Published On: Pet, srp 5th, 2019

Tko je pokopan u masovnim grobnicama u Zagrebu i hoćemo li to ikad doznati? Odgovor nadležnih je čudan

Ministarstvo hrvatskih branitelja odgovorilo je na upit tportala o identifikaciji posmrtnih ostataka pronađenih u dvorištu pred zgradom Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, gdje od ponedjeljka traje druga faza aktivnosti temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Ljetos su tamo ekshumirani ostaci najmanje 25 osoba, a nadležni poručuju da će se odluka o provođenju DNA analize za lokaciju Savska 77 donijeti po okončanju svih terenskih aktivnosti.

U ovom trenutku, čini se, nije moguće predvidjeti koliko će faza biti u sklopu ovog istraživanja i kada bi iskapanja mogla završiti.

‘S obzirom na opsežnost i složenost obrade velike površine predmetne lokacije Ministarstvo hrvatskih branitelja inicijalno je predvidjelo odvijanje aktivnosti u nekoliko faza rada. U prvoj pa tako sada i u drugoj fazi, tijek istraživanja koji uključuje vremensko trajanje aktivnosti kao i veličinu pregledane površine ovisit će o samoj dinamici radova na terenu’, navode u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Prva faza provedena je lani od 16. do 27. srpnja, a iz tri grobne jame ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 25 osoba. Ministar Tomo Medvedkazao je za tportal da DNA analiza u međuvremenu nije provedena zbog stanja posmrtnih ostataka i ‘drugih razloga’.

Iz Ministarstva je stiglo dodatno očitovanje na upit tportala o tome zašto nije obavljena DNA analiza u cilju identifikacije osoba ekshumiranih u Savskoj, o očekivanom trajanju druge faze i površini koja će se ovom prilikom istražiti, kao i iznosu troškova i izvoru financiranja za radove koji su u tijeku.

‘Sukladno dosadašnjoj pozitivnoj praksi Ministarstva kada se pristupalo provođenju DNA analize posmrtnih ostataka gdje je postojala osnovana pretpostavka identiteta žrtava, odluka o provođenju iste i za ovu lokaciju biti će donesena tek po okončanju svih terenskih aktivnosti kada budu poznati i analizirani svi parametri terenskog istraživanja. Naime probno iskapanje i ekshumacija samo je jedan dio cijelog procesa koji obuhvaća terensko istraživanje od zaprimanja informacije o postojanju masovne grobnice, prikupljanje saznanja od nadležnih međuresornih službi, terenskog izvida i snimanje lokacije iz zraka, pretraživanja terena georadarom i cadaver psima, specijalno obučenima za potragu za posmrtnim ostacima’, objašnjavaju u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Dodaju da se probnim iskapanjem i ekshumacijom proces ne završava, već slijedi antropološka obrada posmrtnih ostataka i foto-dokumentiranje predmeta ukoliko se isti pronađu, provođenje DNA analize zavisno o donesenoj odluci te potom priprema za dostojno i trajno zbrinjavanje.

Podsjetimo, HDZ-ov veteran Andrija Hebrang, bivši predsjednik Upravnog vijeća Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkog zločina nakon Drugog svjetskog rata, kazao je za tportal da su na lokaciji u Savskoj 77 zakopane uglavnom civilne žrtve komunističkog režima, te da je puno više žrtava pokopano ispod asfaltiranog dijela, ‘koji oni sigurno neće dizati jer bi to bio prevelik posao’.

‘Cijeli postupak istraživanja, parametri dobiveni po svakoj pojedinoj fazi istraživanja, kvalitetan su podatak u proširenju postojećih saznanja o predmetnoj lokaciji’, poručuju iz Ministarstva hrvatskih branitelja, najavljujući da će kao i do sad, javnost biti pravovremeno obaviještena o svim rezultatima i parametrima provedenih terenskih aktivnosti po njihovom završetku.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare