Published On: Pon, velj 18th, 2013

Titovi automobili vrijede 10 milijuna eura!

Beogradski list piše kako su se već pojavili zahtjevi za podjelom Titove grobnice u Kući cvijeća, jer bi mogla donositi dobre prihode.
Zenit Kelić, pomoćnik ministra financija BiH i stručnjak za sukcesiju bivše zajedničke države kaže kako će se ostale države umiješati ako Srbija bude pokušala sama uzeti Titovu ostavštinu, a koja nije njegova privatna imovina.
Kelić tvrdi da je Srbija to već učinila jer je srpski predsjednik Tomislav Nikolić dao nalog za otvaranje trezora u Narodnoj banci Srbije gdje su pohranjene dragocjenosti iz Titove ostavštine.
Ako postoji zlato, novac ili neke vrijednosti, onda je to imovina svih država nasljednica, pa ćemo se sada svi morati uključiti u taj proces“, kaže Kelić, ali Oliver Antić, predstavnik Srbije u tijelu za sukcesiju drži da ako se radi o osobnoj imovini, ona pripada nasljednicima jer “privatna imovina se nigdje na svijetu ne može dijeliti između država”.
On drži kako države mogu dijeliti samo onu imovinu koju je Broz koristio, a bila je državno vlasništvo i to će biti predmet razgovora o sukcesiji.
Novosti tvrde kako su najveća vrijednost u Titovoj ostavštini brojni skupocjeni automobili koji se nalaze u Sloveniji i vrijede i do 10 milijuna eura. Oni su tamo od 1986. kada su posuđeni za izložbu i od tada su u Tehničkom muzeju kraj Ljubljane.
Kako je beogradskom dnevniku izjavio odvjetnik jednog od Brozovih nasljednika, Slovenija je spremna vratiti automobile kako bi ušli u ostavinsku raspravu.
Od tih 15 automobila posebno je vrijedan Horch Glazer, kabriolet iz 1938., za koji neki misle da je pripadao knezu Pavlu, i blindirani Packard iz 1937., dar Staljina koji na tržištu stoji i preko dva milijuna dolara, a blindirani Mercedes Coupe iz 1939. na aukcijama dostiže cijenu i do devet milijuna dolara.