Published On: Pet, stu 26th, 2021

Tko je radio sa Tešićem, poznatim srbijanskim trgovcem oružja: Uz Cikotića i čovjek s američke crne liste Bakir Alispahić

Zašto opskurnom portalu u vlasništvu Bakira Alispahića, ratnog ministra unutrašnjih poslova R BiH, iranskog čovjeka koji je godinama na američkoj crnoj listi zbog slučaja Pogorelica, smeta borba rudara da ostvare svoja prava? 

Dok dijele moralne prodike, optužujući neosnovano druge za propast energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, grčevito braneći Admira Andeliju, direktora Elektroprivrede BiH čiju ostavku traže rudari, odgovore treba potražiti u Alispahićevim zakulisnim i mutnim poslovima.

Inače, ovi napadi dolaze u vrijeme, kada je Tužiteljstvo BiH optužilo Selmu Cikotića, inače, kako se tvrdi u policijskim krugovima, bliskog saradnika Alispahića, za zloupotrebu položaja u aferi “Scout”, tačnije da je oštetio državni budžet za 9,7 milijuna maraka.

Saradnik Enver Mujezinović

Nakon rata Bakir Alispahić se preodjenuo u plašt biznismena i velikog interesanta i lobiste u namjenskoj industriji. I dok je on bio siva eminencija te strateške ekonomske oblasti, i to preko svog pouzdanog igrača, Envera Mujezinovića, bilježene su stotine milijuna KM gubitaka, što je novinar Avdo Avdić na portalu Istraga.ba, precizno objavio. 

Avdić je Alispahića okarakterizirao kao čovjeka koji zahvaljujući Enveru Mujezinoviću gaji dobre veze sa srbijanskim trgovcima oružjem okupljenim oko porodice Slobodana Tešića. 

Najbitniji Alispahićev suradnik je Enver Mujezinović, dugogodišnji kadar Službe državne sigurnosti, odnosno AID-a. Alispahić je osnivač firme AC Quattro koja je godinama bila ekskluzivni dobavljač automobila u javnim preduzećima kojima su upravljali kadrovi Sulejmana Tihića, odnosno SDA. Nakon što je Bakir Izetbegović preuzeo SDA, Alispahić je izbačen iz stranačkih struktura.

Ovom klanu pripadao je i bivši federalni ministar energije, rudarstva i energetike Erdal Trhulj koji je ključne pozicije u namjenskoj industriji prepustio Bakir Alispahiću. Tako je za direktora Pretisa postavljen Hajrudin Pezo, bivši uposlenik AC Quattra, dok je član Nadzornog odbora konjičkog Igmana bio Haris Alispahić, sin Bakira Alispahića.

Prvog Alispahićevog saradnika, bivšeg AID-ovca Envera Mujezinovića, Trhulj je postavio za direktora Direkcije za namjensku industriju FBiH, odakle ga je, nekoliko godina kasnije, uklonio Izetbegovićev kadar Fadil Novalić – napisao je Avdić, objavljeno je na portalu Istraga.ba.

U tekstu Avde Avdića navodi se i da Alispahić upravlja i Novinskom agencijom Patria, odnosno portalom NAP preko kojeg se Alispahić obračunava sa neistomišljenicima.

 Klan Alispahić zahvaljujući Enveru Mujezinoviću gaji dobre veze sa srbijanskim trgovcima oružjem okupljenim oko porodice Slobodana Tešića – stoji u tekstu Avde Avdića.

Zbog veza sa Tešićem, smijenjen je i tadašnji državni tužilac Milorad Barašin.

Inače, Alispahić ne bira sredstva da na svaki način “zamuti vodu” u namjenskoj industriji, koja je, čim su uklonjeni njegovi pipci, postala visokoprofitabilna. Ali, i veoma važna grana za stabilnost BiH. Vjerovatno to bivšim KOS-ovcima i najviše smeta. Slabljenje bošnjačkog političkog faktora u svakom smislu, višedecenijski je zadatak beogradskih nalogodavaca i bivših šefova Mujezinovića i halke koja se odjednom želi predstaviti tobože patriotskom.

O kakvim patriotama je riječ najbolje potvrđuju njihovi pamfleti – koji god političar djeluje integrirajuće za BiH u njihovim je očima izdajnik!?

Iranski koncept vjerske državice cilj je iranskih eksponenata, zbog čega je i bio izvršen desant EUFOR-a na njihovu terorističku bazu u Pogorelici.

U trenucima slabljenja BiH, oni misle da je na redu njihova retrogradna i duboka antibosanska, antibošnjačka i anticivilizacijska etapa iranizacije Bosne i Hercegovine.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
ZzzDeno
ZzzDeno
1 mjesec prije

A Bakir? Đe je Bakir u tome? Ovo nikako nije moglo bez njega.

Chara
Chara
1 mjesec prije

Taj srbijanac Tešić vas je sve pokvario. Skotina. Vi inače ne biste. Vi ste fini. Ko oni malina respiratoraši. Ne idite u open balkan. Ovakvih ko Tešić ima po srbiji kolko hoćeš.

Hrv1VukHrvatinić
Hrv1VukHrvatinić
1 mjesec prije

Opet Dodik kriv hoće li više te sankcije!