Published On: Uto, svi 1st, 2012

TKO DANAS BANČI? Praznik rada državnih sinekura

photo_region_BiH_banja_luka_banjaluka_protest2_u_956252017BANJA LUKA – Aktivisti Udruženja građana “Oštra nula” u utorak će u Banja Luci, u povodu Međunarodnog praznika rada, organizirati simboličnu akciju o temi “Prvi maj, praznik budžetskih (ne)radnika”.

 

U sklopu akcije će izvesti performans ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, a nakon toga, u simboličnoj koloni prošetat će od kazališta do Trga Krajine, gdje će biti postavljena karta Republike Srpske s brojem nezaposlenih građana u svim regijama tog entiteta.

– Naša simbolična povorka će se sastojati od predstavnika naroda koji preko svojih poreza plaćaju vlast, koja zauzvrat obećava poslove i bolji život, dok istovremeno rezultati rada te vlasti su i više nego katastrofalni. Time želimo pokazati apsurdnost slavljenja Prvog maja kao praznika rada, s čak tri neradna dana, dok iza sebe imamo stotine uništenih malih i velikih poduzeća, neuspjelih i korumpiranih privatizacija, preko polovine radnosposobnog stanovništva koje je nezaposleno i milijune maraka u dugovanjima prema radnicima, navode iz Udruženja Oštra nula.

Do tada od političkih stranaka i političkih dužnosnika pristižu čestitke za Praznik rada.

DSP Brčko Distrikta tako kaže kako je ”vrijeme u kojem proslavljamo ovogodišnji praznik rada teško, ali smo sigurni i da je ovo vrijeme značajnih promjena, u kojem ćemo, zajedno djelujući, krenuti putem oporavka”.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je ”iskrene čestitke, uz želju da napokon dođe do pozitivnih pomaka i poboljšanja položaja radnika”.

– Uz čestitke za Praznik rada, svim građanima Bosne i Hercegovine želim poručiti da će sigurno proći još mnogo vremena dok ne dođe do stvarnog poboljšanja u svim segmentima naše države, navodi se u Komšićevoj čestitci.

I predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je čestitku.

– Svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine upućujem čestitke povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada. Želim da ovaj praznik provedete u miru i radosti. Svim radnosposobnim građanima i građankama želim više posla, bolje uvjete za rad i više socijalne pravde. To je civilizacijski minimum koji moramo osigurati u bliskoj budućnosti, navodi se u Izetbegovićevoj čestitci.