Published On: Sub, stu 22nd, 2014

Tko će voditi državnu i entitetske vlade u naredne četiri godine?

Dok traju pregovori o formiranju vlasti za sve razine u BiH, dotle se već sve češće počinje spekulirati s imenima onih koji bi mogli sjesti u pozicije u izvršnoj vlasti. Neposredno nakon izbora, mnogo imena je bilo u opticaju, a sad se popis već suzio. Najzanimljivije funkcije u vlasti na entitetskim i državnim razinama čekaju formiranje zakonodavne vlasti, kako bi bile popunjene, javlja TV1. To su funkcije premijera RS i Federacije BiH, predsjednika Federacije, te predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

 

Entitetski premijeri

Mnogo imena bilo je u opticaju kada je u pitanju nasljednik Nermina Nikšića na čelu Vlade Federacije BiH. S obzirom da će kandidata na tu frunkciju ponuditi SDA, neslužbeno, dva su najozbiljnija kandidata. Prvi je aktualni federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj. Drugo ime, javnosti ne tako poznato, je Fadil Novalić. U razgovoru je za TV1 potvrdio kako sa SDA razgovara o mogućnosti da sjedne u stolicu federalnog premijera, ali da razgovori nisu okončani.

Također, istaknuo je da postoji dogovor da se medijski ne eksponira. Radi se o uspješnom bh. gospodarstveniku, inače direktoru kompanije CIMOS iz Gradačca. Njegovo ime se u vezu s federalnom premijerskom pozicijom dovodilo u vezu i nakon što je Nedžad Branković 2009. godine podnio ostavku. No, tada je Brankovića naslijedio Mustafa Mujezinović.

Tko će preuzeti premijersku funkciju u RS ovisit će od toga koji blok će imati većinu u NSRS. Ukoliko SNSD bude vladajuća opcija, može se očekivati da funkciju nastavi obavljati Željka Cvijanović. No, ukoliko Savez za promjene dođe do 42 glasa u NSRS, njihov prijedlog mandatara će biti lider SDS-a Mladen Bosić.

 

Ćavara umjesto Budimira

Mjesto predsjednika Federacije BiH pripada HDZ-u. Prema saznanjima TV1 Živka Budimira trebao bi naslijediti Marinko Ćavara. Njegovo ime se spominjalo i tijekom protekle četiri godine, no nastojanja tadašnje parlamentarne većine da smjeni Živka Budimira prošla su neuspješno. Pobjedničkoj stranci iz bošnjačkog korpusa pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ponovo su, saznaje se, u igri dva imena, ali i dva iskusna političara. Prvi je Denis Zvizdić, a drugi aktualni predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac. Iako je Genjac kazao da je o tome još rano pričati, neslužbene informacije govore da ima veće šanse od Denisa Zvizdića.

Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare