Published On: Thu, Dec 5th, 2013

Tko je postavio Titov spomenik u Skopju?

U Skoplju je prije nekoliko dana postavljen spomenik Josipu Brozu Titu. Međutim, makedonske vlasti ne mogu otkriti tko je postavio statuu doživotnog predsjednika SFRJ.

Inspektori koji su izašli na teren istaknuli su da građevinska dozvola za postavljanje spomenika ispred Gimnazije Josip Broz Tito u centru grada nije izdana.

“Nemamo informaciju o tome tko je podigao spomenik. Naši inspektori na terenu utvrdili su da je spomenik postavljan na mjestu koje nije predviđeno za tu namjenu”, izjavili su za BIRN čelnici skopske Općine Centar.

Dužnosnici tvrde da, za sada, Općinna neće uklanjati kip.

“Naši inspektori će utvrditi u kakvom se stanju nalazi spomenik”, izjavili su čelnici Centra, odgovarajući na opasku da bi jak vjetar mogao srušiti kip, budući da nije pravilno pričvršćen za postolje.

“Nitko nas ništa nije pitao. Podnožje je podignuto prije dva tjedna, a kip je na njega postavljen preko noći. Ne nalazi se na zemljištu u našem vlasništvu, tako da to nije naš problem”, rekao je direktor škole Dragan Danev.

Spomenik je podignut 29. studenog, na sedamdesetogodišnjicu osnivanja bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije, u čijem se sastavu nalazila i Makedonija.

Statua je replika dobro poznate verzije u Titovom rodnom mjestu Kumrovcu, u Hrvatskoj, koju je izradio poznati kipar Antun Augustinčić.

Slobodan Ugrinovski, lider male stranke koja nema skupštinskog predstavnika, Titove lijeve snage, koji je sa stranačkim kolegama prisustvovao ceremoniji otkrivanja spomenika, tvrdi da oni nisu podigli kip.

“Ne znam tko stoji iza ovog projekta… Kip su postavili građani Skoplja koji poštuju Maršala i kojih je svakog dana sve više”, kazao je Ugrinovski.

“Kome smeta Titov spomenik?” zapitao se Ugrinovski. “Smiješno je tvrditi da je protuzakonit”.

Opozicijski Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), koji se smatra glavnim nasljednikom nekadašnjeg Saveza komunista Makedonije (SKM), negirao je da je imao bilo kakve veze s izgradnjom spomenika.

Glavna vladajuća stranka VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog također se ogradila od ovog događaja, napomenuvši da statuta ne spada u Vladin projekt renoviranja glavnog grada poznat kao “Skopje 2014”, objavio je BIRN.

Dnevno.ba