Published On: Sub, stu 3rd, 2018

Tko je odgovoran što dva i pol mjeseca nema rezultata istrage o željezničkoj nesreći kod Jablanice

Od teške željezničke nesreće na stanici u Donjoj Jablanici u kojoj su trojica strojovođa izgubila život prošlo je već dva i pol mjeseca, ali službenih rezultata istrage još nema.

Istraga koja bi trebala utvrditi zbog čega su dvije kompozicije Željeznica Federacije BiH jurile jedna prema drugoj još nije okončana.

Kako neslužbeno saznaje Klix istraga koju su provodile Željeznice Federacije BiH je završena, ali se rezultati ne objavljuju sve dok služžbena istraga Tužiteljstva HNŽ ne bude okončana. Na upite o rezultatima istrage ni sa jedne od ove dvije adrese nismo dobili odgovor.

Trajanja istrage čini se posebno dugim, posebno kad se zna da su rezultati istrage pada aviona kod Mostara objavljeni nakon malo više od jednog mjeseca.

I dalje je službeno samo ono što je dan kasnije priopćemo iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije kako se 22. kolovoza 2018. godine, u 22:50 sati, dogodila prometna nesreća na željezničkoj stanici u mjestu Donja Jablanica.

Kazali su kako su u nesreći sidjelovale dvije željezničke kompozicije, lokomotiva s 18 vagona u kojoj su se nalazili H. K. (1983.) i J. Ć. (1969.), iz Sarajeva, i lokomotiva s 36 vagona u kojoj su se nalazili B. J. (1968) i F. T. (1971), također iz Sarajeva. U ovoj prometnoj nesreći smrtno su stradali J. Ć. i F. T., dok je teške tjelesne ozljede opasne po život zadobio H. K.

Ozlijeđeni strojovođa preminuo je deset dana kasnije na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo. Dok je četvrti sudionik nesreće, B.J. iskočio neposredno prije sudara i tako, vrlo vjerojatno sebi spasio život.

Vernes Buljugija, predsjednik Sindikata strojovođa FBiH, kaže da se nadležni ponašaju kao da se ništa nije dogodilo.

“Da je ovo neka normalna država odletjela bi i Vlada i ministri i uprava Željeznica, a kod nas je država bezakonja. Zakon vrijedi samo za sitnu raju, koga nema, da ga nije… Pretpostavljam da će sve svaliti na ljude kojih više nema”, kaže Buljugija.

Sindikat strojovođa je odmah poslije nesreće prst uperio u vlast, odnosno vlasnika Željeznica, Vladu Federacije BiH.

“Ministar je naredio da se imenuje uprava, ali Nadzorni odbor nije ispoštovao tu odluku. On je na to kazao da će podnijeti krivičnu prijavu, ali nema ništa od toga. Mi stalno upozoravamo na stanje, posebno pitanje sigurnosti. Ne može tvrtka koja ima tri tisuće zaposlenih biti samo s generalnim direktorom. Vjerojatno ovo rade da bi lakše krali, lakše je s jednim, nego s petoricom”, jasan je Buljugija.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare