANAS nažalost i dalje vrijedi ono ne baš mudro “pravilo” da žene koje imaju djecu ne mogu imati i karijeru. Čast iznimkama naravno jer mnoge žene i u našoj zemlji dokazuju suprotno . Predsjednica nam je žena s djecom zar ne? No, baš njen primjer pokazuje u čemu je problem modernog društva, odnosno – u čemu je štos. Kako imati i djecu i karijeru? Tako da imate muža koji je spreman podržati vas u vašoj karijeri na način da preuzme brigu od djeci. Ako ne u cijelosti, onda barem da ravnopravno brine o njima.
Dakle štos je u muževima, a ne u djeci. I kada vas šef namrgođeno gleda jer planirate imati djecu ili već imate djecu, ali ste spremni napredovati u karijeri – slobodno mu recite da u obitelji imate muža koji će brinuti o njima.
Nije neobično da muževi preuzimaju brigu o djeci i kućanstvu – u konačnici – ako nema tko drugi,
onda tu ulogu mora preuzeti muž, no žene tek rijetko imaju tu privilegiju.
Zašto? Zato što je i društvu i muževima “normalno” da kada se dijete razboli majka uzima bolovanje da bi bila s njim. Zato je normalno da majka s posla juri svom djetetu i njime se bavi svaku slobodnu minutu. Zato je normalno da majka ne radi prekovremeno, da majka ne odlazi na poslovna putovanja i ne posvećuje se poslu više od onoga što mora – jer ima dijete kojim se mora baviti?
Muževi, naprotiv, imaju mogućnost posvetiti se svojim karijerama jer je to normalno – jer smo dio patrijarhalnog društva u kojem je muževima često posao na prvom, a obitelj tek na drugom mjestu.
O toj su se time poprilično dugo bavili stručnjaci s Harvard Business School-a, a studiju su predvodile profesorica s Harvarda Robin Ely te sociologinja Pamela Stone s Hunter Collegea.
Osnovni zaključak koji su donijele jest taj da žene ne zapuštaju svoju karijeru zato što su rodile već zato što su svoju roditeljsku ulogu stavile ispred uloge zaposlene žene. Često ne svojom voljom već iz obične potrebe s obzirom da se nitko drugi (muž) nije bio spreman posvetiti tom poslu.
Nitko pritom ne kaže da je majčinska uloga, odnosno uloga roditelja, manje važna od poslovne, no s dobrom organizacijom svaka žena koja to želi može imati i karijeru i sretnu obitelj.
Za ovu je studiju stoga ispitano više od 25.000 muškaraca i žena koji su završili Harvard – dakle svi su odreda u svojoj mladosti stremili da će jednog dana ostvariti zavidnu karijeru, no njihove su se mogućnost izrealizirale, ili nisu, u njihovim srednjim godinama.
Tako se velika većina muških ispitanika danas nalazi na visokim pozicijama u tvrtkama u kojima rade, imaju znatno veće odgovornosti i puno su više posvećeni svojim poslovima, za razliku od znatno manjeg brojim žena na istim ili sličnim pozicijama.
I to, kako je istraživanje pokazalo, nije zato što su žene samovoljno prepuštale glavne uloge muškarcima ili su odlučile raditi manje plaćene poslove s manjim odgovornosti samo zato što su rodile djecu.
Naime – samo 11 posto ispitanih žena samovoljno se odlučilo zanemariti ili zamrznuti svoju karijeru kako bi bile full time mame.
Njih čak 74 posto, danas u dobi između 32 i 48 godina starosti, nastavilo je sa svojim karijerama te danas u prosjeku rade 52 sata tjedno.  Međutim, ne bez odricanja, i to mnogo većeg odricanja u odnosu na muškarce.
