Published On: Čet, sij 24th, 2013

TKO JE ZAPRAVO SUVIŠNI POTROŠAČ: Federacija ili županije?

”U cijeloj priči je jako negativna uloga federalnih vlasti, koje svake godine uzimaju sve više novca, a iz Sarajeva u Mostar se vraćaju sve manji iznosi”, stoji u tekstu Večernjeg lista o proračunu Hercegovačko-neretvanske županije u kojem nedostaje između 10 i 15 milijuna maraka kako bi županija mogla ispuniti sve predviđene obveze.
Iste poruke dolaze i iz Zapadnohercegovačke županije gdje su prosvjedovali prosvjetni radnici, a tamošnje ministarstvo financija reklo je kako do smanjenja plaća mora doći zbog nedovoljnog povrata novca od poreza, koji ostaje u Sarajevu.
O neravnopravnoj raspodjeli novca i lošem financijskom stanju u županijama govoreno je i na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održanoj početkom tjedna te je navedeno kako je riječ o iznimno delikatnoj situaciji.
Predsjedništvo HNS tako je od županija zatražilo da naprave analizu i izvijeste Glavno vijeće Sabora s kojim mjerama je Federacija BiH opteretila županije mimo ustavnih obveza.
Zatraženo je i da se redefinira distribucija prihoda od PDV-a na razini FBiH u cilju osiguranja financijske stabilnosti županija, kao i da se prestane s uzimanjem nadležnosti od strane FBiH, a na štetu županija.
Ovakve poruke iz većinskih hrvatskih županija dolaze u vrijeme priprema za preustroj Federacije BiH i kada je američko veleposlanstvo aktivno krenulo u promjene sustava na kojem funkcionira taj entitet. Američki veleposlanik u BiH, Patrick Moon, rekao je kako bi promjene trebale rezultirati jeftinijom i jednostavnijom administacijom.
 
Moon je, imenovavši stručnjake koji će raditi na prijedlogu reforme, pojasnio kako je Federacija BiH ”previše složena, previše skupa i ne služi najboljim interesima građana”.
 

Županije u Federaciji su u velikim dugovima, a dužne su više od 500 milijuna KM samo po osnovi kredita, koji su išli preko Federacije. Najviše je zadužena Zapadno-hercegovačka županija s oko 46 milijuna KM dugovanja, potom Hercegovačko-neretvanska s oko 43 milijuna maraka, dok su Srednjobosanska, Hercegbosanska i Posavska dužne po 12, odnosno deset milijuna KM.
Stoga ne čude poruke iz pojedinih županija o neravnopravnoj podjeli novca u vrijeme kada se ispipava teren za moguće promjene koje bi dovele do boljeg funkcioniranja Federacije.