Published On: Čet, kol 17th, 2017

TITO LETI I IZ SARAJEVA? “Tu ulicu u Sarajevu preimenovat ćemo u ulicu Alije Izetbegovića”

Vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Općine Stari Grad Tarik Dautović najavio je promjenu imena ulice Maršala Tita u Sarajevu u ulicu Alije Izetbegovića.

Dautović je, kako prenosi Klix, na svom Facebook profilu napisao kako je nova žičara u Sarajevu zasluga SDA i predsjednika Vlade Kantona Sarajevo citirajući pri tome riječ bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića koji je jednom prilikom izjavio: “Kome, ba, da se mi prilagođavamo”.

“I Allaha mi ćemo uraditi sve da preimenujemo Titovu ulicu! Neće glavna sarajevska ulica nositi ime tog zločinca, diktatora, vođe totalitarističko-komunističko-zločinačko-ateističkog sistema koji je zatirao svako sjeme muslimanskog, bošnjačkog intelekta. Zvat će se Alije Izetbegovića. I nikome se nećemo pravdati i prilagođavati. Ovo govorim u ime nove generacije Bošnjaka”, napisao je Dautović.

Podsjećamo, još 2004. godine pokrenuta je inicijativa o preimenovanju Titove ulice u ulicu Alije Izetbegovića, ali do toga u konačnici nije došlo.

Brojni građani Sarajeva tada su izrazili negodovanje zbog pokušaja da se glavna sarajevska ulice zove po prvom predsjedniku Republike BiH.

Godine 2005. vlasti su pokušale preimenovati i Međunarodni aerodrom u Sarajevu u Međunarodni aerodrom Alija Izetbegović, ali je tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown to zabranio.

Iza Ashdownove odluke stalo je Vijeće za implementaciju mira (PIC), uključujući i Veleposlanstvo SAD-a u BiH.