Published On: Ned, kol 26th, 2018

Tisuće tepiha sunčaju se na planini jer kupci tako žele

Tijekom ljeta, na visokim temperaturama, na ovaj način se i do 25.000 tepiha ostavlja na suncu kako bi udovoljili željama kupaca

Gledajući iz ptičje perspektive, izgleda kao da letite iznad polja tulipana u Nizozemskoj. Ali to su turski tepisi koji leže na žarkom suncu.

Temperature koje obaraju rekorde izazvale su velike nevolje širom Europe, ali na Mediteranu, u turskoj pokrajini Antaliji, vrući dani i jarko sunce, te vlažne noći tjeraju ljude na posao. Danonoćno iznose ručno rađene tepihe pastelih boja na polja i tamo ih ostavljaju tjednima i mjesecima, kako bi zadovoljili ukus zapadnih kupaca.

To rade već desetljećima, iz ljeta u ljeto, stvarajući tako zadivljujuću kombinaciju boja. “Snažne boje tradicionalnih turskih sagova, toliko su jake da bodu oči. Takvi tepisi ovdje se rade već stoljećima, ali u posljednjih 40-50 godina primjenjujemo ovu tehniku za izbljeđivanje”, objašnjava Ibrahim Geyikoglu, predsjednik istanbulske Udruge izvoznika tepiha. I on je svoje proizvode, također postavio na polje, piše New York Times.

“Boje tako izblijede i u boljoj su harmoniji jedna s drugom”, tumači Geyikoglu.  Novi tepisi postavljaju se na nepregledna polja da bi dobili blijeđu, prigušeniju boju, čak da bi izgldali staro. Baš takve traže kupci sa Zapada. Nakon tkanja, tepisi se ispiru, suše, ispraše, a zatim postave na sunce. To je posao koji najčešće rade žene i dječaci koji za to na dan zarade 10 dolara.  Nakon mjesec dana, uzimaju ih s polja, dobro ispraše i onda su spremni za prodaju.

Oni koji postavljaju tepihe na polja, sasvim su se usavršili u ovoj tehnici – trgovci imaju u njih potpuno povjerenje i prepuštaju im da odluče koliko sagovi moraju dugo biti izloženi suncu dok boja dovoljno ne izblijedi i dok ne dobiju savršeni izgled.  Kako izvještava Reuters, svakog ljeta na poljima se nađe i po 25.000 sagova koji se rasprostiru na oko 200 hektara polja.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare