Published On: Sri, tra 20th, 2022

Tko je tip iz Srpske koji je vrijeđao katolike? Slavio četnike, nosio naci kapu

“STAVIO sam je zbog snimanja spota”, riječi su kojima je zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević u listopadu prošle godine pokušao objasniti pojavu fotografije na kojoj vidimo njegovu glavu s nacističkom kapom. Požalio se tada na medije i najavio tužbe.

Žalio se na medije, najavljivao tužbe i vrijeđao katolike

“Na najteži mogući način sam se uvjerio šta su mediji. Moja biografija biće dostavljena svim medijima u RS. Ona je takva kakva je, ne krijem ništa. Meni se u jednom trenutku iz konteksta izvukla jedna fotografija, koju sam objavio poodavno i objasnio šta ona znači i nisam htio da kažem da je to montaža jer nije, ali sam objasnio u koju svrhu je nastala. Onda se nađu prijedorski portali koje grad plaća i takve gluposti pišu, e neću prijeći preko toga. Ima zakon o zaštiti od klevete, ja ću kao fizičko lice podnijeti tužbu za klevetu protiv svih koji su to napisali šta su napisali”, izjavio je Kovačević.

I kad bi ga se lišilo konteksta, moglo bi se povjerovati da je zbilja žrtva novinarske površnosti. No iz svega što je Kovačević prije i poslije govorio, jasno je da mu spomenuta kapa fino pristaje uz političke stavove.

Član je Ujedinjene Srpske, stranke koalicijske partnerice SNSD-a Milorada Dodika, a ovih je dana postao medijski atraktivan jer je na Uskrs na Facebooku izvrijeđao katolike i katoličke svećenike.

“Kad se sjetim šta je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtava pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati već ih se gnušam. Vatikan se itekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili. Ko ne zna da je Bosna i Hercegovina i danas za njih terra misionaris, taj ništa ne zna. A do iskrenog izvinjenja i pokajanja, vatikanistima nek je daleko lijepa kuća”, zapisao je ovaj reprezentativni izdanak RS-ovske vladajuće – a dobrim dijelom i opozicijske – strukture.

Novinari su mu na Facebook profilu nalazili fotografije spodoba poput Ratka Mladića i četničkog vojvode Momčila Đujića. U ožujku 2020. godine postavio je nekakvu morbidnu fotografiju prsta u krupnom planu na kojem je nešto sitno s još sitnijim tekstom. Ispod slike piše: “Pogledajte ovo. Ovo je korona virus posle širenja. Zumirajte da biste videli.” Kad se zumira, vidi se da sitnim ćiriličnim slovima piše: “Nije bilo genocida u Srebrenici.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivao sugrađane na projekciju filma o Draži Mihailoviću, počeo kao Šešeljev sljedbenik

Malo prije, u veljači 2020. godine, na konferenciji za novinare svoje stranke pozvao je sugrađane na projekciju filma General Draža Mihailović.

Prema biografiji koju nalazimo na internetu, Kovačević je rođen 1984. godine u Bosanskoj Krupi. Bio je najbolji student Rudarskog fakulteta u Prijedoru, dobitnik zlatne plakete banjalučkog Univerziteta, a rudarstvo je magistrirao “na doktorskim studijama u Sloveniji”.

U biografiji piše i da je “u politiku ušao kao student, idealistički, smatrajući i tada i sada da je politika plemenita stvar”. Zvuči lijepo, ali i ne baš realno ako znamo da je prije ulaska u stranku Ujedinjena Srpska svoj “idealizam” i “plemenitost” iskazivao kao član Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj. I tako mu je dobro išlo da je dogurao do statusa predsjednika gradskog odbora u Prijedoru, gradu u kojem su u prošlom ratu najokrutnijim metodama mijenjali etničku strukturu grada.