Većina tih žena unaprijed je znala da će nakon diplome započeti karijeru koju žele te su svoj život podredile tom cilju, i pazite sada – s tim su ciljem izabrale muškarce za koje su se udale – muškarce koji će cijeniti njihovu karijeru i biti spremni ravnopravno podijeliti obiteljske dužnosti. No – unatoč obećanjima svojih supruga, od tih 75 posto karijeristica samo 35 posto njih doista uživa u blagodati ravnopravnih supruga i očeva. Drugim riječima – 40 posto njih ostalo je kratkih rukava jer su muževi tijekom godina ipak odlučili staviti mnogo veći naglasak na svoju karijeru.
Rezultati među muškim ispitanicima još su i porazniji s obzirom da je čak 86 posto njih izjavilo kako njihove supruge uglavnom brinu o svemu što se tiče njihovih obitelji. Osim zarade naravno jer je za nju zaslužena muževa karijera.
No, čak ni to nažalost nije jedini razlog. Društvo naime i dalje poprilično stigmatizira žene s djecom kao osobe koje su s porodom postale manje skoncentrirane isključivo na posao, i uopće manje motivirane za primjerice menadžerske pozicije pa se samim time žene lakše mire s činjenicom da nikada neće moći doći do najviših pozicija – odnosno, brže odustaju. Ali ne i lakše, jer mnoge visokoobrazovane žene znaju da se svom poslu, unatoč djetetu, mogu posvetiti jednakim žarom i vremenom kao i muškarci, no jednostavno ne mogu natjerati vodu na svoj mlin jer o dolasku na visokopozicionirana mjesta odlučuju ili muškarci (birajući muškarce) ili žene s dugim stažom koje ili nemaju vlastitu djecu, ili i one misle kako mlađa majka s malim djetetom neće moći obnašati te “ozbiljne” dužnosti.
Što kaže generacija Y
Spomenuti rezultati tiču se dviju popularno znanih generacija – Baby boomera (rođeni između 40.-ih i 65.ih godina prošlog stoljeća) i Generacije X (oni rođeni između 1965. i 1980. godine), no što je s Generacijom Y. Čini se – ništa jer i oni uglavnom dijele već uvriježeno mišljenje – muževi s karijerom i žene s bebom u rukama.
Ako smo mislili da će milenijske generacije biti nešto modernije po ovom pitanju, s obzirom da je jedna od glavnih karakteristike te najnovije generacije – užitak u fleksibilnom radnom vremenu s uredom u džepu (putem tehnologije), čini se da ni to ne mijenja mnogo na stvari.  Tek nešto malo s obzirom da 50 posto mlađih ispitanika ove studije smatra kako će u potpunosti biti posvećeni svojoj karijeri, a čak dvije trećine njih, dakle 75 posto, smatra kako će o njihovoj djeci i obiteljskim dužnostima brinuti supruge.
Tako nam ostaje logično predviđanje – žene će i dalje zapostavljati svoju karijeru zato što za nju neće imati podršku svojih supruga. Ne zato što će žene same odlučiti radije brinuti o djeci, već zato što neće imati nekoga (supruga) tko će preuzeti dobar dio te uloge u obitelji.
A kako je u studiji istaknuto – jako je mali broj žena na najvišim pozicijama u velikim tvrtkama i korporacijama, i to su uglavnom žene bez djece (obitelji), i tek manji broj njih kojima su supruzi ti koji brinu o djeci.
To naravno ne znači da majke nisu prisutne u odgoju i obitelji uopće, već to da u njihovoj obitelji postoji netko tko svakodnevno izvršava obiteljske dužnosti (kućanstvo, zadaće, razvoženje djece, ostanak doma za vrijeme bolesti i sl.).
A kako se na jednoj Xeroxovoj konferenciji našalila njihova glavna menadžerica Ursula Burns – žene koje žele imati uspješnu karijeru i obitelj trebale bi se udati za mnogo starije muškarce koji će već biti u mirovini i tako ostajati doma brinuti o djeci i obiteljskim dužnostima.
To je barem njen slučaj pa ako želite ostvariti zavidnu karijeru i imati obitelj možda ne bi bilo zgoreg prihvatiti njen savjet.
Ili se jednostavno udati za muškarca kojem će obitelj biti znatno važnija od posla kojim se bavi.
Index.hr
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare