Published On: Wed, Sep 23rd, 2015

Tko je mađarski ministar koji se okomio na Hrvatsku? (i njegovih sedam dosta oštrih izjava)

000_DV2068757-656x365 (1)Od početka izbjegličke krize vladajući u Mađarskoj ne prestaju kritizirati izbjegličku krizu u Hrvatskoj, tvrdeći da je Hrvatska bila nespremna, da nismo imali nikakvih planova i da se sve ‘raspalo u jednom danu’.Kako je hrvatska Vlada odlučila dio izbjeglica koje su stigle u našu zemlju preusmjeravati prema Mađarskoj i Sloveniji, Mađari su i na granici prema Hrvatskoj odlučili podignuti žičanu ogradu. Proglasili su izvanredno stanje u šet graničnih okruga i poslali vojsku na granicu.

Objasnio zašto dižu ogradu

Čovjek čije kritike hrvatske Vlade su ovih dana bile najglasnije je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. Danas je u intervjuu za HRT potvrdio da, nakon dovršetka one na granici sa Srbijom, Mađarska diže ogradu i na granici s Hrvatskom te objasnio zašto.
Inače, Szijjarto ima 37 godina i rođen je u mađarskom mjestu Komárom.  Diplomirao je na Sveučilištu ekonomskih znanosti i javne uprave u Budimpešti, smjer međunarodni odnosi i sportski menadžment. Svoju političku karijeru počeo je vrlo mlad, 1998. godine, kada je izabran za najmlađeg člana Skupštine općine Győr. Szijjarto 2002. postaje član Narodne skupštine Mađarske, a do 2006. nosio je titulu najmlađeg člana parlamenta. Postaje i potpredsjednik Odbora za mladež i sport u 2004. godini, i na čelu toga ureda je do 2006. Bio je i osobni glasnogovornik mađarskog premijera Viktora Orbana od 2010. do 2012. godine. U srpnju 2012. Orban ga imenuje za predsjednika osam gospodarskih odbora. U rujnu 2014. nakon što je Tibor Navracsics podnio ostavku, Orban Szijjarta imenuje ministrom vanjskih poslova i trgovine.

1. Razgovarat ćemo tek s novom vladom

““Mađarska zasad ne razgovara s Hrvatskom. I prije nego što je izbjeglički val krenuo, mađarsko-hrvatski politički odnosi pali su na nisku razinu i ne vidim nikakvu potrebu za razgovorima bilo koje vrste prije parlamentarnih izbora”, rekao je mađarski ministar. “Vjerujem da se sljedeći korak naprijed u rješavanju naših političkih odnosa može dogoditi tek kad se održe izbori u Hrvatskoj i dođe nova vlada koja namjerava poboljšati taj odnos”, kazao je Szijjarto aludirajući na dolazak HDZ-a na vlast .

2. Hrvatski plan za izbjeglice se raspao u jednom danu

Szijjarto se obrušio i na ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića čija se imigracijska politika, kako je rekao, ‘raspala u roku od jednog dana’ i ‘ne može se uzeti zaozbiljno’. Time je komentirao Ostojićeve izjave o tome kako Mađarska postupa s izbjeglicama za razliku od Hrvatske.

3. Hrvatska je pala na ‘schengenskom testu’

Szijjarto je kazao da je Mađarska ove godine primila više od 210.000 ilegalnih migranata, pobrinula se za njih i registrirala ih.
“Hrvatska je s druge strana najavila nakon jednog dana da nije u stanju registrirati migrante i prestala je surađivati s Europom”, kazao je Szijjarto.
Upitao je Ostojića kako je Hrvatska mogla “pasti na schengenskom testu za samo jedan dan”.

4. Milanović troši dragocjeno vrijeme za napade

Szijjarto je rekao da se hrvatski premijer trebao pripremiti za pritisak umjesto da se razbacuje neutemeljenim optužbama prema njegovoj državi. “U protekla dva tjedna Mađarska je izložena nezasluženim kritikikama i napadima, a često je Hrvatska na čelu tih napada. Očito je da svoje dragoceno vrijeme hrvatski premijer koristi da bi bez razloga kritizirao Mađarsku i Srbiju”, rekao je Szijjarto.

5. Hrvatska ne osigurava skrb za migrante

“Što Hrvatska radi? Umjesto da osigura odgovarajuću skrb za imigrante i registrira ih ona ih šalje prema Mađarskoj i Sloveniji”, rekao je Szijjarto. “Da nas hrvatski premijer nije toliko napadao prošlog tjedna, možda bi danas bili pripremljeniji” dodao je. Time se jasno obrušio na premijera Zorana Milanovića koji je najavio da će izbjeglice upućivati dalje prema mađarskoj granici.

6. Milanović je patetičan

Mađarski ministar vanjskih poslova, optužio je Hrvatsku da ohrabruje mase ljudi da krše zakon, a Milanovićevo rješenje situacije nazvao je ‘patetičnim’.

7. Hrvatska laže da je bilo dogovora

Nakon incidenta kada je  36 hrvatskih policajca uhićeno jer su naoružani, bez dozvole, ušli u Mađarsku u vlaku s izbjeglicama ministar unutarnjih poslova Ostojić je u Tovarniku rekao kako je hrvatska strana bila uvjerena da se radi o dogovoru te da su naši policajci čuvali red i mir u tom vlaku. Szijjarto je odmah telefonski razgovarao s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić tražeći objašnjenje. Pitao ju je zašto Hrvatska prevozi tisuće neregistriranih migranata na granicu s Mađarskom. Pusić se tada pozvala na dogovor s Mađarima, na što je Szijjarto rekao da je to potpuna laž. “Ne postoji takav dogovor i nikad nije postojao”, rekao je Szijjarto.