Kovačević je kratko bio i gradonačelnik

Inače, gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor iz Dodikove partije poručio je da Kovačevićevi stavovi nisu službeni gradski. Kovačević je nakratko sa zamjeničke fotelje uskočio u gradonačelničku. Bilo je to lani, nakon ostavke tadašnjeg gradonačelnika Dalibora Pavlovića, također člana Dodikove partije. Pavlović je otišao nakon što su objavljene fotografije na kojima se vidi kako pije velike količine tableta i povraća.

Bile su ovo crtice iz Prijedora.

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Možete li zamisliti da nešto slično propagira neki Bošnjak iz izvršne vlasti u Zenici, Tuzli, Sarajevu, Bihaću? Naravno da ne možete.

Mevlid
Mevlid
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Mogu zamisliti , a mogao bih i citirati neke likove kao npr. Kavazović onomad o vlasima.

SMRT SH FAŠIZMU
SMRT SH FAŠIZMU
Šta ti kažeš na ovo?  Mevlid
1 mjesec prije

… misliš o nomadima vlasima

SMRT SH FAŠIZMU
SMRT SH FAŠIZMU
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠIZMU
1 mjesec prije

Nema ništa sporno.. Spominju ih čak i Dubrovački carinici u srednjem vijeku uz DOMAĆE BOŠNJANSKO stanovnistvo…. uvezeni Vllachi

SMRT SH FAŠIZMU
SMRT SH FAŠIZMU
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠIZMU
1 mjesec prije

Uz DOMAĆE BOŠNJAKE, nikad se ni u jednom popisu stanovništva Bosne nije nikakva druga etika ni spominjala osim uvezenih Vllacha koji su u 20. vijeku pod uticajem velikoSH politika posrbljei i kr oatiziranj

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Ne smeta to njima ni malo.Nije problem ni Vukovar .Nije problem ni to sto su u RS u Hrvati protjerani ili pobijeni .To se ne uklapa u njihov plan rusenja BiH.

SMRT SH FAŠIZMU
SMRT SH FAŠIZMU
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 mjesec prije

PRECIZNIJE… NJIHOV (SH) DOGOVOR O UNIŠTENJU BOSNE I BOŠNJAKA KOJI SU KIČMA BOSNE…
BOSNA BEZ BOŠNJAKA I BOŠNJACI BEZ BOSNE NE MOGU OPSTATI.

Djomla
Djomla
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠIZMU
1 mjesec prije

Kakva vam je to teorija da Bosnjaci ne mogu bez Bosne opstati ?Bosnjaci su i u Srbiji i Crnoj gori i USA i u Albaniji i u Norveskoj.U Norveskoj 900% puta bolje zive nego u B i H !!!

SMRT SH FAŠIZMU
SMRT SH FAŠIZMU
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

JOK…. Ne možemo ni zamisliti JER SU BOŠNJACI TRADICIONALNO ANTIFAŠISTI i njihov antifašizam proizilaze iz viševjekovne islamske tradicije JER JE ISLAM U SVOM NAČELU ANTIFAŠISTIČKI sa SVOJIM “NAMJESNIŠTVOM ČOVJEKA”…..

SMRT SH FAŠIZMU
SMRT SH FAŠIZMU
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠIZMU
1 mjesec prije

A FAŠIZAM JE IPAK EUROPSKI (kršćanski) BREND…

SMRT SH FAŠIZMU
SMRT SH FAŠIZMU
1 mjesec prije

PA SRBIJA JE BILA PRVA JUDENFREI ZEMLJA… SRBI SU BILI POTPISNICI ČUBENOG HITLEROVOG “APELA”… SRBI SU POBILI ISTI BROJ JEVREJA KO I HRVATI… SRBI SE UOPŠTE NISU BORILI ZA JUGOSLAVIJU SVE JE 44-45 GODINE… SVI SU BILI U RAZNIM VRSTAMA ČETNIKA.. NEDIĆEVI POBILI SVE ŽIDOVSKO, DRAŽINI POBILI SVE MUSLIMANSKO KO I KARADŽIČEVI, LJOTIČEVI POBILI SVE ROMSKO….

Djomla
Djomla
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠIZMU
1 mjesec prije

Blago tebi al si “obavijesten”