Tko će tražiti naftu u BiH?

U narednih desetak dana očekuju se prve prijave na javni međunarodni poziv za istraživanje nafte i plina na području Federacije, rekla je Begajeta Habota iz Ministarstva energetike, koje je objavilo natječaj 7. siječnja.

Ovaj međunarodni natječaj, prema proceduri, aktivan je punih šest mjeseci, a Vlada FBiH za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte i plina nudi četiri bloka, od čega su tri na prostoru Panonskog bazena i jedan na prostoru Dinarida.

Habota kaže kako se sada očekuje da zainteresirane tvrtke, prije službenih prijava, pregledaju sve podatke o istražnim radovima.

Ovo je takva vrsta natječaja da svi prvo pogledaju što imamo pa se tek onda prijave. Osim toga, IHS, britanska tvrtka koja je naš međunarodni konzultant, i dalje promovira ovaj projekt Vlade i blokove koje nudimo, kaže Habota.

S druge strane, prema neslužbenim informacijama Avaza, naftni giganti, poput francuskog “Totala”, i dalje vrebaju svoju priliku za ovaj posao.

“Total“ je prije tri godine poslao pismo namjere u kojem je navedeno kako je spreman ponuditi milijardu dolara u istraživanje ovog energenta tako da je i dalje u igri za ovaj posao.

Njegova prednost je u tome što on već sudjeluje u istraživanju nafte i plina u Hrvatskoj, Albaniji i Italiji. Riječ je područjima koja su povezana. Ova tvrtka, također, već ima udio i u pojedinim bh. tvrtkama koje se bave uvozom ovog energenta.

“Total” je četvrta najveća naftna tvrtka na svijetu, s godišnjim prihodima većim od 250 milijardi dolara i ukupno 100.000 zaposlenih. Posluje u više od 130 zemalja širom svijeta.

No, osim “Totala”, zanimanje su pokazivale i naftne tvrtke “Key Petroulem” iz Australije te “Spectrum” iz Velike Britanije. Također se radi o tvrtkama s prihodima većim od nekoliko stotina milijardi dolara.

Prema proceduri, izabrani ponuđač imat će na raspolaganju šest godina istraživanja podijeljenog u dvije faze.

No, blokovi se dodjeljuju na maksimalno 25 godina eksploatacije, a ukupne površine su blizu pet tisuća kvadratnih kilometara.