Published On: Pon, srp 25th, 2016

TISUĆE TURAKA PORUČILO ERDOGANU:”Mi smo vojnici Ataturka, ni udar, ni diktat, nego vlast narodu!”

Tisuće Turaka su se u nedjelju okupile na trgu Taksimu, u središtu Istanbula, kako bi dale potporu demokraciji, ali dobrim dijelom i izrazile protivljenje zbog uvođenja izvanrednog stanja nakon neuspjela puča.

Skup se održava na poziv glavne oporbene stanke, Republikanske narodne stranke (CHP, socijaldemokrati). Pozivu se pridružila i islamsko-konzervativna stranka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (AKP), čiji pristaše u desetcima tisuća svaku večer izlaze na ulicu.

No u moru crvenih turskih zastava koje su se vijorile na Taksimu isticao se lik Mustafe Kemala Ataturka, oca Republike.

“Branimo republiku i demokraciju”, “Suverenitet bezuvjetno pripada narodu”, “Ne državnom udaru, da demokraciji”, moglo se pročitati na transparentima.

Uz one koji su se protivili puču, mnogi su htjeli izraziti zabrinutost zbog uvođenja izvanrednog stanja i protivljenje predsjedniku Erdoganu: “Ni udar, ni diktat, nego vlast narodu!”, “Turska je sekularna i takva će ostati!”, “Mi smo vojnici Mustafe Kemala”.

Novinar AFP-a je čuo i slogan protiv predsjedničke stranke: “AKP je lopov i ubojica”, ali su takvi slogani bili rijetki.

Na početku skupa ozračje je bilo mirno, izvijestili su novinari AFP-a.

Skup osigurava velik broj pripadnika sigurnosnih snaga a na prilazima trgu moralo se proći tri sigurnosne kontrole. U blizini Taksima bila su raspoređena laka oklopna vozila i vodeni topovi./Hina/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>