Published On: Uto, stu 24th, 2020
#3rd | By Desk

Tko je bio Pero Gudelj?

Osnivač “Fisa” Pero Gudelj nakon kraće i teške bolesti preminuo je danas u Vitezu.

Posljednjih mjeseci znalo se da je Gudelj bolestan, a liječio se u Austriji i Bosni i Hercegovini.

Bio je suvlasnik trgovačkog lanca “Fis” Vitez, jedne od najvećih tvrtki u BiH, koja zapošljava 3.250 radnika.

Nije on, naravno, bio  jedini uspješan poduzetnik u BIH no zbog svog netipično živog duha, tako netipičnog za  naše doline smrti i  našu depresivnu BH svakodnevnicu, bio je omiljeni raspršivač lašvanskih magluština, popularan i van Lašvanske doline.

Pero Gudelj rođen je 26.svibnja 1955. godine u selu Gornja Večerska u Vitezu. Odrastajući u siromašnoj obitelji, već u ranom djetinjstvu razmišljao je kako sebi i svojoj djeci osigurati bolje uvjete za život.

Ljubav mu je od malih nogu bila harmonika. Svirajući na svadbama, kako sam kaže zaradio je prve novce. Pred protekli rat ulaže ih u videoteku uz koju uskoro otvara i prvu kabelsku televiziju na prostorima bivše Jugoslavije.

Početkom 90-ih godina, dok je rat još trajao u BiH, Pero Gudelj bio je među rijetkima koji su i tad razmišljali od čega i kako živjeti nakon rata. 1992. godine registrirao je poduzeće ‘Fis’ koje je tada brojalo desetak radnika.

Trgovina s kojom je krenuo devedesetih godina danas se razvila do većini nas neslućenih razmjera, ali ne i Peri Gudelju za kojeg njegovi suradnici i prijatelji kažu kako je oduvijek znao kako razviti biznis i imao  za to, pokazalo se, nužnu viziju.

Po trgovačkom centru ‘Fis’ kojeg u dane vikenda posjeti preko 30 tisuća kupaca, danas je poznat ne samo Vitez već i cijela središnja Bosna, pa i BiH.

Uz viteški, Pero Gudelj  suvlasnik je još osam prodajnih objekata u BiH , dva u Hrvatskoj i jednog u Beču.

Život Pere Gudelja nije bio idiličan, niti harmoničan, niti po svemu ukalupljen u zadane okvire naših tradicionalnih normi koji počesto graniče s  primitivizmom. Al je bio njegov život. Život koji je sam sebi odredio.  Gudelj je odživio životan život. Život u kojem je počesto  vračeve tjerao na bijes a mahalske hanume da mu bacaju sihire. No da se držao normi, da je samo slijedio pravila, nit Pere, nit Fisa, nit životnosti od života. Ne samo za njega nego i za mnoge druge.

Čestitamo obalama na koje će Pero biti raspoređen. Poželiti mu mirno more i laku zemlju nije za Peru. Neka mu budu uštimane harmonike koje ga zapadnu tamo.

Tamo  gdje putuju oni koji  život shvate kao slobodu. Ne kao patnju, trpnju, bol i uzmicanje.

Poskok.info

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>