Published On: Ned, sij 2nd, 2022

Tko brine o vašoj koži: Na tržištu puno neobrazovanih kozmetičara

Profesorica primijenjene kozmetike i praktične nastave u novootvorenom smjeru JU Srednje politehničke škole Mostar Aida Rebac, koja vodi drugu generaciju mladih kozmetičarskih tehničara, ukazala na sve veći utjecaj influencerica, odnosno reklama na izbor kozmetičkih preparata kod mladih dama.

Moderni potrošači sve su zahtjevniji – više nije dovoljno imati samo dobar proizvod, važno je biti brend. Mediji tu služe kao kanali za komunikaciju vrijednosti i obećanja brenda prema ciljnoj skupini. Tu im pomažu influenceri – objašnjava prof. Rebac.

Smatra kako na društvenim mrežama ima odličnih skin eksperta koji daju savjete za njegu kože, ali potrošači, posebno mlađa populacija je sklonija vjerovati influencerkama koje imaju za cilj samo izreklamirat proizvod.

”Mlade dame danas radije svoje povjerenje poklanjaju infulencericama jer one izgledaju lijepo, atraktivne su i te dame se nastoje poistovjetiti s njima. Iskazivanje lojalnosti pojedinom brendu koji se reklamira znak je pripadnosti toj grupi, odnosno prihvaćanja vrijednosti koje su determinirane osobnošću nekog brenda” – tvrdi prof. Rebac.

Sve učestalije razni oblici bolesti kože

Napominje da se i iz tih razloga sve više u praksi susreće s raznim oblicima dermatoza, atopičnih dermatitisa, a i različitih vrsta i stanja alergija koje, mišljenja je, nemalo imaju veze s agresivnim kozmetičkim proizvodima koji se reklamiraju.

”Svaka koža ima svoju priču i zahtjeva različite rutine, a reagira ovisno od klimatskih uvjeta, stanja našeg organizma, odnosno hrane koju unosimo te različitih komponenenata visoko koncentriranih proizvoda koje se reklamiraju”- ističe prof. Rebac.

Podsjeća da je današnje namirnice pune aditiva i toksina te da treba s oprezom čitat deklaracije kako nam one ne bi narušile prirodni izgled i barijeru kože.

”Ako još takva kože dođu u pogrešne ruke, neškolovanog kozmetičara, može izazvati teška stanja koja se godinama liječe”- poručuje ona.

Stoga savjetuje mladim djevojkama da se za bilo kakav problem kože prvo obrate dermatolozima koji će svojom stručnošću pristupit liječenju ili pak školovanom kozmetičaru koji će, ovisno od stanja kože preporučiti, odnosno utvrditi, može li vratiti koži njezinu ph. vrijednost.

Nepravilno čišćenje lica ne ide u prilog mladim djevojakama

”Mlade dame često skinu šminku površno ili nikako, a kod lica proširenih pora nerijetko ostane make up, što je kao i pokvaren zub – ne operete li ga, dolazi do karijesa. To je isto i s kožom”- opisuje prof. Rebac.

Zato se, dodaje, posebno treba osvrnut na kozmetiku za čišćenje, što isto treba biti u skladu sa stanjem i tipu kože (masna, suha)

Na tržištu puno neobrazovanih kozmetičara

Govoreći o obrazovanju današnjih kozmetičara po pitanju poznavanja različitih supstanci, kao sastavu kozmetičkih proizvoda te njezine primjene, prof. Rebac izražava nezadovoljstvo što se na ‘mini tečajevima’ obućavaju današnji kozmetičari.

Smatra da takva kratkotrajna obuka ne ide u prilog ni njima je mogu navući gnjevne klijente, a ni klijentima koji mogu iz salona izići s gorim stanjem kože no što su došli.

-To nažalost govori i o nama kao društvu, samim time što olako dajemo svoju kožu u ruke neprovjerenih osoba- zaključuje prof. Rebac.

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ruga
Ruga
1 godina prije

A bih dr Aidi dao da vodi računa o mojoj koži i kožici.

Ruga
Ruga
Šta ti kažeš na ovo?  Ruga
1 godina prije

Naročito kožici.

Ćakija
Ćakija
Šta ti kažeš na ovo?  Ruga
1 godina prije

Bi ti, ali tebe nebi nijedna. Bi li ju silovao, jašta bi jel’ da. Uvijek su vas privlačile muslimanke, jer nisu rospije ko vaše. Zato su uzepejovci i dzenozidaši dobili stotine godina na domacina sudovima i Hagu. Koje su to životinje i đikani.

Ruga
Ruga
Šta ti kažeš na ovo?  Ćakija
1 godina prije

Musulimanke se najbolje guzu. Puna ih lukavica. Dolaze da se guzu gdje ih niko ne zna.

Ruga
Ruga
Šta ti kažeš na ovo?  Ruga
1 godina prije

Neke pomalo i smrde, ali mi ih okupamo. Kažu preko vraca kod vas nema vode.

Ruga
Ruga
Šta ti kažeš na ovo?  Ćakija
1 godina prije

A kolko ih je Ruga bubno ti možeš samo da sanjaš.

Ruga
Ruga
Šta ti kažeš na ovo?  Ćakija
1 godina prije

Ša se ti ba ćakijo ljutiš šo tebi aidica ne da. Trebo si kaku školu završiti, posao naći, love imati… Možda bi ti tada dala.

Ćakija
Ćakija
Šta ti kažeš na ovo?  Ruga
1 godina prije

Hahaha. Te o kojima ti pričaš, ti opisuješ neke rospije kakve vec imaš u kuci. A o normalnima mozes samo sanjati ili ih silovati kao tvoja braca uzepejovci i dzenosidaši.
Drži se ti Busovače, tu si najsigurniji.

Ćakija
Ćakija
1 godina prije

Ganga je Kozmetičar, par ekselans.

kid
kid
1 godina prije

struka kozmetičrski tehničar,….jel ovo neki vic….o bem ti kominizam ,i stipu šuvara

"Sweet Smoke by Haso" - elitni nargila bar!
"Sweet Smoke by Haso" - elitni nargila bar!
1 godina prije

Soroševci 🙂 – opet folirate 😎 ! Muslimani nemaju kožice pa drugarica Aida došla kod nas ćafira da brine o kožicama 😎 !!!

Ruga, jarane, ma vidiš li ti ovo?